6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRețetă de furat cu asistați social

Rețetă de furat cu asistați social

Vasile Jianu este judecat în două dosare de abuz în serviciu, ambele fiind pe rolul Judecătoriei Craiova

Procurorii craioveni l-a trimis în judecată pe Vasile Jianu, fost primar PSD al comunei doljene Sadova, acuzat de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu. Pe scurt, anchetatorii au reținut că fostul edil a apelat la persoane asistate social sau diverse persoane din comună pentru efectuarea unor lucrări de întreținere sau modernizare. Manopera și materialele pentru aceste lucrări (aproape 160.000 de lei) au fost decontate însă unei firme din comună, a cărei conducere a fost trimisă în judecată în același dosar penal.

Primar al comunei doljene Sadova până în anul 2012, Vasile Jianu este judecat alături de alți patru inculpați într-un alt dosar instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova. Printre infracțiunile din acest dosar se numără abuzul în serviciu, falsul intelectual, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv complicitatea sau instigarea la aceste infracțiuni.
Procurorii craioveni au reținut că Vasile Jianu, „a apelat, în perioada 2008 – 2010, fie la diferite persoane fizice din comună, fie la angajați ai unității administrative sau persoane care beneficiau de ajutor social, cărora, fără a li se pune la dispoziție o documentație tehnică care să conțină un minim de informații cu privire la lucrările ce urma să fie executate, li s-a solicitat să efectueze diverse lucrări de întreținere/modernizare la anumite obiective aparținând Primăriei Sadova“.
După efectuarea lucrărilor, edilul Jianu apela la socrul său, inculpatul Toma Stănculescu, care întocmea documentele în numele unei firme din comună. „După finalizarea unor lucrări ce se efectuau de aceste persoane, fără ca la recepția acestora să participe angajați ai SC Magic Comprest SRL Sadova și fără să fie efectuată o recepție finală a lucrărilor executate, inculpatul Jianu Vasile îl contacta pe socrul său, inculpatul Stănescu Toma, determinându-l să întocmească în numele SC Magic Comprest SRL, contrar adevărului, situații de lucrări pentru lucrările efectuate și serviciile prestate de persoanele menționate“, au precizat anchetatorii. Aceștia din urmă au mai reținut că Toma Stănescu nu avea nici o calitate în cadrul Primăriei Sadova sau la SC Magic Comprest SRL.
Documentele întocmite de Stănescu ajungeau la SC Magic Comprest SRL, care a emis 26 de facturi prin care se atesta că lucrările cu pricina au fost efectuate de angajații firmei. Primăria Sadova a achitat firmei SC Magic Comprest SRL suma totală de 159. 297 de lei. De altfel, inspectorii ITM Dolj au stabilit că, în acea perioadă, SC Magic Comprest SRL nu avea angajate persoane care să poată efectua lucrările în cauză. Este vorba de diverse lucrări de reparație sau întreținere la Școala Gimnazială și Căminul Cultural sau de construirea unei magazii de lemne sau modernizarea unui canton.

Cinci inculpați trimiși în judecată

Pe lângă fostul primar Vasile Jianu, procurorii craioveni au mai dispus trimiterea în judecată în acest dosar a Lucreției Tudor, contabila Primăriei Sadova, Sorina Neagu și Dorel Neagu, director comercial, respectiv administrator al SC Magic Comprest SRL, dar și a lui Toma Stănescu, socrul lui Jianu. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova și, în prezent, se află în procedură de cameră preliminară.
Anchetatorii au mai reținut că Vasile Jianu nu a vrut să dea nici un fel de declarație în timpul urmăririi penale, iar ceilalți inculpați au recunoscut acuzațiile numai parțial.
De altfel, doi inculpați din acest dosar, Vasile Jianu și Lucreția Tudor, sunt inculpați într-un alt dosar aflat tot pe rolul Judecătoriei Craiova. Cei doi au fost trimiși în judecată în septembrie 2014, tot într-un dosar de abuz în serviciu. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reținut că, în martie 2009, primarul Vasile Jianu a încheiat cu SC GEGA CONSTRUCT SRL un contract în valoare de 480.456 de lei privind modernizarea centrului civic din satul Damian, comuna Sadova. Contractul ar fi fost încheiat însă prin încălcarea procedurilor legale din domeniul achizițiilor publice, în lipsa unui proiect tehnic, dar și a unei estimări valorice. În plus, Primăria Sadova nu a impus prin contract un grafic de execuție, nu a stabilit un termen de finalizare a lucrărilor sau penalități de întârziere și nici măcar nu a recepționat lucrările. Valoarea totală a cheltuielilor pentru lucrările neexecutate, dar plătite constructorului, a fost calculată de procurori la suma de 54.979 de lei.

Jianu a pierdut procesul cu ANI

În martie 2015, Agenția Națională de Integritate a comunicat că Vasile Jianu s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 17 iunie 2009 – 26 iunie 2012, întrucât a deținut simultan cu funcția de primar și funcția de administrator al SC ENERGO SADOVA SRL 2003.
Raportul ANI a fost contestat de Jianu la Curtea de Apel Craiova, care i-a respins acțiunea în noiembrie 2015. A urmat recursul, iar pe 2 februarie, anul acesta, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat nulitatea acțiunii formulate de Vasile Jianu. Hotărârea Înaltei Curți este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS