11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinor acuzat că a lovit cu mașina un polițist

Minor acuzat că a lovit cu mașina un polițist

Procurorii doljeni au reținut că minorul de 16 ani a condus fără permis și a lovit cu mașina un polițist care încerca să-l oprească (Foto: arhiva GdS)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată a unui elev de 16 ani, acuzat că a lovit cu mașina un polițist care încerca să-l tragă pe dreapta. Minorul a fost arestat preventiv pe 22 ianuarie, la o zi după ce a condus fără permis și l-a lovit pe agentul de poliție.

Potrivit anchetatorilor, minorul Cristi P., de 16 ani, elev la un liceu din municipiul Craiova, locuiește pe strada Nicolae Romanescu, împreună cu familia sa. În seara zilei de 21 ianuarie, în jurul orei 23.00, băiatul a luat din casă cheile mașinii tatălui său, un Opel înmatriculat în Bulgaria, după care a plecat spre domiciliul unui prieten. Procurorii doljeni au stabilit că minorul a luat mașina fără știrea tatălui său. Pe drum, mai exact pe strada Bucura, Cristi P. a întâlnit un echipaj de poliție din cadrul Secției 2, care i-a făcut semn să tragă pe dreapta, însă nu a oprit. „Ştiind că nu posedă permis de conducere, inculpatul a ignorat semnalul făcut de către echipajul de poliţie şi şi-a continuat deplasarea. În această împrejurare, agenţii de poliţie au pornit în urmărirea autoturismului marca Opel Zafira, care a refuzat să oprească“, au reținut anchetatorii. Ulterior, oamenii legii au cerut ajutorul colegilor de la Secția 3, care au trimis două echipaje pentru a opri șoferul fugar.
Procurorii doljeni spun că, atunci când a încercat să blocheze în trafic mașina condusă de minorul de 16 ani, unul dintre polițiști a fost lovit de acesta. „Ajungând pe strada Nanterre din Craiova, agenţii au poziţionat autospeciala pe mijlocul părţii carosabile pentru a bloca deplasarea autoturismului Opel, condus de inculpat, care era urmărit de celelalte două echipaje, iar un agent a coborât şi i-a făcut semnal de oprire conducătorului auto. În momentul în care s-a apropiat de echipajul de poliţie, deşi a observat semnalul făcut de agent, inculpatul a accelerat şi l-a lovit cu autoturismul pe agent, care a fost proiectat ulterior pe capota autoturismului de serviciu“, au precizat procurorii doljeni.
În final, mașina condusă de minor a fost blocată într-o parcare de pe strada Spaniei.

Minor judecat pentru ultraj și conducere fără permis

Minorul de 16 ani a fost arestat preventiv pe 22 ianuarie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj, iar vineri, pe 9 februarie, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de ultraj, raportată la tentativă de omor calificat, dar și pentru conducere fără permis. „Ţinând seama de mijlocul folosit, respectiv un autoturism aflat în deplasare, este de presupus că inculpatul a acceptat inclusiv producerea unor leziuni letale persoanei vătămate, care putea fi proiectată nu pe capotă, ci cu capul pe asfalt. În acest context, fapta constând în lovirea persoanei vătămate cu autoturismul aflat în deplasare întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă de omor. În speţă, fapta de tentativă de omor îmbracă forma agravantă a tentativei de omor calificat, dacă aceasta a fost comisă pentru a săvârşi sau ascunde săvârşirea unei alte infracţiuni – conducere fără permis. În cazul de faţă, fapta de tentativă de omor intră în conţinutul laturii obiective a infracţiunii de ultraj, întrucât a fost comisă împotriva unui poliţist aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu“, au precizat procurorii doljeni în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a minorului de 16 ani. Medicii legiști au stabilit că agentul lovit cu mașina de minorul de 16 ani are nevoie de cinci – șase zile de îngrijiri medicale pentru vindecare. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.
Aceeași instanță urmează să judece o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu formulată de avocatul inculpatului.

Condamnări pentru ultraj

În ianuarie 2017, un craiovean de 19 ani, acuzat că a lovit intenționat cu mașina un polițist, după care l-a „plimbat“ aproximativ 80 de metri pe capota mașinii, a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de ultraj. Tânărul a mai primit o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducere fără permis, iar după ce au adăugat două pedepse mai vechi pentru furt și conducere fără permis, în final a fost condamnat definitiv la 17 ani şi 8 luni de închisoare.
În octombrie 2016, magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât să condamne definitiv la opt ani și două luni de închisoare un craiovean de 33 de ani, acuzat că, deși nu avea permis, s-a urcat la volan și a lovit cu mașina un polițist care încerca să-l tragă pe dreapta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS