14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStudii la foc automat la Primăria Craiova

Studii la foc automat la Primăria Craiova

Autoritățile locale din Bănie au lansat, în urmă cu două săptămâni, două licitații privind achiziția unor studii de fezabilitate (SF) care vizează Piața Veche și intrarea secundară în Parcul „Nicolae Romanescu“, obiective cărora primăria vrea să le dea o altă față. Realizarea SF-ului privind „Revitalizare Centrul Istoric – zona Piața Veche – Felix Aderca“ a fost estimată la valoarea de 29.400 de lei (fără TVA), miercuri, 4 aprilie, fiind ultima zi de primire a ofertelor. De la acest studiu, primăria vrea să afle ce se poate face pentru a se redobândi caracterul istoric și cultural al zonei, mai ales că aici sunt și clădiri cu o mare valoare istorică: Fântâna Purcarului, Hanul Hurez – ziduri, Hanul Puțureanu. În prezent, zona Piața Veche (denumire purtată începând din perioada anului 1880) este tot mai pustie și pare ruptă de restul centrului istoric al orașului, reabilitat în urmă cu câțiva ani. „Ca urmare a lucrării SF în zona Centrului Istoric, propunerea tehnică trebuie să conțină o îmbunătățire semnificativă a aspectului de ansamblu al arhitecturii zonei istorice, recuperarea spațiului urban degradat și integrarea lui în spațiul existent ca o continuitate a acestuia“, se menționează în tema de proiectare a studiului solicitat. Caietul de sarcini descrie Piața Veche drept „o zonă istorică netratată, care prezintă un potențial valoros, dar care în prezent nu este atractivă și nu aduce valoare calității vieții, din contră, afectează viața locuitorilor“ și menționează și ce ar trebui făcut aici: lucrări de salubrizare, refacere a clădirilor, amenajări ale spațiilor existente și refacere a pavimentelor și iluminatului.
Celălalt studiu de fezabilitate solicitat de primărie are o valoare estimată de 19.580,48 lei (fără TVA) și privește „Modernizare acces în Parcul «Nicolae Romanescu» și amplasare statuie“, ultimul termen de primire a ofertelor fiind tot miercuri, 4 aprilie. Este vorba de intrarea secundară în parc, cea de la intersecția bulevardelor 1 Mai și Nicolae Romanescu, care ar necesita o restudiere a zonei, după cum se specifică în tema de proiectare. Tot aici se menționează și existența unei rămășițe a unui sens giratoriu care nu-și mai găsește rostul, dar se precizează că trebuie să se țină însă cont de statuia sculptorului Ion Jalea. Ce se urmărește prin acest studiu? Integrarea acestei zone în zona de protecție a Parcului „Romanescu“, reglementarea părții carosabile și pietonale, realizarea unui spațiu pietonal în care să se amplaseze monumentul (statuia cu cai) în mod armonios și amplasarea de spații verzi combinate cu mobilier urban, după cum se arată în tema de proiectare.
Un alt studiu comandat de primărie este cel de „oportunitate în vederea delegării serviciului de transport public local de persoane cu autobuze și tramvaie, efectuat prin curse regulate în municipiul Craiova“, estimat la valoarea de 29.000 de lei (fără TVA), document fără de care municipalitatea nu poate delega serviciul de transport public în comun. În prezent, serviciul este deținut de SC RAT Craiova SRL, firmă controlată de primărie și consiliul local, însă delegarea va expira în luna mai. O nouă delegare a acestui serviciu se poate face doar prin hotărâre de consiliu local și numai în urma acestui Studiu de oportunitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS