5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectarea ține în loc modernizarea Cantonamentului din Luncă

Proiectarea ține în loc modernizarea Cantonamentului din Luncă

 

Firma care se va ocupa de reabilitarea și modernizarea Cantonamentului din Lunca Jiului a fost stabilită pe 31 mai, însă lucrările nu au demarat nici până în prezent. Primăria Craiova a scos la licitație, la pachet, proiectul tehnic și execuția lucrărilor, dar primul nu este încă definitivat. Proiectul a trecut de primărie, care și-a ales una din cele două soluții tehnice propuse de proiectant, dar acum se află în evaluare la constructor, pentru a se stabili dacă se încadrează în buget. 

Proiectul de reabilitare și modernizare a Centrului de Recuperare din Lunca Jiului, situat pe bulevardul Știrbei Vodă (fostul cantonament), pentru care Primăria Craiova a pus pe masă peste cinci milioane de lei, a strânit un interes imens în rândul constructorilor. Mai multe firme s-au luptat pentru a-și adjudeca licitația la acest obiectiv de investiții, iar după repetate cereri de clarificare și o contestație judecată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, câștigătoare a fost stabilită SC Recon SA. Societatea craioveană a venit cu o ofertă de 4.577.681 lei, pentru proiect tehnic și execuție (serviciile de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări au fost scoase la licitație la pachet), contractul fiindu-i atribuit în 31 mai. Mai trebuie menționat că municipalitatea a ales procedura simplificată de atribuire, criteriul de alegere a câștigătorului fiind „cel mai bun raport calitate – preț“.
Recon trebuia să modernizeze clădirea cantonamentului, ajunsă în paragină, și să amenajeze împrejurimile, cuprinse de bălării, însă lucrările nu au demarat nici până în prezent. Motivul? Proiectul tehnic nu este definitivat. Marian Petcu, directorul SC Recon SA, a precizat săptămâna trecută, pentru GdS, că proiectantul și-ar fi terminat treaba și se așteaptă acum ca primăria să decidă, în calitatea sa de beneficiar, ce soluție tehnică să aleagă constructorul. „Noi ne ocupăm doar de partea de lucrări, proiectul l-a făcut o altă firmă care a venit alături de noi (SC Getrix SA Craiova – n.r.). Știu că proiectantul a întâmpinat ceva dificultăți cu niște racorduri la apă și canal, motiv pentru care a întârziat puțin proiectul, tocmai pentru a lămuri bine lucrurile și a nu apărea probleme ulterior, când se trece la faza de execuție. S-a rezolvat cu energia electrică și gazele, a mai rămas doar partea cu apa și canalul, unde trebuie să se pronunțe și Compania de Apă. În prezent, proiectul se află în evaluare la Primăria Craiova, care trebuie să aleagă una din cele două soluții propuse de proiectant, în funcție de ce se dorește mai departe de la această zonă“, explica Marian Petcu.
Chestionat și ieri în legătură cu proiectul Centrului de Recuperare din Lunca Jiului, Petcu a precizat că acesta ar fi trecut de primărie, dar că acum ar urma o evaluare a constructorului, pentru a vedea dacă soluția tehnică agreată de municipalitate se încadrează și în bugetul lucrării. „Primăria a ales ce variantă de proiect să urmăm, dar trebuie să calculăm și noi și să vedem dacă putem respecta tot ce spune proiectantul și dacă ne încadrăm în bugetul stabilit, adică în suma cu care s-a câștigat licitația. Săptămâna aceasta stabilim, iar de săptămâna viitoare am putea să ne apucăm de lucru. Măcar să dezafectăm puțin, până când se dă ordinul de începere a lucrărilor. Trebuie să anunțăm și primăria ce s-ar mai putea face la acest obiectiv până la sfârșitul anului și ce sumă de bani s-ar cheltui din cea bugetată pentru 2017“, a spus directorul Recon SA.

Proiectul la cantonament a durat mai mult decât cel de la stadion

Reabilitarea și modernizarea Centrului de recuperare de pe bulevardul Știrbei Vodă se face cu bani din bugetul local, în acest an fiind prevăzuți pentru obiectivul respectiv 1,5 milioane de lei. Potrivit datelor din fișa tehnică, constructorul ar avea la dispoziție 47 de luni de la data atribuirii contractului pentru finalizarea lucrărilor, pentru care trebuie să ofere și o garanție de cinci ani. Marian Petcu susține însă că ar avea la dispoziție 12 luni să termine lucrările, de la data primirii ordinului de începere, și că se poate încadra în acest termen. Ordinul nu a fost încă dat și din cauza faptului că proiectul final a întârziat destul de mult. În lipsa unui termen impus prin caietul de sarcini, proiectantul s-a întins cu realizarea proiectului tehnic mai mult de patru luni, în condițiile în care, la noul stadion din Craiova, spre exemplu, termenul pentru proiectare a fost de două luni și jumătate, iar cele două obiective nu se pot compara, investiția de la stadion fiind de aproape 50 de ori mai mare.
În eventualitatea în care proiectul tehnic va fi pe „bugetul“ constructorului, va mai fi timp în acest an pentru lucrările de modernizare a Centrului de recuperare și pentru cheltuirea celor 1,5 milioane de lei prevăzute în bugetul lui 2017? Potrivit datelor din anunțul de atribuire, „contractantul este responsabil de obținerea în numele beneficiarului a tuturor avizelor, aprobărilor necesare obținerii autorizației de construire și cele necesare punerii în funcțiune/exploatare“, iar până acum pe numele constructorului sau al proiectantului nu există nici o autorizație de construire pentru lucrările de la cantonamentul din Lunca Jiului. Singura autorizație de construire emisă de primărie pentru acest obiectiv figurează pe 4 aprilie 2017 și este solicitată de Distribuție Energie Oltenia SA pentru executare lucrări de alimentare cu energie electrică.
O autorizație de construire pentru reabilitare și modernizare Centru Recuperare Luncă apare emisă pe 28 octombrie 2015, dar aici se specifică de amenajarea terenurilor de fotbal, autorizația respectivă având o valabilitate de un an. Obținerea unei noi autorizații ar mai însemna o perioadă de așteptare, iar constructorului i-ar rămâne astfel și mai puțin timp în acest an pentru lucrări. Am încercat să aflăm un punct de vedere de la Primăria Craiova în legătură cu situația cantonamentului din Lunca Jiului, însă nu am primit nici un răspuns până la închiderea ediției.

Cum sunt împărțite cheltuielile pentru modernizarea cantonamentului

Când a scos la licitație acest obiectiv, primăria a estimat contractul la valoarea de 5.355.207 lei (exclusiv TVA). Din acești bani, 108.679 lei erau pentru proiect tehnic, detalii de execuție și verificare tehnică, 3.299 de lei pentru avize și 32.989 de lei pentru asistența tehnică din partea proiectantului. Lucrările de construcții și instalații au fost estimate la 3.053.165 lei, din care instalațiile electrice – 430.614 lei și instalațiile sanitare, termice și gaze naturale – 455.301 lei, construcția în sine fiind socotită la valoarea de 2.167.250 lei. În prețul total estimat al contractului mai intră montaj utilaje tehnologice – 12.150 lei, utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu montaj – 858.833 lei, dar și cheltuielile cu dotările, estimate la 1.286.092 lei. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS