La piață, ca la iarmaroc

Etichete , , ,


Dacă ar fi să judecăm după marfa așezată direct pe trotuar, în lădițe de plastic sau cutii de carton, zone întregi din piețele Craiovei arată ca un iarmaroc. Aceasta în ciuda unui Regulament de funcționare care spune că „este interzisă vânzarea produselor, pe trotuare, căi de acces sau pe spaţiile dintre rândurile de mese“. Comercianții, producătorii agricoli, laolaltă cu persoanele care vin să vândă câteva chite de pătrunjel sau o grămăjoară de morcovi își așază marfa dincolo de aleile de acces în piață. Asta în timp ce în hale, mesele stau goale, iar accesul cumpărătorilor și mașinilor care aprovizionează spațiile comerciale este îngreunat.

În Piața din Valea Roșie, produsele sunt expuse pe trotuar (Foto: Lucian Anghel)

În Piața din Valea Roșie, produsele sunt expuse pe trotuar (Foto: Lucian Anghel)

O astfel de situație întâlnim în Piața din Valea Roșie, unde marfa este expusă la marginea străzii, ceea ce îngreunează accesul cumpărătorilor în perioadele de vârf și al mașinilor care vin să aprovizioneze magazinele din piață. De la un capăt la altul, de-a lungul spațiilor comerciale și al halei de legume și fructe vezi șiruri de cutii cu morcovi, vinete, ceapă, roșii, castraveți, mere, usturoi. Explicația comercianților este bizară. „Noi am cerut să expunem marfa afară. Plătim de două ori, și masa în hală, și un metru, doi pe trotuar din cauza celor de la aprozare. Ei ne fac o concurență neloială. Scot marfa în fața magazinului și omul când trece își alege și nu mai intră în hală. Stăm aici și este pustiu. Drept urmare, plătim și scoatem și noi în fața halei legumele și fructele pe care le avem la vânzare“, susține o comerciantă din Piața Valea Roșie. Vânzătorii spun că nu sunt împăcați cu această situație pentru că le cresc cheltuielile, dar o acceptă decât să li se strice marfa. „Nu este corect. Dacă stai în hală este pustiu, nu vinzi nimic. Așa închiriezi masă, închiriezi și afară. Pun pe trotuar cei de la aprozare, producătorii agricoli și suntem și noi nevoiți să procedem la fel. Asta este mafia piețelor“, afirmă alt comerciant din Piața Valea Roșie.

Cumpărătorii trec ne-stingheriți printre șirurile de produse, dar mașinile care vin să aprovizioneze magazinele se strecoară cu greutate printre oameni și marfă și toate astea chiar sub ochii Poliției Locale.

„În Piața din Valea Roșie este o situație deosebită. Comercianții care au contract cu noi ne-au solicitat să le permitem să vândă în fața halei, pentru că li se face o concurență neloială de către cei care vând ilegal pe domeniul public, dar și de către comercianții care se așază într-o zonă privată. Noi am solicitat sprijinul Poliției Locale, dar, din câte se vede, fenomenul continuă. Cei care au masă închiriată la noi plătesc și pentru spațiul din stradă ca să le facă față celor care vând ilegal. În legătură cu cei care vând în perimetrul piețelor, aceștia trebuie să dețină un atestat de producător agricol și doar așa pot să închirieze masă sau zonă unde să-și expună și să vândă produsele“, a explicat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

În Piața din Valea Roșie, produsele sunt expuse pe trotuar (Foto: Lucian Anghel)

În Piața din Valea Roșie, produsele sunt expuse pe trotuar (Foto: Lucian Anghel)

La Piața Centrală, produse vândute de pe jos

Și în Piața Centrală sunt produse expuse și comercializate la marginea căilor de acces. Vânzătorii ambulanți se întind până în afara pieței atât pe domeniul public, cât și pe terenuri private. Produse de tot felul, de la legume și fructe până la ghivece cu flori, ciorapi croșetați, semințe și nuci sunt expuse și vândute direct de pe jos sau de pe cutii de carton. Atât comercianții, cât și reprezentanții SC Piețe și Târguri Craiova SRL spun că pentru acele locuri se percepe o taxă de piață. „Noi plătim taxe ca să vindem aici. Am venit cu niște boboci de trandafir și teci de fasole“, spune o bătrână așezată pe o cutie de plastic lângă marfa expusă pe trotuar, în vecinătatea unui chioșc unde se comercializează CD-uri. Reprezentanții SC Piețe susțin că toți comercianții care își expun și vând marfa în incinta pieței plătesc taxă, fie că este pentru o masă sau un metru pătrat pe trotuar.


„La intrarea în Piața Centrală este un soi de piață ilegală, amenajată ad-hoc. Printre ei sunt persoane care închiriază masă în piață, dar ies în afara pieței și vând acolo ilegal“, a declarat Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.

Totuși este bine să le reamintim celor de la SC Piețe și Târguri Craiova SRL că Regulamentul prevede și sancțiuni pentru comercianții care nu respectă regulile de comercializare a mărfurilor. „Sunt considerate abateri și se sancționează cu puncte de penalizare următoarele: expunerea și comercializarea mărfurilor în afara locului de vânzare alocat; vânzarea produselor pe trotuare, căi de acces sau pe spațiile dintre rândurile de mese“, art. 20 din Regulament. Pot acorda puncte de penalitate conducerea SC Piețe și Târguri Craiova SRL, precum și Comisia de control numită prin decizia administratorului societății.

Sancțiuni pentru marfa expusă pe trotuar

Ultima acțiune de amploare efectuată de Poliția Locală a avut loc în urmă cu o lună. „În zilele de 23.09.2017 și 24.09.2017, polițiștii locali cu atribuții de control comercial în echipe mixte cu polițiști locali cu atribuții de ordine publică din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova au executat mai multe acțiuni în zona piețelor agroalimentare din municipiul Craiova, în vederea identificării și aplicării măsurilor legale persoanelor care practică comerț neautorizat, în special produse second-hand. De asemenea, s-a acționat și pentru identificarea și sancționarea agenților economici care expun marfa în mod nelegal pe trotuarul pietonal din fața magazinelor amplasate pe străzile din zona piețelor agroalimentare. În urma acestor acțiuni au fost depistate și conduse la sediul Poliției Locale 17 persoane ce expuneau mărfuri pe domeniul public în scopul comercializării fără a deține autorizațiile/acordurile necesare și documentele de proveniență a mărfii și au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale în cuantum total de 9.700 de lei. S-a dispus confiscarea bunurilor deținute fără forme legale“, se arată într-un răspuns dat GdS de reprezentanții Poliției Locale.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 19 octombrie 2017

Actualitate

» Promisiuni neonorate: Cum a abandonat brusc PSD Legea pensiilor
» Lucrări pe Autostrada A1 Bucureşti – Piteşti timp de o săptămână
» Un denunţător din dosarul „Referendumul“, la DNA pentru a susţine plângeri împotriva lui Dragnea şi Carmen Dan
» Ambasadorul Hans Klemm a vorbit despre importanţa parteneriatului cu România, în deschiderea Forumului Trade Winds 2017
» Theresa May promite să le uşureze situaţia cetăţenilor UE care rămân în Marea Britanie după Brexit
» Producţia europeană de vin, la un minim istoric. România, pe locul 6 în UE
» Capitala, paralizată de protestele angajaților din Sănătate

Publireportaj

» MABO Utilaje, partenerul fermierilor la prima ediţie AGRO Oltenia
» Noul BMW Seria 5 a fost prezentat în premieră la MHS Motors Craiova
» MAGNA CRAIOVA angajează
» Cataracta și degenerescența maculară vă afectează vederea?

Local

» Sărăcia a pus stăpânire pe comuna Greci
» Anunţ licitaţie publică al Primăriei Craiova
» Primăria Craiova organizează concurs pentru postul de consilier Serviciul Administrare şi monitorizare Transport Public Local şi Siguranţa Circulaţiei

Dolj

» Comercianții din piață taxați pentru modernizarea toaletelor
» ISU vrea să scape de imaginea de Bau-Bau în securitatea la incendiu
» Prinși spărgând bancomate de pe Calea București
» Întreruperi energie electrică de luni
» DISPOZIŢIA NR. 1776 – PRIMARUL MUNICIPIULUI CRAIOVA
» Filmul „Octav“, la Craiova
» 36 de milioane de euro, în conturile fermierilor doljeni
» Penitenciarul Craiova eliberează astăzi primii deţinuţi care au stat în camere cu condiţii proaste
» Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară s-a reunit pentru a discuta despre rezolvarea problemelor legate de gestionarea deşeurilor în Dolj

Gorj

» Gorj: Aparegio se pregăteşte să preia sistemul de apă şi canalizare din Novaci şi Baia de Fier
» Bursa de la Târgu Jiu oferă aproape 600 de locuri de muncă
» PrimăriaTârgu Jiu a ajuns în instanță cu senatorul Cârciumaru
» Gorj: Hidroelectrica a început ecologizarea albiei Jiului, în zona Insuliţei
» Gorj: Un bărbat a găsit un portofel cu 700 de euro şi l-a restituit proprietarului
» Poliţiştii locali protestează la Târgu Jiu
» Gorj: Anchetă la o obşte din Schela

Vâlcea

» Elevi şi profesori din cinci ţări au vizitat Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea în cadrul unui program Erasmus Plus
» Vâlcea: Două minore cercetate pentru furt din autoturisme
» Vâlcea: Făcea taximetrie ilegală, sub influenţa alcoolului
» Vâlcea: Trei tone de varză, confiscate de poliţie
» Vâlcea: Două terenuri de sport, inaugurate la Râureni şi Stolniceni

Sport

» Meciuri la trei zile pentru voleibaliștii craioveni
» Campionatul Național de cros, în Bănie
» Luptători de K1 din România și Surinam se înfruntă la Multifuncțional
» Rami Hadar îi primește pe bănățeni cu un pivot nou – Sârbul Nemanja Aleksandrov, un mare plus pentru Craiova
» Beldeanu, supărat pe Băluță
» „Gică Popescu“ și FEFS, în slujba studenților
» Tenis: Irina Begu s-a calificat în semifinalele turneului WTA de la Moscova
» Baschet (m): Pivotul Nemanja Aleksandrov s-a înțeles cu SCM-U Craiova

Bani & Afaceri

» Taxa de solidaritate de 2% bulversează mediul de afaceri
» Fondul Național de Garantare a Creditelor simplifică procesul de garantare prin digitalizarea etapelor de evaluare

Sanatate

» O cutie toracică realizată la imprimantă 3D, implantată cu succes în premieră în corpul unei paciente în SUA

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Cum scapi de flatulenţă cu remedii naturiste
» Reţeta de weekend – Salată Cezar

Opinii

» Partid iubit, sunt fericit! Ia-mi 2% din salariu şi plăteşte-ţi copiii, soţiile, amantele şi naşii merituoşi!

Top