6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiaţa Chiriac, o bătaie de joc faţă de comercianţi

Piaţa Chiriac, o bătaie de joc faţă de comercianţi

Majoritatea comercianţilor îşi expun marfa pe jos (Foto: Lucian Anghel)
Majoritatea comercianţilor îşi expun marfa pe jos (Foto: Lucian Anghel)

Comerţul din Piaţa Chiriac din Craiova se poate descrie ca o bătaie de joc la adresa vânzătorilor care muncesc pe brânci pentru producţia anuală de legume şi fructe. În fiecare zi trebuie să suporte umilinţa de a-şi vinde marfa direct de pe jos, din cutii de carton înghesuite. Din cauza spaţiului mic, aceştia abia reuşesc să prindă un loc, dar şi să intre în piaţă cu maşinile să descarce marfa. Cumpărătorii, la rândul lor, trebuie să se strecoare printre cutiile cu legume şi fructe pentru a-și face aprovizionarea.

Majoritatea comercianţilor îşi expun marfa pe jos (Foto: Lucian Anghel)
Majoritatea comercianţilor îşi expun marfa pe jos (Foto: Lucian Anghel)

Sute de cutii de carton pline cu roşii și vinete, saci cu ardei gras sau castraveţi ori cutii cu fructe stau împrăştiate în toată Piaţa Chiriac. Vânzătorii sunt înghesuiţi şi abia pot să îşi expună toată marfa din cauza spaţiului prea mic, iar maşinile aşteaptă la coadă să poată intra în piaţă. Învălmăşeala pe care comercianţii trebuie să o suporte zilnic îi revoltă şi simt că nu sunt respectaţi de cei cărora le plătesc taxele. „Nu avem loc, stăm pe jos ca şobolanii. Muncim degeaba. Ar trebui să fie o piaţă special amenajată că de-asta plătim taxe! Ar trebui un spaţiu mai mare. Dimineaţa, la 3.00, la 4.00, nici nu ai pe unde să mergi de câtă aglomeraţie e aici. Nu avem unde să punem marfa, dacă n-ai loc, trebuie să te întorci cu ea“, a declarat un comerciant din Piaţa Chiriac. „E foarte greu, nu sunt condiţii. Trebuie să stai toată ziua în soare. Pleci de acasă bună şi te întorci nebună! Am venit de la ora trei noaptea ca să pot să ocup un loc. Nici nu scoatem ce investim, e mai mare paguba. Piaţa ar trebui să fie modernă, că de-asta plătim taxe. Dimineaţa se aglomerează foarte mult, nici nu sunt cumpărători câţi vânzători!“, a povestit Puşa Mitrică, o altă comerciantă.

„Venim de noaptea să prindem loc“

Mulţi oameni vând direct din maşini (Foto: Lucian Anghel)
Mulţi oameni vând direct din maşini (Foto: Lucian Anghel)

Umilinţa comercianţilor nu se opreşte la faptul că trebuie să se îmbulzească zilnic pentru a-și vinde marfa. Aproape toţi trebuie să vină cu noaptea în cap sau chiar să doarmă în piaţă ca să se asigure că prind un loc ca să îşi expună legumele sau fructele. „Nu sunt mulţumită deloc de condiţiile din piaţă. Stăm ca peştii, nu avem loc să vindem, n-avem loc să facem nimic. Venim şi dormim noaptea aici ca să prindem un loc, vai de capul nostru! Când a plouat, zilele trecute, ne-a prins aici şi ne-a făcut roşiile praf. Le-am aruncat pe toate. Ar trebui să amenajeze şi ei, să avem şi noi condiţii decente. Venim cu marfă multă, nu avem unde să o punem, ar trebui să facă ceva, măcar să avem unde să ne adăpostim. Dar cel mai bine ar fi să se mute, că este prea mic spaţiul pentru noi. Dimineaţa aşteptăm la coadă ca să ne putem descărca marfa în piaţă. E foarte greu, în fiecare zi ne apucă ora 10.00 până reuşim să ne aşezăm marfa“, a declarat o altă vânzătoare, din Teasc.
O altă problemă a celor care vin să vândă marfa produsă în localităţile doljene sunt samsarii. Aceştia le oferă preţuri care sunt departe de a acoperi investiţia şi munca depusă de producători. „Asta e bătaie de joc. Ne-am săturat, nu e nimic amenajat. Vin aici samsarii, ne cumpără roşiile cu 1 leu şi le vând cu 4 lei, la masă. De dimineaţă stăturăm o oră până să reuşim să băgăm maşina în piaţă şi să ne descărcăm marfa. În schimb, există aici şi oameni care au locuri permanente de vânzare. Nu e corect“, a declarat Ecaterina Ciucă, din Teasc.

Circulaţia din zona Pieţei Chiriac, sugrumată

Străzile învecinate cu Piața Chiriac sunt înțesate de mașini parcate aiurea, spre nemulțumirea localnicilor, dar și a pietonilor și a șoferilor care trec prin zonă (Foto: Lucian Anghel)
Străzile învecinate cu Piața Chiriac sunt înțesate de mașini parcate aiurea, spre nemulțumirea localnicilor, dar și a pietonilor și a șoferilor care trec prin zonă (Foto: Lucian Anghel)

Locuitorii din zona Pieţei Chiriac sunt foarte nemulţumiţi de condiţiile pe care trebuie să le suporte din cauza maşinilor parcate haotic şi neregulamentar. „Nu trebuie ca maşinile să fie parcate în halul acesta, Poliţia Locală ar trebui să stea aici şi să facă ceva. E foarte greu de circulat pe trotuare, dar nu avem ce să facem, ne adaptăm la situaţie, mergem cum putem“, a declarat Marin Angiu. Oamenii spun că au făcut sesizări către primărie, însă acestea nu au fost luate în seamă, iar situaţia trenează de foarte mult timp. „Foarte greu putem să mergem pe trotuare, în fiecare zi e aceeaşi problemă. A sunat un vecin la primărie şi a sesizat acest lucru, dar poliţiştii care vin pe aici nu se ocupă de aceste probleme. Dimineaţa, şi pe trecerile de pietoni sunt maşini parcate, nu-i interesează. Primăria a tot spus că o să mute piaţa de aici, dar promit de nu ştiu cât timp şi nu au făcut nimic. Oricum, şi în piaţă e bătaie de joc. Vin samsarii şi încearcă să păcălească oamenii. Vor să cumpere roşii cu 50 de bani şi să le vândă cu 5 lei fără să muncească nimic“, a declarat un craiovean. Nici străzile adiacente străzii Caracal nu sunt într-o situaţie mai fericită. Zi de zi, străzile Nerva, Matei Milo sau Vasile Cârlova sunt înţesate de maşini ai căror şoferi vin în Piaţa Chiriac.

SC Pieţe şi Târguri: „Piaţa se va muta în Târgul Municipal“

Reprezentanţii SC Pieţe şi Târguri nu au explicat, în mod concret, de ce s-a ajuns la situaţia înjositoare din Piaţa Chiriac, însă asigură că au început demersurile pentru mutarea acesteia. Chiar şi aşa, aceştia nu ştiu un termen la care se va întâmpla acest lucru. „Piaţa Chiriac urmează să fie mutată în Târgul Municipal din 1 Mai. Deocamdată, terenul respectiv a fost predat Primăriei Craiova şi acum se lucrează acolo la introducerea canalizării şi la asfaltare. În momentul când se vor termina lucrările, noi vom începe licitaţiile pentru închirierea spaţiilor respective către persoanele interesate. În târg se va face o zonă de chioşcuri pentru vânzarea en-gros de fructe şi legume, dar şi o zonă în care aceştia vor avea posibilitatea să vândă direct din maşini. După mutarea pieţei, terenul din Chiriac va fi evaluat din nou şi se va lua o decizie în legătură cu ce anume se va întâmpla cu el“, a declarat Adrian Dinu, purtătorul de cuvânt al SC Pieţe şi Târguri Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS