6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFuncționar acuzat de complicitate la fraudarea APIA

Funcționar acuzat de complicitate la fraudarea APIA

Anchetatorii au stabilit că unul din inculpați a depus la APIA documente pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea (Foto: arhiva GdS)
Anchetatorii au stabilit că unul din inculpați a depus la APIA documente pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea (Foto: arhiva GdS)

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție din Craiova au dispus trimiterea în judecată a două persoane acuzate că, între anii 2011-2014, au fraudat APIA Mehedinți cu peste 50.000 de lei. Este vorba de Constantin Peșchir și de Viorel Bența, la data faptelor agent agricol în cadrul Primăriei Prunișor, Mehedinți, care sunt acuzați de folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene, respectiv complicitate la comiterea acestei infracțiuni.
În rechizitoriul întocmit, procurorii anticorupție au reținut că, în perioada 2011-2014, „inculpatul Peșchir Constantin a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură mai multe documente false (cinci contracte de arendă), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate“.
Anchetatorii craioveni mai susțin că inculpatul Peșchir nu ar fi putut frauda APIA fără ajutorul unui funcționar din cadrul Primăriei Prunișor, care i-a pus la dispoziție situația terenurilor din comună.
„Inculpatul Bența Viorel, în calitate de agent agricol în cadrul Primăriei comunei Prunișor, județul Mehedinți, a pus la dispoziția fermierului o listă cu situația parcelară a terenurilor și proprietarii acestora, în baza căreia inculpatul Peșchir Constantin Traian Aurel a întocmit în fals contractele de arendă“, au mai precizat procurorii DNA. Prin aceste demersuri, Peșchir a obținut fără drept fonduri nerambursabile în valoare totală de 53.909, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal.
Procurorii craioveni au mai explicat că s-a dispus instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.
Acest dosar penal a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Mehedinți, în prezent fiind în procedură de cameră preliminară. Primul termen de judecată a fost stabilit de instanță pentru 16 octombrie.

Primarul din Devesel, judecat pentru aceeași infracțiune

La începutul lunii august, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului comunei mehedințene Devesel, Fabian Drocan, acuzat și el de comiterea infracțiunii de folosire de documente false pentru obținerea de fonduri europene. În același dosar este judecat pentru aceeași faptă și Ion Mițaru, șofer în cadrul Primăriei Devesel. Primul termen de judecată în acest dosar a fost stabilit de judecătorii Tribunalului Mehedinți pentru data de 18 octombrie.
Anchetatorii au reținut că, în perioada 2008-2012, „inculpatul Mițaru Ion Eugen i-a indus în eroare pe reprezentanții APIA Mehedinți prin prezentarea cu rea-credință a unor documente false care atestau faptul că acesta deține în proprietate/folosință terenuri agricole situate pe raza mai multor localități din județul Mehedinți, obținând astfel pe nedrept suma totală de 796.565 lei, fonduri europene“. În 2009, inculpatul Drocan ar fi procedat la fel, obținând fără drept de la APIA suma de 111.282 de lei.
Pe numele celor doi inculpați nu au fost identificate bunuri mobile sau imobile, așa că anchetatorii nu au avut pe ce să pună sechestru pentru recuperarea prejudiciului adus APIA Mehedinți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS