6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de fermieri, controlaţi de APIA

Mii de fermieri, controlaţi de APIA

Centrul Județean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren – Campania 2017. Până pe 1 octombrie 2017, APIA Gorj efectuează controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eşantionate la controlul pe teren, iar controlul aferent al unor obligaţii specifice va avea loc în iarna sau în primăvara anului următor. Eșantionul de control conține 3.045 de dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, atât clasic, cât și prin teledetecție, astfel: pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 234 de fermieri plus 188 de fermieri din cei selectați la teledetecţie; – pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției – 2.811 fermieri.
Scopul verificărilor la fața locului este acela de a controla condițiile în care se acordă ajutorul în conformitate cu art. 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr.1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește sistemul integrat de administrare a măsurilor de dezvoltare rurală și ecocondiționalitate. „Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: eligibilitate, localizare, suprafață și aspecte privind utilizarea/acoperirea terenului. Obligațiile fermierilor selectați la control sunt următoarele: – să permită accesul inspectorilor pe terenul fermei; – să prezinte inspectorilor informaţii şi documente legate de obiectul controlului; – să delimiteze parcelele, la faţa locului, dacă pe parcelele învecinate a fost înfiinţată aceeaşi cultură. Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Este necesară prezenţa fermierului atunci când acesta a fost selectat cu scop control agromediu şi, de asemenea, pentru controlul cerințelor de ecocondiționalitate. În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin devine neeligibilă“, a precizat Constantin Negrea, şeful APIA Gorj.
De asemenea, până la termenul-limită de 1 septembrie 2017 se va desfăşura controlul la faţa locului în vederea verificării respectării condiţiilor şi cerinţelor de accesare a schemelor de plată în sector animalier. „În eşantionul de control au fost selectaţi pentru control prin metoda analizei de risc şi în mod aleatoriu, 48 fermieri, dintre care 46 vor fi controlaţi sub aspectul îndeplinirii condiţiilor şi cerinţelor pe schemele de plăți ANT 9 – ajutoare naționale tranzitorii pe caprine şi ovine, cu un efectiv de 9.165 de capete, dintre care: 8 fermieri pe SCZ – spijinul cuplat în zootehnie, SCZ19 – 7 fermieri cu un număr de 2.095 capete ovine şi SCZ20 – 1 fermier cu 58 de capete caprine, precum şi 2 exploataţii cu SCZ22 – sprijin cuplat bovine cu 30 de capete. Toţi fermierii care au solicitat ANT 8 – ajutoare naţionale tranzitorii pentru bovine, vor fi verificaţi numai sub aspect administrativ, întrucât controlul la faţa locului este efectuat de medicii veterinari de liberă practică, cu ocazia derulării activităţii sanitar-veterinare din Programul naţional de prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale și cu transmitere la om“, a mai spus Constantin Negrea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS