6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjITM anchetează accidentul de rafting din Defileul Jiului

ITM anchetează accidentul de rafting din Defileul Jiului

Inspectorii de muncă gorjeni au declanşat o anchetă în urma accidentului petrecut săptămâna trecută în Defileul Jiului, în urma căruia un instructor de rafting şi-a pierdut viaţa. Este vorba de un bărbat, de 42 de ani, din Bucureşti, care se afla într-o barcă, alături de nouă persoane. Barca s-a răsturnat, iar ocupanţii au ajuns în apă. Toţi s-au salvat fără probleme, cu excepţia ghidului, care s-a înecat. În urma accidentului mortal, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj s-a autosesizat şi a deschis un dosar de cercetare. Din verificările făcute în baza de date a Inspecţiei Muncii s-a constatat că instructorul nu avea încheiat un contract individual de muncă cu asociaţia care a organizat evenimentul pe râul Jiu, în Defileul Jiului. Prin urmare, este o suspiciune de muncă fără forme legale, precum şi de un accident mortal de muncă derulat pe raza judeţului Gorj.

Primul caz de acest gen în Defileul Jiului

În urma necropsiei, medicii legişti gorjeni au stabilit că instructorul de rafting s-a înecat. Potrivit unor surse judiciare, bărbatul, care se afla în barcă, s-a lovit de o stâncă înainte de a ajunge sub apă. Loviturile au fost în zona capului şi în zona toracelui. Astfel, când a început să înghită apă, ghidul din Bucureşti ar fi fost deja în comă, acesta fiind şi motivul pentru care nu a avut nicio reacţie să iasă din apă. Trupul instructorului a fost scos din apă de către participanţii la rafting. În momentul acela, în Defileul Jiului se aflau în total 19 persoane, însă numai o barcă în care erau nouă persoane s-a răsturnat. Echipele de salvatori ajunse în zonă, respectiv de la SMURD şi Salvamont, nu l-au mai putut salva pe bărbat, care îşi pierduse semnele vitale.

Poliţiştii au deschis un dosar de ucidere din culpă

Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj, a declarat că este primul incident de acest fel care se produce la rafting în Defileul Jiului din 2004 încoace. De asemenea, instructorul a avut ghinionul să se lovească în momentul în care a picat în apă. „Este primul caz de acest fel. Când s-a ajuns acolo şi a fost văzută casca plutind pe apă, era clar că ceva a fost foarte grav. O cască nu se desprinde în felul acela. Probabil că a fost o lovitură extrem de puternică, deşi în acele momente nu s-au observat semne pe corp. Numai o lovitură puternică la cap sau torace putea să îl lase inconştient. Nu a dat din mâini, nimic! Şi mai era vorba şi de instructor, care ştia perfect ce are de făcut în astfel de situaţii când ajunge în apă pentru că îi învăţa şi pe alţii. Mai este şi varianta să fi fost foarte rece apa, dar s-a stabilit că a murit înecat. Din păcate, au loc şi astfel de evenimente. Există două trasee de rafting în Defileul Jiului. Unul mai lung şi altul mai scurt: unul are 10 km şi este mai dificil, şi altul mai uşor, de 15 km. Ei au mers pe primul traseu, pe unde noi recomandăm să se meargă mai mult când mai scade nivelul apei. Oricum, traseul se verifică înainte de cursă. Ştiu că luaseră un acord scris de la Parcul Naţional înainte de a merge la rafting. Este clar că a fost vorba de un eveniment nefericit, dacă tocmai omul care, teoretic, avea cea mai mare experienţă, a păţit asta“, a spus Sabin Cornoiu, şeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS