6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorul Oficiului de Cadastru Dolj, zburat din funcție

Directorul Oficiului de Cadastru Dolj, zburat din funcție

Situație tensionată la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Dolj, în contextul scandalurilor „Emilio“, „Boeru“ și „Cartierul chinezesc“. La mijlocul săptămânii trecute, directorul Mihai Cilibiu (foto) a fost schimbat din funcție în mare taină, în locul său fiind numit inginerul-șef Ionuț Popescu. Cilibiu a intrat subit în concediu și nu a dorit să comenteze decizia șefilor săi de la București. Nici Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) nu a răspuns până acum clarificărilor cerute de GdS.

În ultimele luni, funcționarii de la Oficiul de Cadastru Dolj au fost mai mereu în centrul atenției publice. Numele unora dintre ei apare în dosarul „Emilio“, aflat acum în lucru la DNA. În acest caz, procurorii anticorupție investighează modul în care a fost intabulat și vândut un bloc construit în Centrul Vechi (strada Romain Rolland nr.1) de afaceristul Vincenzo Ioele (Emilio), deși italianul nu era proprietarul terenului de sub bloc. Ca efect al complicațiilor juridice, unul dintre registratorii OCPI a radiat mai multor proprietari de apartamente din acest bloc dreptul de folosință asupra terenului de sub imobil. Pe de altă parte, registratorii OCPI au intrat în mijlocul scandalului dintre clienții lui Emilio și băncile care l-au creditat pe italian. Ei au făcut unele înscrieri în cartea funciară care ar putea influența războiul judiciar dintre cele două părți pentru apartamentele din blocul P+7 construit în zona Rocadă (strada Deceneu nr. 13).
De asemenea, funcționa-rii OCPI nu reușesc să explice cum au intabulat în cartea funciară un bloc construit ilegal în spatele magazinului Praktiker de către afaceristul Jan Boeru. Trebuie spus că intabularea a fost făcută în ciuda a patru hotărâri judecătorești defavorabile lui Boeru.

Funcționarii OCPI, din nou în mijlocul scandalului

Bomboana pe colivă a constituit-o implicarea OCPI în scandalul „Cartierul Chinezesc“. Anunțat cu mare pompă, cartierul chinezesc din strada Caracal s-a dovedit un mare eșec al administrației Olguța Vasilescu. Firma chineză Shandong Ningjian urma să investească 35 de milioane de euro pentru construirea a 1.800 de apartamente. La scurt timp de la începerea lucrărilor însă, firma a abandonat șantierul din cauza problemelor financiare. Pentru construirea cartierului, chinezii concesionaseră de la primărie 6,7 hectare de teren. Deoarece nu au făcut rost de bani pentru continuarea lucrărilor, la 31 iulie 2017 contractul de concesiune a fost reziliat, iar primăria a preluat construcțiile și proiectul cartierului. De aici a început scandalul, pentru că o parte din firmele angajate de Shandong lucraseră cu fonduri proprii și acum își voiau banii înapoi. În consecință, au mers la OCPI încercând să-și intabuleze drepturi asupra construcțiilor ridicate de chinezi. Este cazul firmei Kappa – Architects & Engineers, care s-a ocupat de asistența tehnică a șantierului. Aceasta a cerut intabularea dreptului Shandong de a executa lucrări la acea adresă (strada Caracal nr. 132), precum și înscrierea provizorie a unei ipoteci asupra construcției viitoare pentru suma de 900.000 de lei pe care o avea de recuperat de la chinezi. Intabularea dreptului de construire a fost admisă. În schimb, a fost respinsă înscrierea ipotecii, pe motiv că imobilul nu a fost identificat prin număr cadastral și număr de carte funciară. Mai mult, adresa din contractul încheiat de Kappa și Shandong nu coincide cu cea din autorizația de construire. În consecință, firma a rămas cu buza umflată. În paralel, Kappa Architects a dat în judecată firma Shandong Ningjian, la fel cum au procedat K-Box Construction și T&T Partner’s Construct, alți parteneri ai chinezilor în această afacere. T&T, care are de recuperat o creanță de aproximativ 40.000 de euro, a și câștigat pe fond procesul, urmează ca în toamnă să se judece cererea în anulare depusă de chinezi. În rezumat, este posibil ca aceste firme să piardă sume importante pentru că au intrat în afaceri cu o societate garantată de administrația locală. Iar după cum spuneam mai sus, Oficiul de Cadastru Dolj se află în centrul scandalului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS