5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedic craiovean condamnat definitiv pentru afaceri cu sânge

Medic craiovean condamnat definitiv pentru afaceri cu sânge

Anchetatorii au stabilit că fosta șefă a Centrului de Transfuzii Slobozia împărțea sângele după bunul plac
Anchetatorii au stabilit că fosta șefă a Centrului de Transfuzii Slobozia împărțea sângele după bunul plac

Magistrații Curții de Apel București au condamnat-o definitiv, vineri, la nouă ani de închisoare pe doctorița Cristiana Stoian, din Craiova, fosta șefă a Centrului de Transfuzii Slobozia. Inculpata a fost acuzată că a refuzat furnizarea de sânge pentru mai mulți pacienți, dintre care șapte au murit, iar în alte cazuri a vândut sânge în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 și 2.000 de lei. La începutul lunii mai, doi angajați ai Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova au fost trimiși în judecată într-un dosar în care sunt acuzați că vindeau o unitate de sânge (400 ml) cu 50 sau de 100 de lei.

Dr. Cristiana Stoian a fost deferită justiției în octombrie 2014, fiind acuzată de comiterea a nu mai puțin de 25 de infracțiuni de abuz în serviciu, înșelăciune, șantaj și organizare a activităţii transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui.
Acest dosar a fost instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, care au reușit să identifice un caz în care un copil nu a primit sânge fiindcă era de etnie romă, iar în alt caz ruda unui politician local a primit sânge preferenţial.
De exemplu, în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatei, procurorii au reținut că „în calitatea sa de director al Centrului de Transfuzie Slobozia, împreună cu unele din angajatele centrului, au indus în eroare persoana vătămată A.E. prin prezentarea ca adevărată a faptului că sângele necesar pacienţilor poate fi achiziţionat contra cost, pricinuindu-i persoanei vătămate o pagubă de 2.000 lei“.
De asemenea, în funcţie de persoanele care o apelau cu solicitarea ca rudele lor să primească sânge, directoarea Centrului de Transfuzii Slobozia decidea dacă flacoanele sunt sau nu eliberate. Astfel, procurorii au identificat o situaţie în care un consilier local a apelat-o telefonic şi i-a cerut Cristianei Stoian sânge pentru soacra sa, internată în spital, solicitarea acestuia fiind aprobată „în două minute“.
„Trebuie observat faptul că nu a solicitat date despre starea pacientei, boala acesteia, nivelul hemoglobinei, aşa cum proceda în mod normal, hotărâtor pentru decizia de a elibera sânge fiind numai faptul că bolnavul este mama unui consilier local“, au mai reținut anchetatorii, citați de Mediafax.
În urma anchetei s-a mai stabilit că dr. Cristiana Stoian a refuzat să elibereze un flacon de sânge pentru un copil pe motiv că acesta era de etnie romă. „Stoian Cristana, folosind expresia «Eh, na… și?», refuză eliberarea unităţii de sânge pe motiv că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei, dându-i indicaţii asistentei să vorbească cu aparţinătorii fetiţei şi întrebă la un moment dacă «sunt de culoare sau…?», iar la răspunsul afirmativ al asistentei în sensul că aparţinătorii sunt de etnie romă, Stoian Cristiana foloseşte expresia «Ah, sunt de culoare… şi de culoare», ca şi când acesta ar fi fost un motiv întemeiat să nu aprobe eliberarea unităţii de sânge solicitate“, au mai reținut procurorii.
Mai trebuie spus că, în cadrul anchetei, procurorii au identificat şapte pacienţi „care au decedat la intervale mai mici sau mai mari de la momentul internării, unora din ei medicul Stoian Cristiana refuzând să le dea sângele solicitat sau furnizându-l în cantităţi insuficiente ori contra cost“.

Sentință definitivă la Curtea de Apel București

La sfârșitul anului trecut, pe 29 decembrie, Judecătoria Slobozia a dat o sentință în acest dosar, dr. Cristiana Stoian fiind condamnată la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru infracțiunile comise. Alte șase inculpate din același dosar, angajate ale Centrului de Transfuzie Slobozia la data comiterii faptelor, au fost condamnate la pedepse cuprinse între un an de închisoare cu suspendare și patru ani cu executare.
A urmat apelul, iar vineri, pe 21 iulie, Curtea de Apel București a dat o sentință definitivă în acest dosar.
Cristianei Stoian i-a fost scăzută pedeapsa la nouă ani de închisoare, iar Laura Negoiță, inculpata condamnată de instanța de fond la patru ani de închisoare cu executare, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare. Celelalte inculpate au rămas cu pedepsele stabilite de Judecătoria Slobozia.
Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că, în cursul zilei de vineri, Cristiana Stoian a fost ridicată de acasă și dusă la Penitenciarul Craiova. „În cursul zilei de vineri, poliţişti din cadrul Compartimentului Urmăriri au pus în executare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Judecătoria Slobozia împotriva Cristianei S., de 60 ani, din municipiul Craiova, aceasta fiind depistată pe raza localității de domiciliu. Cea în cauză a fost încarcerată în Penitenciarul Craiova, având de executat o pedeapsă cu închisoarea de nouă ani pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, şantaj, înşelăciune și organizare de activităţi transfuzionale în vederea obţinerii de avantaje materiale prin valorificarea sângelui“, au precizat polițiștii doljeni.

Se vinde sânge și la Craiova

La începutul lunii mai, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a doi angajați ai Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova, acuzați de luare de mită în formă continuată.
Procurorii doljeni au reținut că, în cursul lunii martie, asistentul Cosmin Magaon, „în colaborare“ cu Mihaela Oprișan, registrator în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină Craiova, „pe fondul lipsei de sânge necesar intervențiilor chirurgicale, a primit în repetate rânduri, de la investigatori sub acoperire ai Direcției Generale Anticorupție, diferite sume de bani pentru a facilita obținerea respectivelor unități de sânge“.
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au explicat că cei doi inculpați s-au folosit de funcțiile deţinute „pentru satisfacerea intereselor personale, imediate şi materiale“, vânzând cu 50 sau 100 de lei o unitate de sânge (400 ml). De asemenea, procurorii doljeni au susținut că cei doi au profitat de disperarea rudelor bolnavilor, care ar fi dat orice în schimbul sângelui de care, în multe cazuri, depindea viața pacienților.
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 5 mai, iar pe 28 iunie, judecătorul de cameră preliminară a respins toate excepţiile şi cererile formulate de inculpaţi și a dispus începerea procesului. Hotărârea a fost contestată de Mihaela Oprișan, acțiunea inculpatei urmând să fie soluționată de Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS