17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraioveni, sufocați de bălăriile de pe terenurile private

Craioveni, sufocați de bălăriile de pe terenurile private

Mai mulți craioveni care locuiesc în Brazda lui Novac ne-au sesizat în legătură cu felul în care arată unele alei intens circulate din cartier, pe care le traversează tot mai greu din cauza buruienilor ce depășesc și un metru în înălțime. Plantele au invadat aleile și pentru că în împrejurimi există terenuri proprietate privată lăsate în paragină, unde angajații Regiei de Administrare a Domeniului Public nu pot interveni. O poate face însă Poliția Locală, care îi poate trage la răspundere pe proprietari și le poate trasa sarcina de a-și îngriji terenurile. Angajații RAADPFL au tăiat, luni și ieri, buruienile din zonele respective, aflate pe domeniul public.

Unele alei din Craiova te fac să te simți ca într-o junglă, pentru că au devenit tot mai greu de străbătut din cauza buruienilor care le-au invadat și care depășesc și un metru înălțime. Două astfel de alei intens circulate se află în cartierul Brazda lui Novac, craiovenii care le traversează frecvent plângându-se de modul în care arată acestea. „Este din ce în ce mai greu să treci pe aici. Mergi cu copilul spre școală, spre grădiniță, și abia răzbați. Seara, când se întunecă, parcă îți e și frică să treci prin buruienile ăstea“, ne-a sesizat, luni, o craioveancă. Aceasta a făcut referire la aleea care pleacă din strada 1 Decembrie 1918, trece pe lângă Profi și duce spre blocul D 24, sc. 3. Aleea este invadată de bălării, care au crescut nestingherit de-o parte și de alta a drumului, iar în spatele blocului D 24, sc. 3, s-a format chiar o mică junglă. La fel stau lucrurile și într-o altă zonă a cartierului Brazda lui Novac, mai exact pe aleea care duce spre blocul O 10. Și aceasta a fost invadată de bălării, ca și terenul din laterala punctului termic de lângă blocul respectiv.
La sesizarea GdS, viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan, a trimis în zonă o echipă a Regiei de Administrare a Domeniului Public, care se ocupă cu spațiile verzi. Angajații RAADPFL au și tăiat, luni, iarba crescută în dreptul blocului O 10, dar și pe cea din zona blocurilor D 24 – D 26. Pe terenul din spatele blocului D 24, sc. 3 ,și pe cel de lângă punctul termic nu au putut interveni, pentru că ele ar fi proprietate privată. „Buruienile au invadat acele alei la care ați făcut referire și pentru că în împrejurimi există terenuri lăsate în paragină, dar care sunt proprietate privată. Angajații RAADPFL vor interveni în zonă, dar pe terenuri private nu o pot face decât la solicitarea proprietarului și, evident, contra cost. Noi putem însă să identificăm proprietarii unor astfel de terenuri lăsate în paragină și să le punem în vedere să le îngrădească și să le îngrijească. Mai mult, există și o hotărâre de consiliu local care ne permite să supraimpozităm acele terenuri, dacă proprietarul nu se conformează“, a spus Stelian Bărăgan. Angajații de la Spații verzi au acționat și ieri în zonă, urmând să taie și buruienile crescute de-o parte și de alta a aleii care duce spre blocul D 24, sc. 3.

Probleme și cu un teren de pe strada Mareșal Averescu

Tot în cartierul Brazda lui Novac mai există un teren invadat acum de bălării, dar care înainte era folosit de către localnici pe post de părculeț. Este vorba de o suprafață de câteva sute de metri pătrați aflată pe strada Mareșal Alexandru Averescu, în fața blocului L 1, lângă blocul turn F 5, sc. 1. „Aici este un teren privat, ni s-a spus clar. Ceea ce nu înțelegem noi este de ce persoana respectivă nu îl îngrijește, pentru că stăm cu buruienile la nas. Am înțeles că nu se poate face nimic pe acest teren, pentru că pe sub el trece o conductă a Termoficării, trei conducte de canalizare și mai este și un transformator. Să ne lase atunci părculețul aici și proprietarului să i se dea teren în altă parte“, ne-a explicat o craioveancă din blocul L 1. Tot la sesizarea GdS, Poliția Locală a identificat proprietarul acestui teren. „În urma sesizări primite, am identificat proprietarul terenului respectiv. S-a luat legătura cu el și i s-a pus în vedere să ia măsuri privind curățarea zonei și conservarea terenului, în sensul îngrădirii lui cu respectarea normelor în vigoare“, au precizat reprezentanții Poliției Locale Craiova.
Potrivit Hotărârii Consiliului Local (HCL) Craiova nr. 319/2009, modificată și completată prin HCL nr. 279/2011 – pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, polițiștii locali îi pot amenda pe proprietarii care nu își îngrijesc terenurile. Conform hotărârii respective, neîmprejmuirea şi nesalubrizarea terenurilor deţinute cu orice titlu constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 de lei și 2.500 de lei, pentru persoanele fizice, și între 1.000 de lei și 2.500 de lei, pentru persoanele juridice. Totodată, prin HCL nr. 9/2017, privind aprobarea criteriilor de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor neîngrijite situate în intravilanul municipiului Craiova, acestor proprietari li se poate impune, din anul fiscal următor, o majorare cu 500% a impozitului pe teren, dacă el este lăsat în paragină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS