19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFacultatea de Drept a Universităţii din Craiova organizează Conferința națională "Cartea funciară: aspecte și probleme practice actuale"

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova organizează Conferința națională „Cartea funciară: aspecte și probleme practice actuale”

Facultatea de Drept în parteneriat cu Centrul de Studii și Cercetări de Drept Privat, Camera Notarilor Publici Craiova, I.N.P.P.A. Centrul Teritorial Craiova, Baroul Dolj şi Baroul Olt, organizează vineri, 25 martie, în premieră la Craiova o dezbatere profesională. Tema Conferinţei naţionale organizată la Craiova este  de actualitate şi prezintă un interes teoretic şi practic deosebit: “Cartea funciară: aspecte și probleme practice actuale”
„Ce ne-a determinat să organizăm un asemenea eveniment? O lungă așteptare a societății românești pentru finalizarea lucrărilor de cadastru, definitivarea cărţilor funciare şi aplicarea unitară a unui sistem de publicitate imobiliară la nivelul întregii țări.
De ce tocmai în Oltenia ? Pentru că aici, în sud, sunt cele mai mari probleme legate de cartea funciară, de care se lovesc nu numai practicienii dreptului, dar mai ales fiecare persoană în parte.
Procesul de unificare a cărţilor funciare a început după Marea Unire din 1918 și se pare că nu se va finaliza în curând. Spre exemplu, Legea cadastrului nr. 7/1996 a intrat în vigoare la 24 iunie 1996 și a fost pusă în aplicare abia după trei ani, iar dispozițiile Codului civil din 2011 referitoare la cartea funciară nu își produc efectele în totalitate nici în prezent”, a declarat doamna conf. univ. dr. Oana Ghiţă de la Facultatea de Drept, implicată în organizarea acestui eveniment.

Dispozițiile legale în materie au stabilit că până la finalizarea lucrărilor cadastrale la nivelul fiecărui oraș, municipiu, comună se va trece la întocmirea de cărți funciare, în mod sporadic și progresiv, în care actele și faptele juridice referitoare la terenurile și construcțiile situate pe teritoriul respectiv se vor înscrie numai caracter nedefinitiv, la cererea oricărei persoane interesate, urmând ca înscrierea definitivă să aibă loc ulterior, la finalizarea cadastrului general pe teritoriul respectiv.

După acest moment se va trece din oficiu la întocmirea sistematică și generalizată a cărților funciare pentru toate imobilele care se află pe acel teritoriu și în care se vor efectua înscrieri cu caracter definitiv, indiferent dacă se solicită sau nu efectuarea unor formalități de publicitate în legătură cu imobilele respective.

Pornind de la această idee conferința va fi deschisă de alocuțiunea prof. univ. dr. Valeriu Stoica, ministrul al justiţiei în perioada de început a reformelor în materia cărţii funciare. Domnia sa va prezenta tema “Este România unită ? Sistemul integrat de cadastru și carte funciară – un veac de căutări și neîmpliniri”

“La conferința organizată de facultatea noastră își aduc contribuția profesori de marcă din domeniul dreptului civil: prof. univ. dr. Marian Nicolae, Universitatea din Bucuresti; prof. univ. dr. Paul Vasilescu, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj; prof. univ. dr. Irina Sferdian, Universitatea de Vest din Timisoara; conf. univ. dr. Adrian Circa, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu; lect. Univ. dr. Mihai David, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj si conf. univ. dr. Oana Ghiță, Universitatea din Craiova.  Practic am încercat să adunăm puncte de vedere din toate zonele țării, pornind de la bunele relații de colaborare profesională  existente  în cadrul Hexagonului Facultăților de Drept din România, consorţiu informal care  reunește cele mai prestigioase şase facultăți de drept din țară”, ne informează lect. univ. dr. Matei Diaconu, organizator al Conferinței dar și titular al disciplinei “Publicitate imobiliară”.

Încă din anul 1932 marele teoretician al dreptului Andrei Rădulescu, referindu-se la mijloacele juridice prin care poate fi înlăturată nesiguranța dreptului spunea că “modificările legislative trebuie să fie cât mai rare, mijloacele de punere în aplicare a normei cât mai simple, repezi și puțin costisitoare, cu înlăturarea rutinei și simplificarea formalităților”. Aceste deziderate generale sunt aplicabile în mod special în materia publicității imobiliare.
Participanții la Conferință – avocați, notari, registratori  – au avut posibilitatea de a adresa întrebări din practică chiar din momentul înscrierii la conferinţă, astfel încât caracterul comunicărilor să fie unul cât mai practic, viu și disputat, în stil oltenesc, așa cum ne-a obișnuit deja dreptul care demonstrează o dată în plus că se află într-o continuă dezvoltare și adaptare la realitățile concrete ale practicii.
“Întrebările formulate de către participaţii la conferinţă sunt foarte interesante şi privesc probleme actuale din materia cărţii funciare, ceea ce denotă interesul mediului profesional pentru subiectul ales.  În acest context organizatorii au convenit ca dezbaterile să fie prelungite până la epuizarea tuturor problemelor expuse de participanți” ne-a mai arătat Decanul Facultății de Drept, prof. univ. dr. Sevastian Cercel.
Cei interesaţi se pot înscrie accesînd site-ul facultăţii www.drept.ucv.ro , dar şi site-ul Baroului Dolj şi Baroului Olt, unde vor găsi informaţii utile şi formularul de înscriere la conferinţă.
Se urmărește o ritmicitate anuală a acestei manifestări științifice, care să intre în tradiția Facultății de Drept şi a profesioniştilor în domeniul cărţii funciare din Oltenia. Chiar dacă într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat va fi finalizat procesul de întocmire a cărților funciare cu caracter definitiv, practica și controversele legate de publicitatea imobiliară vor rămâne de actualitate și vor reuni în inima Olteniei reprezentanți de seamă ai cărţii funciare, teoreticieni şi practicieni ai dreptului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS