6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectele din Start-up Nation le dau bătai de cap patronilor

Proiectele din Start-up Nation le dau bătai de cap patronilor

Antreprenorii craioveni care au aplicat pe Programul Start-up Nation și au câștigat finanțări au adresat autorităților zeci de întrebări  (Foto: Claudiu Tudor)
Antreprenorii craioveni care au aplicat pe Programul Start-up Nation și au câștigat finanțări au adresat autorităților zeci de întrebări (Foto: Claudiu Tudor)

Sute de antreprenori care au aplicat pe Programul guvernamental Start-up Nation au nelămuriri despre cum se vor implementa proiectele și cum se va face finanțarea, în condițiile schimbărilor fiscale anunțate. Antreprenorii au ridicat zeci de probleme în fața ministrului mediului de afaceri, prezent la Craiova, însă au primit răspunsuri parțiale la unele dintre întrebări.

Ministrul mediului de afaceri, Ilan Laufer, aflat la Summit-ul Start-up Nation, organizat săptămâna trecută la Craiova, a fost asaltat cu zeci de întrebări de antreprenorii care au aplicat în program și care vor să clarifice aspecte legate de implementarea proiectelor. La summit au luat parte și reprezentanți ai celor trei bănci partenere în program, prin intermediul cărora se vor face finanțările unora dintre afaceri, precum și reprezentanți ai Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), instituție care poate garanta până la 80% din valoarea creditelor contractate de aplicanți de la bănci.

Întârzieri din partea finanțatorilor

Nici nu s-au semnat bine acordurile de finanțare cu statul că au și apărut primele probleme. Primele cereri de finanțare se pot depune deja, banii fiind virați de stat în maximum trei tranșe. Ministrul mediului de afaceri a spus că sumele au fost virate către Agențiile pentru IMM-uri, urmând ca apoi să înceapă plățile.
Implementarea proiectelor are același „tipar“, aprobat prin programul de finanțare. Aplicanții achiziționează echipamentele propuse prin proiect, cu bani proprii sau cu fonduri atrase de la cele trei bănci partenere, apoi băncile fac verificarea la fața locului pentru a vedea existența utilajelor, a echipamentelor și a altor active promise a fi achiziționate cu banii. După ce se verifică existența acelor echipamente, banca dă „ok“-ul pentru finanțare, iar antreprenorii pot atunci să solicite ultimii bani din program. Cei care trebuie să își achite furnizorii de echipamente pot accesa credite-punte de la cele trei bănci.
Întreprinzătorii craioveni au întrebat în cât timp vor primi banii de la stat, prin program, în condițiile în care furnizorii de echipamente au dat termene scurte de plată. Ministrul Ilan Laufer a precizat că certificarea făcută de bancă și plata sumelor promise se vor face în termen de maximum 45 de zile de la depunerea cererii de finanțare.
Unii antreprenori au ridicat semne de întrebare legate de termenele prea mari în care soluționează FNGCIMM dosarele de garantare, pentru proiecte pe Strat-up Nation. Directorul FNGCIMM Craiova, Gheorghe Lăpădat, a precizat că se fac demersuri pentru a se finaliza dosarele de garantare în trei zile de la data depunerii cererii și că s-a obținut reducerea comisionului perceput de la IMM-uri, de la 3,8% din valoarea proiectului, la 2,4%. „Acolo unde sunt întârzieri, înseamnă că aplicațiile nu sunt completate în conformitate cu cererile băncilor. De aceea, dosarele se întorc la bănci. În plus, certificatele de atestare fiscală lipsesc de la unele dosare sau sunt expirate la altele“, a spus Lăpădat.
În timp ce reprezentanții băncilor se lăudau cu rapiditatea cu care aprobă cererile de finanțare, din sală, unii antreprenori susțineau altceva. Unul dintre aceștia a spus că a depus cerere de finanțare la bancă în urmă cu 40 de zile, iar după câteva săptămâni i s-a spus că dosarul său a ajuns la Fondul de Garantare. Craioveanul a spus că nici până la data organizării summit-ului nu a primit răspuns din partea băncii.
Perioada de implementare pe Start-up Nation este de maximum un an, în timp ce băncile finanțatoare au trecut în ofertele de finanțare termene chiar și de 18 și 24 de luni pentru rambursarea creditelor. Antreprenorii au întrebat de ce există acest decalaj și dacă vor percepe băncile comisioane pentru 18 sau 24 de luni. Reprezentanții băncilor au menționat că dacă implementarea proiectelor se face în șase-nouă luni, atunci comisioanele și dobânzile se calculează doar pe acea perioadă.

Posibile cheltuieli neeligibile în proiecte, din cauza creșterii salariului minim

Miile de aplicanți pe Start-up Nation și-au făcut anumite bugete pentru implementarea programului, iar cei care și-au stabilit noi angajați au luat în calcul cheltuieli la nivelul salariului minim pe economie de acum, de 1.450 de lei brut. În cazul în care va crește salariul minim de anul viitor la 1.900 de lei, nu este clar dacă acestor antreprenori li se vor lua în calcul cheltuielile suplimentare cu salariile sau acestea vor fi considerate cheltuieli neeligibile, deși modificarea salariului minim este o chestiune ce ține de guvern și nu de fiecare antreprenor în parte. Ministrul Ilan Laufer – care tocmai anunțase că se vor înființa 20.000 de noi locuri de muncă prin program – a fost întrebat de antreprenori dacă vor avea, în continuare, toate cheltuielile eligibile în proiecte, în condițiile în care de la 1 ianuarie va crește salariul minim pe economie. Laufer nu i-a putut lămuri pe antreprenori, ci a precizat că va întreba juriștii din cadrul ministerului și va reveni cu un răspuns ulterior.

Ce se întâmplă în caz de întârzieri

Antreprenorii au vrut să știe cum se va face plata din fondurile nerambursabile, în cazul în care pe finalul acestui an se întârzie livrarea utilajelor și a echipamentelor pe care ei și le-au asumat că le vor achiziționa prin program. Reprezentanții Ministerului Mediului de Afaceri au precizat că aplicanții la Start-up Nation au timp la dispoziție până la o dată ce trebuie să fie de maximum cinci zile lucrătoare înainte de finele anului ca să ceară transferarea sumelor de plată în 2018 și acest aspect este permis și acceptat de prevederile legale pe acest program.
Din Oltenia au câștigat finanțări nerambursabile de cel mult 200.000 de lei pe proiect 634 de aplicanți, care au semnat deja acordurile de finanțare și își așteaptă banii promiși de guvern. Cele mai multe afaceri vor fi dezvoltate în domeniul producției, în IT, precum și în diverse servicii. Cu tot cu micile corecții aplicate, suma totală ce trebuie finanțată în Oltenia pe Start-up Nation este de aproximativ 125 de milioane de lei, din care alocarea pentru 2017 este de circa 40 de milioane de lei. La o altă întâlnire cu mediul de afaceri, ministrul Ilan Laufer a dat asigurări că pentru 2017 există fonduri alocate pentru Start-up Nation și că nu vor fi probleme cu plățile. Pentru 2018, banii trebuie alocați prin bugetul de stat, care se va construi și aproba pentru anul viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS