20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum au furat ambulanţierii motorina din salvări ani la rând

Cum au furat ambulanţierii motorina din salvări ani la rând

Anchetatorii susţin că inculpaţii din acest dosar au furat motorină din ambulanţe începând cu anul 2015

Aproape toți angajații Substației de Ambulanță Corabia au fost puşi sub acuzare de procurori într-un dosar de delapidare, fals și uz de fals. Anchetatorii susţin că suspecţii au furat ani la rând combustibil din salvări, iar ca să ascundă furtul, mergeau cu viteză mică la urgențe. În acelaşi dosar este investigat și decesul a opt pacienți, care ar putea avea legătură cu furtul de combustibil din salvări.

Ambulanța Corabia a fost lăsată fără angajați, după ce, în cursul zilei de marţi, procurorii i-au plasat sub control judiciar pe 13 dintre cei 17 ambulanțieri. Alţi doi ambulanţieri au fost puşi sub acuzare în acelaşi dosar, aşa că numai doi angajaţi ai Substației de Ambulanță Corabia nu sunt vizaţi de anchetă.
Potrivit poliţiştilor olteni, cei 13 angajaţi ai Ambulanţei Corabia, Olt, au interdicţie de a merge la serviciu. „La data de 03.12.2018 prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia a pus în mișcare acțiunea penală față de un număr de 15 inculpați, ambulanțieri în cadrul Servicului de Ambulanță Corabia, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare, fals și uz de fals. La data de 04.12.2018 s-a luat măsura controlului judiciar față de 13 inculpați, fiindu-le interzisă exercitarea profesiei pe o perioadă de 60 de zile“, au explicat reprezentanţii IPJ Olt.
Inculpaţii sunt acuzaţi că, timp de cinci ani, au furat combustibil din autospeciale, iar motorina furată ar fi provenit din plusuri create ca umare a deplasării la urgențe cu viteze reduse. Surse din rândul anchetatorilor au precizat că se fac cercetări pentru a se stabili dacă există o legătură de cauzalitate între decesul unui număr de opt pacienți și faptul că ambulanțele rulau cu viteză mică. Astfel, pe lângă infracţiunile de delapidare, fals și uz de fals, se fac cercetări şi pentru ucidere din culpă.

Au fost aduşi ambulanţieri de la Slatina şi Caracal

După punerea sub control judiciar a celor 13 suspecţi din acest dosar, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt a trimis la Corabia angajaţi de la Slatina şi Caracal. „Pe termen scurt nu este o problemă, pe termen lung va fi o problemă, dar probabil vom scoate posturile la concurs pe perioadă determinată, cât mai repede. Mâine voi cere acest lucru la minister, o procedură de scoatere a posturilor la concurs, dacă se poate mai rapidă, pe perioadă de șase luni, probabil, până la soluționare, și vom lucra, nu se întrerupe nimic acolo. Pe termen scurt, am luat măsuri de redistribuire a personalului de la Caracal și Slatina, iar șoferii care lucrau pe transport nu vor mai lucra pe transport, vor lucra pe urgență, iar transportul, probabil, va fi redistribuit către un furnizor privat. Acest personal va fi redistribuit la Corabia, se vor acorda ore suplimentare, sunt măsuri de rezervă, nu este nicio problemă“, a declarat managerul SJA Olt, Marinela Prina.
Prefectul Judeţului Olt, Silviu Neacşu, a confirmat ieri după-amiază că problema a fost rezolvată pe moment, după ce a fost distribuit personalul de la alte substaţii. „Serviciul de Ambulanță Olt a comunicat Instituției Prefectului – Județul Olt că s-au luat toate măsurile necesare continuității acordării asistenței medicale de urgență pentru toate localitățile deservite de Substația de Ambulanță Corabia, după cum urmează:
– a fost distribuit personal de specialitate din celelalte substații ale Serviciului de Ambulanță Olt, asigurându-se 3 echipaje/tură;
– personalul alocat transportului nemedicalizat a fost realocat pe ambulanțele de urgență, urmând ca transportul să fie preluat de un furnizor privat; pe perioada controlului judiciar, posturile de ambulanțieri vor fi scoase la concurs până la soluționarea acestei cauze“, a transmis într-un comunicat prefectul Silviu Neacşu.

Percheziţii la domiciliile suspecţilor

La sfârşitul lunii august, polițiștii Serviciului de Investigarea a Criminalității Economice au efectuat 17 percheziții la domiciliile unor persoane și la sediul Ambulanţei Corabia. Anchetatorii au precizat atunci că perchezițiile au fost efectuate într-un dosar penal, în care mai multe persoane sunt bănuite că, în perioada 2015-2018, și-ar fi însușit, în mod repetat, combustibil din cota alocată lunar autospecialelor din dotare, prejudiciind astfel bugetul instituției publice. În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe bidoane cu motorină şi au fost puse în executare 16 mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Poliției Orașului Corabia pentru audieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS