Uite conducta, nu e conducta!

Cum a fost montată conducta înainte de izbucnirea disputelor între cele două asociații de proprietari (Foto: Lucian Anghel)


Intenția unui locatar dintr-un bloc din Craiova de a introduce conductă de gaze naturale pe casa scării pentru a-și monta centrală de apartament „a aruncat în aer“ două asociații de proprietari. Cu alte cuvinte, a declanșat un întreg scandal între locatarii din două blocuri, fiindcă pentru a aduce conducta de gaze, beneficiarul a folosit părțile comune ale blocului vecin, fără acordul proprietarilor. Cu toate acestea, Primăria Craiova a dat autorizație de construire, iar în baza unui proiect, o firmă agreată de ENGIE a efectuat lucrările. Conform proiectului, noua conductă a fost branșată la postul de reglare-măsurare gaze naturale al blocului vecin, ceea ce i-a nemulțumit și mai tare pe locatari. În cele din urmă, conducta de gaze a fost dată jos de pe fațada blocului vecin.

Introducerea coloanei de gaze pe casa scării de către un proprietar din blocul Z2, de pe strada Vasile Conta din Craiova a iscat scandal. Totul a pornit de la faptul că un locatar din blocul Z2 a vrut să se separe cu instalația de gaze. Numai că acesta a omis să urmeze toți pașii necesari introducerii noii conducte, spun cei din blocul Z3. „Asociația de proprietari Bloc Z3 Vasile Conta a fost surprinsă cu o lucrare ce aparține Asociației de proprietari învecinată, Bloc Z2. Astfel am constatat că o conductă de gaze tranzitează suprafața comună a asociației noastre, fără acordul nostru. Prin această acțiune a asociației învecinate s-a încălcat grav atât Codul Civil, art. 650- art. 654, cât și Legea nr. 230/2007. Asociația învecinată și-a dat acordul de principiu, iar responsabilitatea este a Primăriei Craiova, care a dat autorizația de construcție. Mai mult, se observă că asociația vecină dorește să se racordeze din conducta principală ce intră în panoplia de gaze a Blocului Z3 și nu din conducta de gaze ce intră în panoplia blocului Z2“, spune Romulus Cocea, președintele Asociației Bloc Z3, într-o scrisoare adresată Primăriei Craiova. Acesta solicită, în aceeași scrisoare „oprirea acestei imixtiuni pe condominiul Asociației de proprietari Bloc Z3 Vasile Conta. Într-adevăr, pentru separarea coloanei de gaze naturale, cei interesați trebuie să îndeplinească mai multe condiții. „Un proprietar care dorește să introducă o conductă de gaze pe casa scării trebuie să obțină acordul a două treimi dintre vecinii de pe aceeași scară. În cazul de față, dacă proprietarul trece cu conducta pe fațada unui bloc vecin trebuie să aibă acordul asociației din care face parte acel condominiu. Acesta va solicita o astfel de aprobare Comitetului Executiv. Fațada unui bloc este proprietate comună și ca atare se respectă prevederile Legii nr. 230/2017 și cele ale art. 650 Cod civil. În ceea ce privește postul de la care se racordează noua conductă, acest lucru îl stabilește proiectantul împreună cu distribuitorul, ca fiind cel mai avantajos“, a declarat Ion Pătrulescu, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Craiova.

În cele din urmă, conducta a fost tăiată la intrarea în scara blocului (Foto: Lucian Anghel)

Răspunsul dat de furnizorul de gaze naturale pentru GdS confirmă acest lucru și lămurește condițiile în care un locatar trebuie să procedeze în cazul lucrărilor de separare, dacă acestea implică lucrări pe părțile comune. „Începerea lucrărilor de separare dintr-o instalație comună de utilizare se face după depunerea cererii de acces la sistemul de distribuție, însoțită de documentele justificative pe care solicitantul le pune la dispoziție și eliberarea din partea Distrigaz Sud Rețele a unui Acord de Acces. La cererea de acces sunt necesare să fie anexate și următoarele documente, acestea fiind precizate pe cererea de acces: Acordul proprietarilor instalației de utilizare conform art. 17, lit i) din Regulamentul de acces la SD, după caz. Și acordul Asociaţiei de Proprietari pentru modificarea spațiilor comune, în conformitate cu Legea nr. 230/2007/ acordul proprietarilor imobilului respectiv în lipsa unei Asociații de Proprietari“, a declarat Ramona Sărărescu, reprezentant ENGIE.

Din câte susține președintele Asociației de proprietari Bloc Z2, Constantin Stancu, respectivul locatar a obținut acordul din partea a 25 de vecini din totalul de 32. „Asociația nu este implicată, așa cum susțin cei de la Asociația Bloc Z3. Proprietarul în cauză are semnături de la 25 de vecini, suficiente ca să obțină avizele și autorizațiile necesare. Nici eu nu prea am înțeles ce s-a întâmplat și de ce a pus conducta de gaze naturale pe blocul vecin fără acordul locatarilor. Asociația Bloc Z3 a protestat vehement, a făcut tot felul de sesizări, la primărie, la poliție. Nu știu de ce a ales să se branșeze la punctul de la blocul Z3“, a precizat Constantin Stancu, președintele Asociației de proprietari Bloc Z2.

Inițiativa proprietarului de la apartamentul 24 i-a nemulțumit până și pe vecinii din bloc. Aceștia s-au arătat deranjați de faptul că lucrările de prindere a conductei s-au făcut pe zidul din casa scării. „Nu știu cum au făcut lucrările. Când au prins conducta au dat găuri în peretele sufrageriei mele. Conducta este adusă în holul blocului, unde este un spațiu închis. El nici nu a obținut acordul tuturor proprietarilor. Eu cred că nu este bine ce a făcut“, se plânge o locatară de la parterul blocului Z2.


Proprietarul de la apartamentul 24 nu a putut fi contactat decât telefonic, dar acesta a tot întârziat momentul acordării unui punct de vedere vizavi de această situație.

După scandalul iscat între cele două asociații, societatea care a efectuat lucrările a revenit la sfârșitul săptămânii trecute și a tăiat conducta aplicată pe fațada blocului Z3. „Conducta a fost dată jos de pe fațada blocului vecin. Am observat că au venit niște muncitori și au tăiat conducta de la intrarea în bloc. Trebuie să precizez că cele două blocuri au intrare comună. Presupun că racordarea se va face de la punctul care deservește cu gaze naturale blocul nostru“, a adăugat Constantin Stancu, președintele asociației. În plus, firma care a făcut proiectul, respectiv SGD Sistem SRL Craiova, a precizat că îl va reface.

Proprietatea comună se folosește conform legii

„Părţile comune pot fi atribuite coproprietarilor în folosinţă exclusivă numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalţi coproprietari. Decizia de atribuire în folosinţă exclusivă trebuie adoptată cu o majoritate de două treimi din numărul coproprietarilor şi al cotelor-părţi. În clădirile unde sunt constituite asociaţii de proprietari, decizia se adoptă de către adunarea generală, cu aceeaşi majoritate“, se arată în Art. 650 Cod civil.Comenteaza acum

Alte stiri

20 octombrie 2018

Trafic îngreunat pe DN 65 Piteşti – Craiova

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a anunţat că, la această oră, circulaţia rutieră se desfăşoară alternativ, pe un fir, pe DN 65 Craiova – Slatina, în afara localităţii Robăneşti, la limita dintre judeţele Olt şi ...

Sumarul ediției de vineri, 29 decembrie 2017

Actualitate

» Ambasada Germaniei susţine că nu a primit din partea MAE nicio traducere a legilor adoptate de Parlament
» Vremea va fi caldă în noaptea dintre ani
» Ionuţ Negoiţă, trimis în judecată pentru complicitate la bancrută frauduloasă, într-un dosar legat de insolvenţa clubului FC Dinamo
» Presa spaniolă: O româncă a murit la un spital din Spania după ce nu ar fi primit asistentă medicală timp de 12 ore
» Încă un copil a murit din cauza rujeolei. Numărul deceselor a ajuns la 37
» Un nou minim istoric pentru leu în raport cu Euro
» Sondaj IRES: Trei sferturi dintre români cred că lucrurile merg în direcţia greşită
» PNL a sesizat la CCR legea privind organizarea referendumului
» Craiova: Urmărit internațional depistat de polițiști
» Restricţii de circulaţie în perioada 31 decembrie 2017 – 2 ianuarie 2018
» Peste 3.000 de intervenţii ale poliţiştilor, în ultimele 24 de ore
» Numărul utilizatorilor români de internet a crescut cu 4% în 2017
» SUA: Incendiu puternic într-un bloc din Bronx. 12 persoane au murit
» ANPC: Aproape jumătate dintre cei care comercializează ulei de măsline nu respectă legea
» Doi români, acuzaţi că au accesat camerele de supraveghere din capitala Washington
» Şase drumuri naţionale sunt închise circulaţiei

Publireportaj

» CJ Dolj va investi peste 500.000 de euro în Cula din Brabova

Local

» Primăria Craiova organizează concurs pentru postul inspector, clasa I, grad profesional principal – Serviciul Investiţii şi Achiziţii, Direcţia Investiţii, Achiziţii şi Licitaţii
» O nouă promoţie de poliţişti la IPJ Mehedinţi
» Țigări de contrabandă în valoare de 12.700 de lei, confiscate
» Muzeul Regiunii Porţile de Fier îşi deschide filială la Orşova

Dolj

» Craiova: 104 poliţişti locali vor fi pe străzile oraşului în noaptea de Revelion
» Dolj: 4000 de articole pirotehnice şi arme deţinute ilegal, depistate de poliţişti în urma unor percheziţii
» Omul de afaceri Nelu Iordache şi câţiva sefi din CNADNR Craiova, achitaţi în dosarul Transalpina
» Dolj: Peste 300 de poliţişti, la datorie în minivacanţa de Revelion
» Craiova: Prinşi băuţi la volan
» Craiova: Neacordarea de prioritate sub lupa poliţiştilor
» Restricţii de circulaţie în centrul Craiovei
» Plimbați cu gunoiul de la o platformă la alta
» 32 de cupluri de craioveni au sărbătorit nunta de aur
» Gorjean mort după un accident în hipermarketul Selgros din Craiova

Gorj

» Gorj: Strat nou de zăpadă la Rânca
» Gorj: Un şofer a intrat cu maşina în doi cai
» Numărul turiştilor sosiţi în judeţul Gorj a crescut cu 31%
» Peste 10.000 de turişti sunt aşteptaţi la Rânca, de Anul Nou
» 15 căsătorii la Poarta Sărutului şi artificii de Anul Nou

Olt

» Candidatul la şefia Poliţiei Slatina nu a luat notă de trecere

Mehedinţi

» Mehedinţi: Un tânăr de 26 de ani, reţinut pentru tâlhărie
» Mehedinţi: Măsuri sporite pentru un Revelion în siguranţă

Vâlcea

» Vâlcea: Articole pirotehnice confiscate la Băbeni
» Vâlcea: Percheziţie domiciliară la o persoană bănuită de nerespectarea regimului materialelor explozive

Sport

» Fotbal / Florin Spînu și Silviu Lung s-au pus de acord în privința achizițiilor. CSO Filiași va susține cinci amicale
» Fotbal / Serie A – etapa a 19-a, ultima din 2017
» Fotbal / Antonini Culina, dorit de Mangia la Craiova
» Handbal (f): Două victorii pentru SCM Craiova în prima zi a turneului de la Zalău

Bani & Afaceri

» Importurile au crescut galopant în Dolj, în 2017
» 2017 – un an dominat de scumpiri la combustibili, alimente şi credite

Sanatate

» Vești bune! Vaccinul pentru copiii de 14 ani a ajuns în Dolj

Educatie

» Fosta directoare a Şcolii nr. 21 din Craiova, victorie în instanţă
» Școlile și grădinițele se pot moderniza pe bani europeni

Top