8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞoferii din Craiova, campioni la rămasul fără permis

Şoferii din Craiova, campioni la rămasul fără permis

În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane solicită obţinerea permisului de conducere, iar numărul maşinilor din parcul auto al judeţului Dolj este în continuă creştere. Însă, după ce obţin permisul, mulţi şoferi uită se respecte regulile de circulaţie şi rămân adesea pietoni. Neacordarea priorităţii la trecerile de pietoni, nerespectarea norme­lor privind depăşirea vehiculelor, depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei legale şi consumul de alcool sunt principalele motive pentru care şoferii doljeni rămân fără permis.

Potrivit evidenţelor poliţiei doljene privind permisele de conducere reţinute în judeţul nostru, în primele şase luni ale acestui an au fost reţinute 2.821 de permise de conducere. Acestea nu cumulează situaţia din Craiova. Cei mai mulţi dintre şoferii care au rămas fără permis nu au acordat prioritate de trecere pietonilor (792), au depăşit cu peste 50 km/h viteza legală (516), nu au respectat normele privind depăşirea vehiculelor (439), nu au respectat culoarea roşie a semaforului (442) sau au consumat alcool (288). Restul permiselor au fost reţinute pentru defecțiuni tehnice grave ale maşinilor, pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată, pentru nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale, pentru neoprirea la semnalul poliţistului în scopul sustragerii de la control, pentru neacordarea priorităţii de trecere a vehiculelor, pentru depăşirea coloanelor oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferată, pentru cumul de puncte de penalizare sau pentru circulaţie pe sensul opus. Faţă de primele luni ale anului 2016, anul acesta a scăzut foarte puţin numărul şoferilor prinşi în ilegalitate, cărora li s-a ridicat permisul, la nivelul judeţului Dolj. În prima jumătate a anului trecut rămăseseră pietoni 2.886 de şoferi, cu 65 mai mulţi decât anul acesta. Topul infracţiunilor de anul trecut este aproape identic cu cel de anul acesta. Şoferii rămaşi pietoni au uitat să acorde prioritate pietonilor, au condus cu viteză, au depăşit neregulamentar sau au consumat alcool înainte să se urce la volan.

În Craiova, şoferii circulă din ce în ce mai haotic

Graba, neatenţia şi nepăsarea multor şoferi craioveni i-au transformat în campionii întregului judeţ la performanţa de a rămâne cât mai mulţi fără permis. Astfel, în prima jumătate a anului acesta, la nivelul municipiul Craiova 2.245 de şoferi au rămas fără permis. Aşadar, Craiova mai are puţin şi egalează tot restul judeţului la acest capitol. Cea mai des întâlnită infracţiune în rândul şoferilor craioveni este neacordarea priorităţii de trecere pentru pietoni, urmată de nerespectarea culorii roşii a semaforului electric, dar şi consumul de alcool şi viteza excesivă. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul permiselor a crescut masiv. De la 1.700 anul trecut, s-a ajuns la 2.245, anul acesta, fiind vorba despre o creştere de 545 de permise. Şi numărul minorilor prinşi la volan a crescut anul acesta. „Conform evidențelor Biroului Rutier Craiova, în primele şase luni ale anului curent au fost depistați cinci minori conducând autovehicule pe drumurile publice, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, când au fost depistați doi minori în aceeași situație“, au menţionat reprezentanţii IPJ Dolj.

Candidaţi mai mulţi, permise obţinute mai puţine

Potrivit statisticilor SRPCIV Dolj, în primele şase luni ale acestui an, la nivelul judeţului Dolj au susţinut proba teoretică 12.512 candidaţi, dar doar 6.335 au fost admişi.
De asemenea, proba practică a fost susţinută de 7.784 de persoane, fiind admise 6.051. În aceeaşi perioadă a anului trecut au dat examenul scris pentru obţinerea permisului de conducere 9.651 de persoane, dintre acestea fiind admise 5.220.
Totodată, la proba practică s-au prezentat 6.401 candidaţi, obţinând permisul 5.291. Aşadar, în prima jumătate a anului în curs, promovabilitatea a fost de 77,7%, iar anul trecut a fost de 82,66%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS