10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSentință definitivă în dosarul șpăgilor de la Facultatea de Farmacie

Sentință definitivă în dosarul șpăgilor de la Facultatea de Farmacie

Profesorul Gorunescu a fost arestat preventiv pe 1 iunie 2012 și a fost eliberat din arest pe 1 martie 2013 (Foto: arhiva GdS)

Judecătorii de la Curtea de Apel București au hotărât, miercuri, să înceteze procesul penal față de prof. univ. dr. Florin Gorunescu din cadrul Facultăţii de Farmacie din Craiova, acuzat de comiterea infracțiunii de luare de mită. Profesorul Florin Gorunescu a decedat în aprilie, înainte ca magistrații bucureșteni să dea o sentință definitivă în acest dosar.

Cercetările în respectivul dosar au început în februarie 2012, după ce o studentă de anul I a Facultăţii de Farmacie din Craiova s-a plâns că profesorul Florin Gorunescu, care pe atunci era și prodecan al Facultăţii de Farmacie Craiova, i-a cerut bani pentru a promova un examen.
Plângerea studentei a ajuns la un procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a cerut interceptarea şi înregistrarea discuţiilor purtate de Florin Gorunescu. La sfârşitul lunii mai, înainte de sesiunea de vară, profesorul Florin Gorunescu a început să fie sunat de mai mulţi studenţi care încercau să-şi „aranjeze“ examenul la informatică, pe care trebuia să-l susţină pe 4 iunie. Procurorii au menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a profesorului că „în perioada de supraveghere operativă, la locuinţa inculpatului s-au prezentat peste 30 de studenţi care intrau în locuinţa acestuia, fie individual, fie în grupuri de două, trei sau patru persoane“. Fiind convinşi că studenţii se duc la profesor pentru a da şpagă, pe 31 mai, anchetatorii au organizat o acțiune de prindere în flagrant. Oamenii legii au marcat suma de 300 de euro, bani care i-au fost daţi profesorului de două poliţiste sub acoperire care s-au prezentat drept studente în anul I, dar şi de studenta care îl denunţase. Ulterior, în urma unei percheziții, în locuinţa profesorului Gorunescu au fost găsiți cei 300 de euro care fuseseră marcaţi cu inscripţia „MITĂ“, dar şi o agendă cu numele studenţilor din anul I. În urma cercetărilor, procurorul a mai stabilit că, în total, profesorul Gorunescu a primit de la 24 de studenţi de anul I suma de 2.100 de euro, dar şi că în sesiunea de iarnă procedase la fel cu mai mulţi studenţi. În fața procurorilor, Florin Gorunescu a recunoscut că a primit bani de la studenţi, însă a explicat că sumele în euro primite reprezentau, de fapt, contravaloarea unor consultaţii oferite pentru examenul la informatică.

Un an de închisoare cu suspendare la Tribunalul București

Profesorul Gorunescu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru infracțiunile comise și, în plus, a fost obligat să înapoieze o parte din sumele de bani primite de la studenți. Asta pentru că, în timpul urmăririi penale, a fost restituită suma totală de 1.050 de euro.
Hotărârea Tribunalului București a fost atacată cu apel la Curtea de Apel București, iar miercuri, pe 23 mai, judecătorii bucureșteni au dat o sentință definitivă în acest dosar.
Instanța a reținut că Florin Gorunescu a decedat între timp, așa că a dispus încetarea procesului penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS