8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSe întâmplă în Craiova: Bucătar cu salariu de 1.500 de euro pe lună și medic cu 5.700 de euro

Se întâmplă în Craiova: Bucătar cu salariu de 1.500 de euro pe lună și medic cu 5.700 de euro

Cei care știu o meserie sunt cei mai căutați pe piața muncii (Foto: arhiva GdS)

Contracte de muncă înregistrate cu normă întreagă sunt mai multe, dar numărul efectiv de angajați este în scădere în Dolj în 2018 față de 2017. În unele domenii se plătesc salarii la nivelul celor din Occident, deci mult mai mari decât în trecut, în timp ce în alte domenii mii de oameni sunt plătiți cu salariul minim, în creștere față de anul trecut. În timp ce numărul salariaților scade, există peste 1.100 de locuri de muncă libere, care nu se ocupă așa rapid. Cum este posibil acest lucru vom explica în analiza GdS de mai jos.

Migrația forței de muncă în străinătate a produs schimbări importante pe piața forței de muncă din Dolj. Din punct de vedere al modului de înregistrare a contractelor individuale de muncă se observă că sunt unele persoane care au mai multe contracte de muncă, în timp ce numărul total al angajaților este în scădere. De asemenea, au crescut salariile și în sectorul privat, în unele domenii deficitare în personal, dar în alte domenii de activitate firmele pot oferi doar salariul minim pe economie, în funcție de puterea financiară a fiecărei societăți, iar în Dolj a crescut și numărul persoanelor plătite la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce arată puterea financiară a firmelor din această zonă.

Bucătari și medici cu salarii de lux

Ca urmare a faptului că în anumite domenii de activitate nu se mai găsesc specialiști pentru a fi angajați, unele firme private care caută cu disperare specialiști au crescut în mod natural salariile. De exemplu, la restaurantele cu tradiție din Craiova, un bucătar bun este plătit cu un salariu de 1.500 de euro net pe lună, potrivit unor surse care cunosc nivelul salarial din respectivul domeniu. Angajatorul vrea să păstreze acel angajat pe termen lung, motiv pentru care salariul pe care i-l plătește este unul motivațional.
Datele oficiale confirmă astfel de creșteri salariale în domeniile în care este criză de personal, însă, pe lângă creșterile salariilor impuse de piața muncii în domeniul privat, au fost și creșteri forțate, dictate de stat, în domenii în care salariile s-au dublat sau triplat, astfel că în Craiova sunt medici care activează în Spitalul Județean de Urgență Craiova și care câștigă chiar și 3.000 de euro pe lună, mergând până la un salariu record în domeniul medical de stat de 5.700 de euro pe lună (un medic de la Unitatea Primiri Urgențe din Craiova), salarii comparabile cu cele din Occident.
„Domeniile în care s-au înregistrat cele mai mari creșteri salariale sunt sănătate și IT. Exemple de meserii bine plătite: medic, asistent medical, programator, project manager, precum și meserii ce necesită calificare prin învățământ profesional sau programe de formare profesională în sistemul de formare profesională a adulţilor, cum ar fi bucătar, sudor, tâmplar, mecanic auto“, se arată într-un răspuns transmis de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, la solicitarea GdS.

Numărul celor plătiți cu salariul minim, în creștere

Conform datelor obținute de la Inspecția Muncii de la București, la sfârșitul lunii iulie 2018 erau plătiți cu salariul minim pe economie 37,64% dintre salariații angajați cu contracte de muncă evidențiate cu normă întreagă. În cifre absolute înseamnă că în iulie-august 2018, numărul salariaților plătiți cu salariul minim a fost între 50.000 – 55.000 de persoane, în creștere față de 2017, când la începutul anului existau 32.600 de contracte de muncă încheiate pe salariul minim, iar în august 2017, numărul acestora crescuse la 45.000 de contracte active.
Numărul tot mai mare al persoanelor plătite cu salariul minim pe economie se datorează, pe de o parte, transformării unor contracte part-time în contract cu normă întreagă, la nivelul salariului minim, din cauza impozitării excesive a contractelor cu normă parțială de lucru, respectiv contribuțiile sociale se plătesc la nivelul salariului minim, dacă persoana are venituri totale sub 1.900 de lei pe lună, așa cum GdS v-a mai informat recent. Pe de altă parte, după majorarea salariului minim brut la 1.900 de lei (1.162 de lei net), unele persoane care aveau dinainte acest salariu figurează acum la salariul minim. De altfel, salariul minim se întâlnește la angajați din foarte multe domenii de activitate, în funcție de specificul afacerii și de puterea financiară a fiecărei firme private. „În ceea ce privește domeniile de activitate în care sunt cei mai mulți angajați plătiți cu salariul minim pe economie, cu excepția câtorva domenii (IT, sănătate, fabricarea de aeronave, industria de automobile, producția de motoare și generatoare electrice), în toate celelalte s-a observat o incidență ridicată a salariului minim pe economie în politica salarială a angajatorilor“, informează ITM Dolj, la solicitarea GdS.

Contracte mai multe, salariați mai puțini

La începutul lunii august 2017, existau înregistrate în Dolj 139.023 de contracte de muncă cu normă întreagă de opt ore pe zi, așa cum reiese din datele transmise de angajatori în REVISAL. Anul acesta, tot în prima parte a lunii august erau active 146.583 contracte de muncă înregistrate cu normă întreagă, deci în creștere cu 7.560 de contracte. Totuși, numărul efectiv de salariați din Dolj a scăzut în 2018 față de 2017. Dacă în august 2017 existau 143.496 de angajați, în aceeași perioadă analizată din 2018 numărul acestora scăzuse la 142.600 de persoane cu forme legale înregistrate în REVISAL. Deci, în interval de un an, numărul efectiv de salariați a scăzut cu 896 de persoane.
Aceste cifre arată că o persoană are mai multe contracte de muncă și că unele dintre contractele part-time s-au transformat în contracte cu normă întreagă. Această concluzie este întărită și de numărul total de contracte de muncă active în Dolj (cu normă întreagă și part-time) care a fost de 170.396 de contracte în 2017 și de 170.452 de contracte de muncă în 2018.

Peste 1.100 de locuri de muncă vacante în Dolj

În timp ce numărul efectiv al salariaților din Dolj a scăzut cu 896 de persoane în interval de un an, zeci de firme doljene caută personal să angajeze. La începutul lunii septembrie, potrivit datelor de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Dolj, în județ existau peste 1.100 de locuri de muncă vacante. Pentru unele dintre acestea, angajatorii așteaptă destul de mult până când găsesc persoane potrivite să le ocupe, respectiv între o lună și până la aproape un an, pentru posturile cu specializări mai mari. Se ocupă cu dificultate posturile care necesită neapărat cunoașterea unei meserii, cum ar fi sudori, lăcătuși, bucătari, ospătari, brutari și chiar specialiști în construcții și confecționeri textile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS