5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGroapă de gunoi lângă Centura de Nord a Craiovei

Groapă de gunoi lângă Centura de Nord a Craiovei

Așa arată zona cuprinsă între Centura de Nord și Drumul Industriilor (Foto: Lucian Anghel)

Va mai trece mult timp până când vom ajunge să ne obișnuim să sortăm tot ce se poate sorta, până când prevenirea poluării va fi întipărită în mentalitatea locuitorilor Craiovei și vom ajunge să nu mai generăm o cantitate imensă de gunoi. Dar, până atunci, mai toate terenurile virane din jurul orașului Craiova sunt acoperite cu munți de gunoaie. Resturi vegetale, moloz, cadavre de animale moarte, gunoi menajer, sticle, pet-uri, pungi zac pe marginea oricărui drum lăturalnic, pe spațiile verzi de la intrările în oraș, pe marginea cursurilor de apă. Să fie nepăsare, indolență din partea autorităților și a celor în măsură să ia taurul de coarne? Să fie neștiință sau indiferență din partea craiovenilor ori vid legislativ?
Judecând după „peisajele“ dizgrațioase care te întâmpină în multe zone periferice ale orașului, concluzia este că suntem tributari mentalității „să ascundem gunoiul sub preș“, fără să gândim că deșeurile înseamnă bani.

Gheorghe Călinoiu, comisar-șef al Gărzii de Mediu Dolj (Foto: Lucian Anghel)

Un exemplu în acest sens este zona cuprinsă între Centura de Nord a orașului și Drumul Industriilor, care este înțesată de gunoaie. Mii de tone de resturi de tot felul se întind pe o suprafață imensă, pornind din vecinătatea terenurilor care aparțin Armatei – Valea Șarpelui – până aproape de Centură. Strada betonată probabil în anii 80 cu scopul de a servi armatei și unor unități industriale este acum un amestec de gropi cu resturi de beton, mărginită de munți de deșeuri și pungi din plastic agățate de tufele uscate. Nu se știe dacă este un teren privat sau unul care aparține administrației locale craiovene sau altei unități administrativ-teritoriale. Cert este că aici se depozitează deșeuri aduse cu mașini de mare tonaj, dar și saci cu gunoi aruncați direct din portbagajul autoturismelor. Este o zonă retrasă, unde și-au pus lacătul pe poartă și ultimele unități de producție din perioada trecută, iar cei care vor să scape de propriile gunoaie o pot face nestingheriți.
Despre această situaţie am fost sesizați de un craiovean care a trecut prin zona respectivă și a fost neplăcut impresionat de ceea ce a văzut.
Am ajuns și noi în această parte a orașului împreună cu un reprezentant al Gărzii de Mediu, care s-a arătat, la rândul lui, uimit să descopere acest loc înțesat de deșeuri. „Nu știam ce se întâmplă în această zonă. Locul arată deplorabil. Sarcina noastră este să depistăm proprietarul acestui teren, fie că este un privat sau administrația locală. Oricine ar fi, îi vom pune în vedere să curețe locul cu pricina și va fi amendat“, a declarat Gheorghe Călinoiu, comisar-șef al Gărzii de Mediu Dolj. Acesta ne-a invitat să vedem rezultatele acțiunii demarate de Garda de Mediu în acest caz, peste câteva săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS