14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCN „Gheorghe Chițu“ - 140 de ani de învățământ economic

CN „Gheorghe Chițu“ – 140 de ani de învățământ economic

Înființat în 1877, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ a sărbătorit, ieri, 140 de ani de existenţă. În prezent, unitatea școlară are atât învățământ liceal, cât și învățământ profesional, fiind recunoscută pentru specializările din domeniile economic, comerț, alimentație și turism. În prezent, la acest colegiu studiază 1.385 de elevi, dintre care unii reușesc să se facă remarcați la olimpiadele de profil, dar și la alte concursuri pe discipline.

Înființat în 1877, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ a sărbătorit, ieri, 140 de ani de existenţă. În prezent, unitatea școlară are atât învățământ liceal, cât și învățământ profesional, fiind recunoscută pentru specializările din domeniile economic, comerț, alimentație și turism. În prezent, la acest colegiu studiază 1.385 de elevi, dintre care unii reușesc să se facă remarcați la olimpiadele de profil, dar și la alte concursuri pe discipline.

Elevi, cadre didactice şi absolvenți au fost, ieri, prezenți în sala de festivități a Colegiului Național Economic din Craiova pentru a marca cei 140 de ani, de la înființarea unității școlare de către ministrul de finanțe de atunci, Gheorghe Chițu. „A fost înființat în 1877 ca Școala Publică Comercială, cu cinci clase. A funcționat în mai multe sedii înainte să ajungă în clădirile actuale, unul dintre ele fiind clădirea Facultății de Medicină. În timp s-au adăugat și alte specializări, și nu de puține ori absolvenți ai acestei instituții de învățământ au ajuns să fie miniștri, secretari de stat“, a spus Dumitru Iftimov, directorul colegiului.
Printre invitații la ceremonia de ieri s-a numărat și Petre Gigea Gorun, fost ministru de finanțe, primar al Craiovei, guvernator al României la Fondul Monetar Internațional, guvernator al României la Banca Mondială și absolvent al acestui colegiu. „Eram un copil de la Goicea încălțat cu cipici atunci când am venit la liceu. Nu mi-am imaginat niciodată că până la urmă voi ajunge să ocup înalte funcții având la bază învățământul economic. Mă bucur că acest colegiu a continuat să formeze noi generații de econimiști și generația de azi are obligația de a duce tradiția mai departe“, a spus Petre Gigea Gorun.

Elevi cu performanțe şi la diverse olimpiade și concursuri

În prezent, Colegiul Național „Gheorghe Chițu“ din Craiova are învățământ liceal cu specializări precum tehnician în activități economice, tehnician administrativ, tehnician activități de comerț, gastronomie, turism și organizator banqueting (evenimente – n.r.). În cadrul colegiului, există și școala profesională având specializările ospătar, bucătar, cofetar-patiser, comerciant-vânzător. „În total, avem 1.385 de elevi, proveniți de la școlile gimnaziale din Craiova, dar și din județ, din localități cum ar Filiași, Mischii, Palilula, Vârvor, Mârșani, Ghindeni, Șimnic, Secui, Teasc. Sunt elevi cu rezultate bune“, a spus managerul Dumitru Iftimov.
Unii dintre elevi au reușit să se remarce la diverse olimpiade și concursuri școlare, calificându-se pe primul loc. Un exemplu în acest sens este Andreea Valentina Baboi, care a obținut premiul I la Olimpiada din Aria curriculară „Tehnologii“, secțiunea Științe Economice. Eleva are rezultate foarte bune şi la clasă, beneficiind de bursă de merit. „M-a pasionat economia. Îmi place tot ce ține de acest domeniu. Am venit la acest liceu de la Goiești, acolo unde diriginta m-a încurajat să urmez acest domeniu. Am rezultate bune și doresc să arăt și la competiții de profil că pot obține primul loc. Am reușit să am și bursă de merit. Și pe viitor, adică la facultate, voi urma studii economice pentru că mă văd cu o carieră frumoasă în domeniu“, a spus eleva.
Printre premianți s-au numărat și foști elevi ai liceului care în prezent studiază la Facultatea de Științe Economice din Craiova. „Mi-am dorit foarte mult să studiez economia. Mi-am dorit mereu să devin inspector financiar sau vamal. Am venit aici de la o școală din Hunedoara. Am ales acest colegiu pentru că știam că este o unitate școlară foarte bună, și pe parcurs s-a dovedit acest lucru. Am făcut parte din echipa de trei elevi care a participat trei ani la Concursul «Cea mai bună idee de afaceri». Cea mai bună idee a noastră a fost cea cu izolații din lână, pentru care am și luat locul I“, a declarat Lucian Iulian Chivu.
Elevii au câștigat premii nu numai la specializările specifice liceului. De exemplu, Nicoleta Țîgîra a obținut premiul I la oratorie, la Competiția Tinereții. „Îmi plac foarte mult științele economice, dar mă bucur că în cadrul acestui colegiu reușim să facem și alte activități, astfel încât să ne descoperim pe mai multe laturi. Am reușit, astfel, să obțin un premiu I la oratorie“, a spus eleva.
Erika Dricu a reușit să fie printre elevii premiați la concursurile de fizică. „Am obținut locul I la Concursul de fizică aplicată și tot locul I la Concursul interjudețean «Descoperă Științele». Am reușit, astfel, pe parcursul liceului, să mă descopăr. Inițial, am ales profilul organizator banqueting, dar pe parcurs am descoperit că îmi place și chimia. Acum sunt în clasa a XI-a și mă gândesc serios ce facultate să aleg ca să mi se potrivească, pentru că vreau să activez într-un domeniu în care să interacționez cu oamenii“, a spus eleva. Erika susţine că a învățat foarte multe lucruri în perioada liceului. „Am reușit ca în timpul practicii să mă fac remarcată de către un angajator și chiar m-am angajat pe perioadele vacanțelor de vară. Am reușit să obțin primii bani și chiar mă pot lăuda că mi-am cumpărat rechizite, cărți și tot ce am avut nevoie pentru acest an școlar“, a mai spus adolescenta.
Premierea elevilor a fost urmată de un moment artistic. De asemenea, în holul colegiului a fost organizat un târg cu ornamente de Crăciun, banii strânși urmând a fi folosiți în scop caritabil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS