14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStart la depunerea cererilor unice de plată la APIA

Start la depunerea cererilor unice de plată la APIA

Începând joi, 1 martie, demarează campania de depunere a cererilor unice de plată pentru acest an. Fermierii îşi pot solicita subvenţiile până la 15 mai la centrele judeţene sau locale. În campania 2018, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online, dar finalizarea şi închiderea cererii unice de plată se fac în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea ei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Dolj informează că a demarat campania de informare a fermierilor privind depunerea cererii unice de plată, aferentă anului 2018, sub sloganul „Drumul către o agricultură performantă trece pe la APIA. Depune Cererea Unică de Plată și în 2018!“. Fermierii îşi pot solicita subvenţiile la centrele judeţene sau locale ale APIA în perioada 1 martie – 15 mai şi pot beneficia de sprijin financiar în cadrul următoarelor măsuri: schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat în sectorul vegetal și zootehnic, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT) care se acordă în sectorul vegetal şi zootehnic. Totodată, se pot solicita subvenţii şi pe măsurile compensatorii de dezvoltare rurală: Măsura 10 – Agromediu şi climă, Măsura 11 – Agricultura ecologică, Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale.

Fermierii depun o singură cerere de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în judeţe diferite

În campania din acest an, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online, dar finalizarea şi închiderea cererii unice de plată în IPA-Online se fac în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea ei. Același principiu se aplică și pentru crescătorii de animale, care vor completa cererea unică de plată împreună cu funcționarul APIA, în aplicația dedicată sectorului zootehnic. Fermierii vor depune la APIA o singură cerere de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cei care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare teren agricol depun cererile la centrele județene, în timp ce în cazul celor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare, cererile se depun la centrele locale.
Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii ei. „Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. Pentru legumele cultivate în sere și solarii, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor, de 0,03 ha. Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol. La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor“, se arată într-un comunicat de presă al APIA Dolj.
Terenurile care nu fac parte din circuitul agricol pentru întregul an de cerere nu sunt eligibile la plată.
La nivelul judeţului Dolj, în campania 2017 au fost depuse 38.117 cereri, suprafața eligibilă la plată fiind de aproape 400.000 de hectare. Până în prezent, au fost autorizate la plată aproximativ 89% din numărul cererilor depuse. Diferenţa o reprezintă cereri blocate momentan pe diferite criterii stabilite de către Direcţia Ordonanţare Plăţi – APIA Central – fermieri controlaţi prin teledetecţie sau pentru care mai este necesar un control pe teren. La nivelul judeţului Olt au fost autorizaţi la plată 96 la sută dintre cei 32.342 de fermieri, iar reprezentanţii APIA spun că se fac eforturi ca oamenii sa îşi primească subvenţiile în cel mai scurt timp.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS