8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎn ce condiții vor fi sacrificați mieii în Olt

În ce condiții vor fi sacrificați mieii în Olt

DSVSA Olt nu a primit până acum nicio solicitare de autorizare a centrelor temporare de sacrificare a mieilor, deși în județ sunt 13 târguri în care se comercializează și animale.

În vreme ce ciobanii își vând, de ani buni, miei inclusiv pe internet, primăriile nu se grăbesc să solicite autorizarea punctelor temporare de sacrificare pentru clienții din piețe și târguri.
În cadrul unei ședințe desfășurate la Prefectura Olt, marți, 20 martie 2018, dr. Mariana Mitroi, reprezentant Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), a precizat că nicio primărie nu a depus, până în acest moment, solicitări pentru autorizarea punctelor temporare de sacrificare, deși în județ se vând animale vii în 13 târguri: Văleni, Drăgănești Olt, Caracal, Balș, Izbiceni, Vădăstrița, Osica de Sus, Iancu Jianu, Potcoava, Tufeni, Dobroteasa, Vâlcele și Slătioara.
În 2017, la nivelul județului au funcționat cinci astfel de puncte temporare de sacrificare – Piața Agroalimentară Balș, Târgul Săptămânal Caracal, Piața Agroalimentară Drăgănești – Olt, Târgul Săptămânal Osica de Sus și fostul abator Strehareți Slatina.
Inspectorii sanitar-veterinari vor fi prezenți în tot județul, în preajma Paștelui, pentru a verifica îndeplinirea condițiilor legale de comercializare a produselor. Vor fi 14 echipe, în vizorul inspectorilor fiind nu doar carnea de miel, ci toate produsele comercializate în cantități mari în perioada Paștelui. Prefectul județului Olt, Silviu Neacșu, a atras atenția asupra comercializării produselor din carne, în special în săptămâna premergătoare Floriilor. La rândul său, reprezentantul DSVSA, dr. Mariana Mitroi, a precizat că și consumatorii au un rol important în privința respectării condițiilor igienico-sanitare, sfătuindu-I să-i sancționeze pe acei comercianți care își desfac produsele în condiții improprii. „Noi luptăm, dar dacă dumneavoastră cumpărați de pe străzi…“, a reacționat consilierul DSVSA după o discuție lungă în care s-a pus problema, printre altele, a comercializării produselor lactate și a brânzeturilor, nu în sectoarele special amenajate în piețe, și lângă aceste spații, direct pe trotuar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS