20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMănăstirea Tismana, loc de pelerinaj de Sfânta Maria

Mănăstirea Tismana, loc de pelerinaj de Sfânta Maria

Mănăstirile din judeţ se pregătesc de pelerinaje

Mănăstirile din judeţul Gorj se pregătesc de pelerinaje la jumătatea acestei săptămâni. Locul unde sunt aşteptaţi cei mai mulţi credincioşi este Mănăstirea Tismana. Aici va fi sărbătorit hramul locaşului de cult. Din întreaga ţară vor veni pelerini, ca în fiecare an, să se roage şi să aprindă lumânări pentru cei trecuţi la cele veşnice. În Tismana vor avea loc o serbare câmpenească şi un târg de produse tradiţionale. Vor fi prezenţi zeci de comercianţi cu tarabe cu produse alimentare şi nealimentare sau cu terase cu mici şi bere. Autorităţile vor lua măsuri pentru a nu exista probleme în trafic sau de ordine publică. Şi la Mănăstirile Lainici, Crasna şi Polovragi sunt aşteptaţi mii de credincioşi din judeţ şi din afara judeţului Gorj.

Începe Festivalul de Folclor de la Tismana

Devenit tradițional pentru județul Gorj, Festivalul-concurs de la Tismana este așteptat cu interes sporit atât de tinerii concurenți, interpreți ai cântecului și jocului popular, cât și de locuitorii orașului sau de vizitatorii din țară și de peste hotare, ce își dau întâlnire în fiecare an pe 14 şi 15 august în această pitorească localitate gorjeană. Sunt invitați în concurs interpreți din Gorj care vor evolua la patru secţiuni: solişti vocali, solişti instrumentişti, dansuri şi port popular. Festivalul este deschis tinerilor interpreți din Gorj. Pentru soliști vocali și intrumentiști, vârsta de participare este între 15 şi 35 de ani. Pentru formațiile de dansuri, vârsta de participare este între 15-60 de ani şi vor participa formații de dansuri mixte, cu minimum şase perechi. Soliștii vocali vor interpreta două piese, fără acompaniament. Programul soliștilor instrumentiști nu va depăși şase minute. Pentru fiecare localitate din Gorj, numărul concurenților este de doi interpreți. Festivalul se adresează interpreților și formațiilor de neprofesioniști. Concurenții sunt așteptați pe 14 august la Centrul Cultural Tismana, până la ora 14.00. Formațiile de dansuri populare vor fi prezente în ziua de 15 august, ora 9.00, pe scena din pădurea Tismana. Premiile speciale pentru port popular vor fi stabilite de juriu în timpul desfășurării concursului, din rândul tuturor concurenților.

La Rânca, în minivacanţă

Şi cabanierii din Rânca se pregătesc pentru minivacanţa de Sfânta Maria. Aici au fost rezervate mai bine de jumătate din locurile de cazare de către turiştii care vor să petreacă sărbătoarea la cota 1.650. Proprietarii de pensiuni, hoteluri şi cabane au pregătite meniuri cu produse tradiţionale din zonă. De asemenea, stânele din zona Rânca s-au aprovizionat pentru a pune la dispoziţia vizitatorilor celebrul tocan de oaie şi bulzul de mămăligă şi brânză de Novaci. Mii de turişti din ţară şi din străinătate sunt aşteptaţi să tranziteze cea mai înaltă şosea din România. Este vorba de Transalpina, care, în fiecare sezon de vară, este atracţia numărul unu a judeţului Gorj. Conducătorii auto, motocicliştii şi bicicliştii au la dispoziţie cel mai spectaculos traseu din zona montană a României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS