20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProbleme penale pentru fostul primar PSD din Valea Stanciului

Probleme penale pentru fostul primar PSD din Valea Stanciului

Așa arată acum Școala de Arte și Meserii din Valea Stanciului, a cărei reabilitare  a început în 2008
Așa arată acum Școala de Arte și Meserii din Valea Stanciului, a cărei reabilitare a început în 2008

Primar vreme de 12 ani al comunei doljene Valea Stanciului, Alexandru Vlad a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare într-un dosar în care este acuzat că a decontat o serie de lucrări fictive la Școala de Arte și Meserii din localitate, valoarea prejudiciului fiind de peste 100.000 de lei. În același dosar au fost puși sub acuzare alți patru inculpați, care au primit aceeași pedeapsă pentru infracțiunile comise. 

Cercetările în acest do- sar de abuz în serviciu au fost începute în aprilie 2014, după ce funcționarii Primăriei Valea Stanciului au sesizat că au descoperit o serie de nereguli în legătură cu consolidarea Şcolii de Arte şi Meserii.
Anchetatorii au reținut că reabilitarea școlii cu pricina a început încă din anul 2008, în mandatul edilului Alexandru Vlad. Acesta din urmă a candidat din partea PSD și la alegerile din 2012, însă a pierdut în fața preotului Ovidiu Gângioveanu.
Faptele penale ar fi fost comise odată cu începerea lucrărilor de consolidare a unității de învățământ. „În perioada noiembrie 2008 – decembrie 2010, numiţii Piculeasa Traian și Ciolacu Marian, prin intermediul SC Styl Construct SRL și SC Daviza Com SRL, au executat lucrări de construcţii pentru persoana vătămată Şcoala de Arte şi Meserii Valea Stanciului, ocazie cu care au solicitat la decontare mai multe lucrări neefectuate în valoare de 105.550 lei (fără dobânda legală), obţinând cu concursul funcţionarilor primăriei decontarea nejustificată a acestora“, au reținut procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea.
Anchetatorii mai spun că „funcţionarii care au dispus în mod repetat plata lucrărilor neexecutate au fost primarul Vlad Alexandru şi Iordache Florian, directorul Şcolii cu clasele I-X din localitate“.

Lucrări fictive, școala zace nefolosită

În cursul urmăririi penale, procurorul de caz a dispus efectuarea unei expertize tehnice, care a arătat amploarea jafului din bani publici.
Astfel, nu au fost găsite pe teren instalaţia termică, uşile interioare de acces în clase, parchetul din sălile de clasă, confecţiile metalice (balustrăzi, grile, chepenguri), vopseaua de pe elementele interioare (pereţi, tavane şi uşi), jgheaburile, burlanele, opritorile de zăpadă și treptele de mozaic.
De asemenea, s-a stabilit că alte articole înscrise în situaţiile de plată au fost executate parţial, pe o suprafaţă mai mică. Este vorba de acoperişul din ţiglă metalică, tencuielile exterioare şi interioare și trotuarele. Alte lucrări au fost executate, însă nu conform proiectului, fiind necesară refacerea acestora totală sau parţială. Este vorba de instalaţia electrică, care a fost executată parţial, cu componente mai puţine, de tavane, care au fost făcute din gips carton obişnuit şi nu din gips carton rezistent la foc, potrivit proiectului. De asemenea, s-a mai constatat că din stratul suport pardoseală lipsește hidroizolaţia, termoizolaţia şi armătura.
Mai trebuie spus că, inițial, licitația a fost câștigată de SC Styl Construct SRL, însă în octombrie 2010, edilul Alexandru Vlad a încheiat cu SC Daviza Com SRL un nou contract de execuțe a lucrărilor fără a organiza o licitație publică.
Procurorii au reținut că „inculpaţii au decis să solicite noului constructor să efectueze lucrările fictiv înscrise în situaţiile de plată anterioare şi plătite nelegal, iar acesta să întocmească alte situaţii de plată fictive pentru două lucrări executate în realitate de SC Styl Construct SRL şi pe care primul constructor nu le solicitase spre plată“.
Nici SC Daviza Com SRL nu a reușit să încheie lucrările, așa că, după aproape zece ani de la începerea reabilitării, unitatea de învățământ nu poate fi folosită.

Apărarea fostului primar

În cursul urmăririi penale, fostul primar Alexandru Vlad a explicat că nu știa despre diferențele între situaţiile de plată şi realitatea de pe teren, pentru că semna situaţiile de plată în birou, după ce semna dirigintele de șantier, inculpata Florentina Dragotă. „Acelaşi inculpat şi-a declinat răspunderea legată de confirmarea acestor documente, arătând că aceasta aparţinea dirigintei de şantier, în baza contractului semnat, şi constructorilor“, au mai reținut procurorii din Segarcea.
Aceștia din urmă nu l-au crezut pe fostul primar, care fusese în mai multe rânduri pe șantier și văzuse care era stadiul lucrărilor. De altfel, în calitate de primar al comunei, Alexandru Vlad a participat la întocmirea a două procese de recepţie parţială a lucrărilor (februarie 2009 şi octombrie 2010), „în ambele menţionându-se că lucrările sunt conforme, contrar realităţii din teren cunoscute de către inculpat“, au mai precizat anchetatorii. De asemenea, Alexandru Vlad a susținut că nu știa că trebuia să organizeze o procedură de achiziție publică atunci când a încheiat contractul cu SC Daviza Com SRL. Asta în condițiile în care organizase o astfel de procedură în urma căreia a fost încheiat contractul inițial cu SC Styl Construct SRL.

Condamnarea

În februarie 2016, procurorii din Segarcea au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați – Alexandru Vlad, Florian Iordache, Florentina Dragotă, Traian Piculeasa și Ciolacu Marian. Printre infracțiunile reținute s-au numărat abuzul în serviciu, falsul în înscrisuri sub semnătură privată, falsul intelectual, respectiv complicitate la comiterea acestor infracțiuni.
La sfârșitul lunii iulie, cei cinci inculpați au fost găsiți vinovați și condamnați de Judecătoria Segarcea la câte trei ani de închisoare cu suspendare.
În plus, inculpații au fost obligați să înapoieze Primăriei Valea Stanciului sumele de 45.006 și 60.543 de lei. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpați la Curtea de Apel Craiova. Marți, la primul termen de judecată a apelului, magistrații craioveni au dispus amânarea judecării cauzei pentru data de 12 decembrie, până când inculpații își vor pregăti apărarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS