14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria ascunde sub preş scandalul de la filarmonică

Primăria ascunde sub preş scandalul de la filarmonică

Gabriel Zamfir (foto), noul manager al filarmonicii, este acuzat că a plagiat în proiectul de management cu care și-a câștigat postul. Primăria Craiova, organizatoarea concursului pentru funcția de manager, tace. Mai mult, refuză cererile ziariștilor care vor să afle cine a făcut parte din comisia de concurs și care au fost notele acordate de fiecare membru.

Primăria Craiova ține secretă componența comisiei de concurs care a evaluat proiectul de management al lui Gabriel Zamfir, directorul Filarmonicii „Oltenia“ acuzat de plagiat la scurt timp după instalarea în funcție. După cum precizam în articolul de săptămâna trecută („Noul manager al Filarmonicii «Oltenia», acuzat de plagiat“ – 31 octombrie 2017), în luna august primăria a organizat concursul pentru ocuparea funcției de manager, rămasă vacantă la sfârșitul anului trecut. Data-limită pentru depunerea proiectelor a fost 11 august 2017. A urmat etapa de selecție a dosarelor (16-17 august), analiza proiectelor de management (18-29 august) și susținerea proiectelor în cadrul interviului (30 august – 1 septembrie). La concurs s-au înscris doi candidați: Mihail Ștefănescu – fost director al Filarmonicii „Ion Dumitrescu“ din Râmnicu Vâlcea timp de zece ani și Gabriel Zamfir – cadru universitar, fost preot, actual politician, dar și mic afacerist în domeniul asigurărilor. Competiția a fost strânsă, fiind câștigată de Gabriel Zamfir cu media 8.00, cu peste 30 de sutimi în fața contracandidatului său (7,69). El a semnat un contract de management pe o perioadă de trei ani (2017-2020), proiectul constituind anexa acestui contract. Proiectul câștigător a fost publicat recent (16 octombrie 2017) pe site-ul Primăriei Craiova. În scurt timp, au apărut și contestatarii. Mai multe persoane au sesizat redacția GdS acuzând conținutul proiectului de management, în care autorul a plagiat masiv din alte proiecte. El ar fi copiat fragmente și pagini întregi din proiectul fostului manager al filarmonicii, Vlad Drăgulescu, dar și din proiectul depus în 2012 de fratele său, Antoniu Zamfir, pentru Teatrul Liric „Elena Teodorini“. Candidatul a uitat să înlocuiască termenii în unele fragmente copiate și vorbește în proiectul pentru managementul filarmonicii
de „teatru“ și „balet“. După analiza celor care au sesizat GdS, în proiectul lui Zamfir predomină enunțurile eliptice, incomplete, greșelile frecvente de redactare, informațiile false, neconforme cu realitatea, date inactuale, contradicțiile logice, exprimările pleonastice și repetitive.
La rândul său, Gabriel Zamfir susține că proiectul său nu poate fi considerat „plagiat“, deoarece nu se pretinde o „lucrare științifică“, ci doar o „viziune“ a unui manager asupra unei instituții publice de cultură. El susține că a „cercetat“ și „studiat“ proiectele predecesorilor săi Gabriel Marciu și Vlad Drăgulescu, dar și că s-a inspirat de la fratele său Antoniu Zamfir, „nu este nimic de ascuns“.

Numele membrilor comisiei, ținute la secret

Primăria Craiova a rămas fără replică la informațiile prezentate de GdS. Într-o conferință de presă săptămânală, primarul Mihail Genoiu a declarat laconic că a aflat din presă despre acest scandal. El a spus că nu poate să se pronunțe, proiectele de management fiind analizate de o comisie alcătuită din specialiști. Pornind de la aceste informații, în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, GdS a formulat o solicitare către primărie. Ziariștii au cerut să li se comunice numele și funcția membrilor comisiei de concurs, dar și notele acordate de aceștia fiecărui candidat. În răspunsul semnat de primarul Mihail Genoiu, primăria susține că nu poate furniza aceste informații. Ca să justifice refuzul, responsabilii din cadrul instituției au construit o întreagă argumentație, șubredă însă din toate punctele de vedere. Spre exemplu, au invocat regulamentul-cadru de concurs (art. 9 alin. 4), care spune că „lucrările și dezbaterile din cadrul comisiei sunt confidențiale, cu excepția etapei interviului, care are caracter public“. În consecință, ei susțin că nu ne pot pune la dispoziție „documentele aferente organizării și desfășurării concursului“. Ziariștii nu ceruseră însă documente, ci doar comunicarea numelor membrilor din comisie și a notelor acordate de aceștia concurenților. Mai departe, reprezentanții primăriei susțin că numele membrilor comisiei sunt „date cu caracter personal“, iar Legea nr. 677/2001 nu permite furnizarea lor către terți fără „consimțământul expres și neechivoc“ al persoanelor vizate. În lipsa consimțământului, ei se văd „nevoiți“ să nu dea curs solicitării ziariștilor.
Argumentația primăriei este însă total greșită, deoarece Legea nr. 677/2001 nu se aplică solicitării făcute de ziariști. Legea în cauză se aplică prelucrărilor de date cu caracter personal „care fac parte dintr-un sistem de evidență sau care sunt destinate să fie incluse într-un asemenea sistem“. Or, numele membrilor comisiei de concurs de la Filarmonica „Oltenia“ nu sunt date care intră într-un asemenea sistem de evidență, deci nu fac parte din domeniul de aplicare al acestei legi. Prin urmare, nici „consimțământul expres și neechivoc al persoanelor vizate“ nu este necesar, așa cum greșit susține primăria. Solicitarea GdS a fost făcută în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public. Prin informație de interes public se înțelege „orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau modul de exprimare a informației“ (art. 2, lit. b). Ziariștii au solicitat informațiile respective pentru redactarea unui articol informativ. Reamintim că Filarmonica „Oltenia“ este o instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Local (CL) Craiova și finanțată din bugetul local. Prin urmare, orice informație referitoare la managementul instituției este de maxim interes pentru comunitatea care o finanțează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS