6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBalta fără apă de la Calafat face „valuri“ în instanță

Balta fără apă de la Calafat face „valuri“ în instanță

Apa din balta amenajată cu fonduri europene a dispărut după două luni de la umplerea acesteia
Apa din balta amenajată cu fonduri europene a dispărut după două luni de la umplerea acesteia

O baltă amenajată cu fonduri europene la marginea oraşului Calafat, care a secat anul trecut, la două luni după umplere, este la fel de seacă și în prezent. Între timp, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit a executat Primăria Calafat pentru avansul plătit pentru balta fără apă (peste 650.000 de lei). În schimb, Primăria Calafat a dat în judecată Autoritatea de Management pentru a obține restul finanțării (654.551 de lei), însă a pierdut la Curtea de Apel Craiova. Dosarul a ajuns pe rolul Curții Supreme, instanță care urmează să dea o hotărâre definitivă.

Povestea bălții fără apă de la Calafat începe în primăvara anului 2014, când Primăria Calafat a semnat cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit (AM POP) un contract de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Activităţi de protecţia mediului în zona «Ţuţuroaie» în vederea favorizării dezvoltării habitatelor“, cu o valoare de 1.309.103 lei.
Pe scurt, Primăria Calafat intenționa să amenajeze la marginea orașului, lângă Dunăre, o baltă cu bani din fonduri europene. Primăria Calafat a scos la licitație proiectarea și execuția în august 2014, firma câștigătoare fiind Gidazi Prod Com. Când să se apuce de treabă, Gidazi a descoperit că nu poate duce proiectul la capăt, așa că a renunțat. A fost reluată licitația, iar în martie 2015 a semnat contractul cu SC Construcții și Servicii în Construcții SRL. Potrivit caietului de sarcini, firma trebuia să realizeze o acumulare de apă artificială, cu un volum aproximativ de 71.000 de metri cubi, digul și fundul lacului urmând să fie acoperite cu o membrană care să împiedice scurgerea apei în pământ.
Balta putea să fie alimentată în două moduri: prin utilizarea unor motopompe active sau în mod natural, atunci când nivelul Dunării depășea coronamentul digului de împrejmuire. Primăria Calafat a primit un avans de 654.551 de lei pentru lucrarea care urma să fie gata pe 31 iulie 2015.
Lucrările au fost gata însă în septembrie 2015, când a și fost recepționată balta. Fără apă. În primăvara anului 2016, autoritățile locale au umplut balta cu apă din Dunăre, însă după două luni, apa a dispărut.
Gazeta de Sud a prezentat această situație în septembrie 2016 în articolul „Cum a secat după două luni un lac amenajat cu fonduri UE“, când autoritățile locale din Calafat au încercat să explice cum a fost posibil acest lucru. „Undeva au fost nişte vicii ascunse, care trebuie remediate. Avem un contract destul de bun făcut cu cel care a câştigat licitaţia și care trebuie să remedieze problema. Sper să se remedieze situaţia încât să nu fie nevoie să luăm nici un fel de măsuri. Până la urmă, e în garanţie şi constructorul este obligat să remedieze toate problemele apărute“, a explicat atunci Dan Vârtopeanu, administratorul municipiului Calafat.

Dacă pierde procesul cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit, Primăria Calafat nu va putea recupera nici un leu din cei 1,3 milioane de lei plătiți pentru amenajarea bălții
Dacă pierde procesul cu Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional pentru Pescuit, Primăria Calafat nu va putea recupera nici un leu din cei 1,3 milioane de lei plătiți pentru amenajarea bălții

După un an, balta este la fel de seacă

Tot în toamna anului trecut, reprezentanții SC Construcții și Servicii în Construcții explicau care ar fi putut fi problema. Membrana hidroizolantă a fost montată numai pe jumătate din suprafața fundului bălții, nu pe toată suprafața, așa cum prevedea proiectul. Tot atunci, reprezentanții firmei spuneau că vor remedia problema. „Proiectul prevedea montarea membranei peste tot, dar el (expertul firmei de proiectare – n.r.) ne-a spus că nu este nevoie peste tot și că putem renunța la o parte din ea. Noi avem acte, avem nota de renunțare semnată de el, deci suntem acoperiți. Am discutat cu Primăria Calafat și vom monta restul membranei din banii noștri. Oricum, garanția de bună execuție este blocată, așa că banii vor veni de acolo“, a declarat Emil Stoica, director în cadrul SC Construcții și Servicii în Construcții.
A trecut mai bine de un an, iar balta de la marginea municipiului Calafat este tot goală. Acum, autoritățile locale susțin că lucrarea este tot în garanție, iar problema trebuie rezolvată tot de SC Construcții și Servicii în Construcții. „Lucrarea este în garanție și constructorul trebuie să remedieze problemele. Vom convoca comisia de recepție și vom apela la un expert hidrolog, pentru a ne spune exact ce se întâmplă. Părerea mea este că, dacă o umplem de două-trei ori, apa nu se va mai infiltra. Nu am făcut acest lucru pentru că Dunărea nu a mai crescut, iar la pompe nu am apelat din cauza costurilor“, a explicat Dan Vârtopeanu.
Întrebat de ce SC Construcții și Servicii în Construcții nu a montat nici până acum restul de membrană, Vârtopeanu a susținut că, cel mai probabil, din cauza problemelor financiare ale firmei.

Apa din lac a dispărut cu bani cu tot

Ce se întâmplă cu banii europeni? În primul rând, AM POP a obligat Primăria Calafat să returneze cei 654.551 de lei primiți drept avans. „Cei de la Autoritatea de Management au venit cu un titlu executoriu pentru returnarea avansului și ne-am înțeles să îl rambursăm în termen de cinci ani. Pentru restul sumei suntem în proces“, au mai precizat reprezentanții Primăriei Calafat.
Este vorba de o acțiune înregistrată pe rolul Curții de Apel Craiova la sfârșitul lunii aprilie 2016, prin care Primăria Calafat a solicitat obligarea AM POP să achite restul de bani.
În acțiunea sa, Primăria Calafat a susținut că AM POP a achitat doar avansul de 654.551 de lei, „deşi proiectul a fost implementat cu maxim de profesionalism şi în concordanţă cu dispoziţiile contractuale“. În plus, deși a fost depusă o cerere de rambursare finală, AM POP nu a transmis nici un răspuns. În întâmpinarea depusă la dosar, reprezentanții AM POP au explicat că cererea de rambursare depusă de Primăria Calafat a fost respinsă dintr-un motiv foarte simplu: cererea a fost depusă pe 28 octombrie 2015, pe când termenul limită pentru depunerea cererii de finanțare era 31 iulie 2015. Din acest motiv, cererea a fost declarată neconformă.
De asemenea, AM POP a explicat că, între timp, a transmis Primăriei Calafat mai multe notificări și convocări de conciliere, prin care a avertizat că expiră termenul de execuţie al contractului şi nu a fost depusă cererea de rambursare.
În februarie, anul acesta, instanța a respins acțiunea Primăriei Calafat, care ar fi trebuit, mai întâi, să conteste modul de soluționare de către AM POP a cererii de rambursare finală. Hotărârea instanței a fost atacată cu recurs de Primăria Calafat, în prezent acest dosar fiind în procedură de filtru pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

De ce să amenajezi o baltă lângă Dunăre

Primăria Calafat a explicat că acest proiect reprezintă o continuare a mediului acvatic al Dunării și că acest lucru ar fi dus la modernizarea terenului. „Având în vedere vecinătatea acestui perimetru, adică Lunca Dunării şi limita cursului de apă (aproximativ 150 m până la Dunăre), lacul creat prin proiect este o continuare a mediului acvatic al Dunării pe un teren, care în prezent este denivelat şi constituie o zonă pe care se depun gunoaie (…) Lucrările prevăzute creează un mediu umed, unde se pot dezvolta specii de peşti ce trăiesc în apele Dunării, creează o zonă umedă în perioadele de secetă şi ajută la dezvoltarea faunei şi florei aferente bălţilor Dunării“, s-a menționat în caietul de sarcini. Până acum, mediul umed dorit de primărie a rămas… uscat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS