9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul din Craiova, greu de inaugurat

Stadionul din Craiova, greu de inaugurat

Inaugurarea noului stadion din Craiova, de această dată cu meciul dintre CSU și Slavia Praga, anunțat deja pe 10 noiembrie, ar putea fi din nou amânată. Declarațiile responsabililor din domeniu sunt contradictorii. Unii spun că șansele sunt foarte mari, deși recepția nu a fost finalizată, iar până la meci mai sunt doar opt zile, alții dau de înțeles că acest lucru nu se va întâmpla. Cum, necum sunt voci care spun că inaugurarea este împinsă spre 18 noiembrie, data de naștere a fostului primar al Craiovei.

DSC_0277

Inaugurarea stadionului din Craiova se transformă într-o comedie ieftină, din cauza anunțurilor bombastice legate atât de data finalizării lucrărilor, cât și de data la care se va desfășura primul meci, fără nici o legătură cu realitatea de la fața locului. În primul rând, termenul de finalizare a fost amânat cu mai bine de un an, după promisiuni repetate, de multe ori scrâșnite sarcastic la adresa presei care prezenta adevărul. A urmat sarabanda anunțurilor legate de data la care se va inaugura, propriu-zis, arena. Meciul cu FCSB de pe 29 octombrie era ținut în loc doar de niște amărâte de avize care urma să fie date în două-trei zile. N-a fost să fie. De câteva zile, suporterii au aflat de pe pagina CSU Craiova că pe 10 noiembrie va avea loc meciul inaugural cu Slavia Praga. Anunțul este cât se poate de oficial și a fost luat în serios și de cehi, care au postat și ei pe pagina clubului lor că au onoarea de a juca meciul pe arena de 30.000 de spectatori. De aici, filmul se rupe din nou. GdS i-a întrebat pe factorii de decizie dacă în cele opt zile rămase până la meci se vor rezolva toate problemele, adică recepția la terminarea lucrărilor, preluarea stadionului de către primărie și celelalte detalii legate de organizarea meciului. Din răspunsurile primite, am înțeles un lucru: e greu.

Primarul Genoiu: dacă nu e gata, pot să joace la Severin sau pe Arena Națională

Să începem cu primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Edilul nu a spus cu subiect și predicat că meciul nu se va juca pe 10 noiembrie, ci a detaliat pașii care ar trebui parcurși până acolo, în contextul în care primăria intenționează și ea să marcheze inaugurarea printr-un spectacol grandios care va costa circa 250.000 de euro. Iar pașii sunt mulți și anevoioși. „Sunt două proceduri în lucru, care amândouă trebuie să se întâlnească într-o zi. După ce s-au întâlnit, putem discuta de data inaugurării stadionului. Una este recepția stadionului, la care lucrează o comisie de recepție, în care sunt persoane de la beneficiar, de la toate instituțiile statului implicate – ISC și ISU. Comisia de recepție este suverană, este precum o instanță sau echipa de arbitri, ea stabilește și momentul în care se încheie recepția și felul în care se încheie recepția. Până când această comisie de recepție nu va semna un proces-verbal de recepție, nu putem să discutăm de o dată certă a inaugurării stadionului. Cealaltă procedură este lansată de primărie în privința evenimentului care va trebui să aibă loc. Și această procedură este pe un circuit despre care, la fel, nimeni nu poate să-l zorească sau să-l întârzie și își urmează cursul lui, așa cum prevede legea. În momentul în care aceste două evenimente se finalizează, în secunda doi putem vorbi despre inaugurarea stadionului.
În toată această perioadă, rețineți un lucru: niciodată nu am afirmat o dată certă de inaugurare a stadionului. Au fost alte structuri și persoane care au declarat. Nu ascund faptul că și noi ne dorim, ca toții craiovenii, ca toți oltenii, să se întâmple cât mai repede. Este o nerăbdare copilărească, dar normală, a fiecărui craiovean, și este și a noastră, să îl vedem inaugurat și să vedem, din nou, echipa pe cel mai frumos stadion din țară, iar lucrul acesta să se întâmple cât mai repede. Dar cu acele mențiuni, în momentul în care totul este pus la punct“, a spus Genoiu.
Data (de 10 noiembrie – n.r.) este o dată pe care clubul a avansat-o, este dorința lor. Dar să nu uităm că au mai fost date, și cu 29, și cu 24, și cu 25, dar nu sunt o certitudine. Din punct de vedere al primăriei, ele nu pot să fie o certitudine decât în momentul în care se întâmplă cele două proceduri. E ca și cum aș spune eu cum se termină meciul. Nici arbitrii nu știu cum se termină. Toată lumea își dă cu presupusul, dar eu nu pot să dau decât o certitudine, ori certitudinea o dau în momentul în care procesul-verbal este semnat. Deci nu poate să stabilească clubul când se face inaugurarea stadionului. Clubul poate să stabilească când face un meci. Așa s-a anunțat și data de 29 pentru meciul cu Steaua, care nu s-a putut ține la Craiova, iar meciul s-a ținut, dar la Severin. Clubul nu poate să hotărască doar meciurile. Dacă ei au un meci cu Slavia Praga, care este bătut în cuie pe data de 10, dacă stadionul nu e gata, pot să joace la Severin sau pe Arena Națională. Deci asta nu înseamnă că nu se joacă“, a spus primarul. Apoi a relativizat totul. „Este posibil să se joace și pe 10. Deci, dacă vorbim teoretic, totul este posibil“.

Săptămâna decisivă pentru meciul cu Slavia Praga

Acum să vedem cum se prezintă situația și ce pași sunt necesari pentru a putea fi organizat un meci de fotbal pe noul stadion. În primul rând, trebuie finalizată recepția lucrărilor, procedură începută pe data de 23 octombrie, după cum a comunicat Inspectoratul de Stat în Construcții la solicitarea GdS. Cât durează? Cât trebuie. Lucrarea este una complexă. O spune ISC, o spune și proiectantul stadionului, Dorin Țigănaș. Apoi, stadionul trebuie predat primăriei. Pentru administrarea lui, municipalitatea a ales să înființeze o direcție specială unde să angajeze circa 50 de persoane. Înființarea ei se face prin hotărâre de consiliu. Un astfel de proiect a existat pe ordinea ședinței din octombrie, dar a fost retras din cauza lipsei avizelor de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP). Până la organizarea concursului, primăria ar trebui să delege persoane din instituție care să se ocupe de stadion. Toate acestea ar trebui să se rezolve în circa cinci-șase zile. Să vedem ce spune primarul. „Procedura este în felul următor: s-a semnat procesul-verbal de recepție, în secunda următoare se poate face și semna protocolul de predare-primire între Compania Națională de Investiții, care este proprietarul stadionului în momentul finalizării recepției, și Consiliul Local Municipal, care preia acest obiectiv. După ce s-a semnat protocolul între cele două instituții, urmează o ședință de CL în care acest stadion trebuie să intre în patrimoniul CL. După care, își urmează circuitul și poate să intre în circuitul comercial, sportiv. Serviciul de administrare este în procedură de formare. Există o solicitare la ANFP, de modificare a organigramei cu o direcție specială de administrare a stadionului. Este deja discutat cu ANFP-ul și astăzi (ieri – n.r.) deja am semnat delegația pentru șeful serviciului personal de la Craiova, care va merge mâine (azi – n.r.) să susțină și să vină cu aprobarea organigramei. După care, organigrama va fi completată cu personal. Se vor scoate la concurs toate posturile de acolo (…) Pe perioada în care se vor ține concursurile, se vor detașa de la celelalte direcții persoane care să funcționeze acolo“.
Cel mai greu hop pentru stadion este recepția la terminarea lucrărilor. Recepția este avansată, în sensul că s-au constatat, și pe măsură ce s-au constatat anumite deficiențe – ele fiind de amănunt, simple –, constructorul le-a și remediat și remediază la ele. Dacă, la sfârșitul recepției, constructorul va elimina toate deficiențele constatate, atunci nu este nici un motiv ca recepția să nu fie avizată favorabil. Știu că o recepție poate să dureze între două zile și o lună. Dar având în vedere că o săptămână deja a trecut, putem vorbi că 25%, 30% sau chiar 40% este realizată. Deci, nu îmi cereți să mă transpun într-un membru al comisiei de recepție că chiar nu știu ce se întâmplă acolo, la nivel de amănunt.
Nu pot să dau amănunte, fiindcă nu le știu, dar am înțeles că au fost anumite lucruri legate de automatizarea instalației de declanșare la incendiu. Probabil că, pe acel sistem, au apărut niște deficiențe, eu știu, nu a mers o priză de apă sau ceva nu a mers în parametri.
Nu am auzit să fie probleme cu structura de rezistență a stadionului și nici nu cred că sunt astfel de probleme, atât timp cât, în permenanță, la orice fază a lucrării, a fost prezent Inspectoratul de Stat în Construcții. Refuz să cred că ar fi astfel de probleme“, a spus Genoiu.

Proiectantul: „Au fost elemente care m-au nemulțumit“

Acum să vedem ce spun responsabilii direcți de proiectul de la Craiova. Proiectantul general, arhitectul Dorin Țigănaș, a explicat pentru GdS că au fost anumite lucruri care l-au nemulțumit și care trebuia remediate. Acest lucru va fi verificat începând de astăzi, atunci când ajunge la stadion echipa trimisă de el. „Au fost elemente care m-au nemulțumit, dar o echipă va ajunge mâine (azi – n.r.) la fața locului și va verifica dacă aceste lucruri au fost remediate. Eu nu pot împărți problemele în mari sau mici, ele există sau nu. Aceasta este o lucrare extrem de complexă, deci nu se poate estima o perioadă în care să se finalizeze recepția. De asemenea, la o astfel de lucrare pot apărea neconcordanțe, care se remediază“, a spus Țigănaș. Adrian Cefalan, directorul de investiții al CNI, principalul finanțator al proiectului, este optimist, chiar dacă și el confirmă că nu se poate juca nici un meci pe stadion decât după ce va fi predat primăriei. „Nu se poate juca decât după preluarea stadionului de către primărie. Noi nu organizăm evenimente și, în plus, primăria trebuie, ulterior recepției, să depună documentele și să obțină avizul de funcționare ISU, și cred că trebuie de la Direcția de Sănătate Publică, având în vedere că se vor comercializa băuturi și mâncare. Dar 99%, până la acea dată, se va finaliza recepția și se va preda stadionul primăriei”. Adică în cinci-șase zile se vor finaliza toate procedurile, inclusiv recepția.
Dincolo de declarațiile celor de mai sus, „stăpânul“ situației de la stadion este Inspectoratul de Stat în Construcții. El va parafa că lucrarea este în parametri. Într-un răspuns trimis GdS, ISC confirmă că stadionul trebuie mai întâi predat primăriei și abia apoi, organizate meciuri acolo. „Articolul 5 din Hotărârea 273/1994 privind aprobarea Regulamentului privind recepția construcțiilor prevede: «Construcția poate fi dată în folosință doar în cazul admiterii de către investitor a recepției la terminarea lucrărilor, în condițiile legii și ale prezentului regulament, preluării construcției de către proprietar și obținerii de către acesta a autorizațiilor necesare utilizării construcției, potrivit legii. (…) Durata recepției la un obiectiv de asemenea anvergură este apanajul comisiei de recepție. Investitorul a încunoștiințat ISC data începerii recepției și nu perioada în care se va desfășura aceasta“, a comunicat ISC.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS