6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenție! Funcționarii nu au voie să mai ceară documente ștampilate

Atenție! Funcționarii nu au voie să mai ceară documente ștampilate

Ștampila nu mai e obligatorie, în teorie. În practică, încă mai sunt instituții și bănci care cer acte ștampilate de către firme
Ștampila nu mai e obligatorie, în teorie. În practică, încă mai sunt instituții și bănci care cer acte ștampilate de către firme

La nivel oficial le este interzis funcționarilor statului să ceară de la firmele private și de la persoane fizice documente pe care să fie aplicată ștampila. În practică, s-a mai diminuat birocrația privind folosirea ștampilei, însă există instituții care încă solicită și acum de la mediul privat documente ștampilate. Inclusiv unele bănci mai cer să fie ștampila pusă pe ordinele de plată sau pe alte acte.

Guvernul a aprobat săptămâna trecută o ordonanță de urgență, prin care se interzice instituțiilor statului să ceară de la mediul privat documente cu ștampilă și se precizează că în cazul în care un funcționar cere orice fel de document ștampilat, atunci se consideră abatere disciplinară din partea acelui funcționar. Concret, de la finele lunii acesteia se interzice în totalitate autorităților să solicite acte ștampilate de la întreprinzătorii privați și de la persoanele fizice. Din 2015, la nivel oficial, nu mai este obligatorie aplicarea ștampilei de către firme, pe documente. Însă în practică, foarte multe instituții solicită documente ștampilate de la firme, în special instituțiile care se ocupă cu primirea cererilor de finanțare pe diverse programe cu finanțare din fonduri europene. Deși ștampila nu mai este obligatorie din 2015, excesul de zel al unora dintre funcționarii statului fusese dus la extrem inclusiv în 2017, până recent, când se cerea ștampilă pe fiecare pagină a planului de afaceri, în cazul firmelor care solicitau diverse fonduri europene sau ajutoare de minimis, conform celor declarate recent de reprezentanții unor firme de consultanță.

Funcționarii nu se dezmint: mai cer documente ștampilate

După publicarea OG nr. 49/2017 în Monitorul Oficial s-au mai schimbat puțin lucrurile, însă reprezentanții mediului privat spun că în continuare li se cer ștampile pe cererile de finanțare care se depun pe mai multe programe de finanțare cu fonduri europene. „La doi ani de când ștampila nu mai este obligatorie, nouă încă ni se mai cer ștampile pe cererile de finanțare pe aproape toate programele de finanțare cu fonduri europene. Nu ai ștampila pusă, nu exiști! Cam aceasta este mentalitatea funcționarilor. Acum, cu apariția OUG nr. 49 s-au mai temperat lucrurile, în sensul că nu ni se mai cere planul de afaceri ștampilat pe fiecare pagină, așa cum ni se cerea până acum. Pe acesta îl considerăm un pas înainte, însă încă ni se mai cer ștampile pe cererile de finanțare“, a spus Marius Căpățână, managerul firmei de consultanță Euro Office Invest. El a mai spus că nu doar funcționarii instituțiilor publice care se ocupă cu primirea, gestionarea cererilor de finanțare pe diverse programe europene cer documente ștampilate de la firme și chiar și unele bănci încă mai au această meteahnă, inclusiv bănci private și bănci de stat. „Unele bănci ne solicită documente ștampilate, altele nu mai cer de mult să fie pusă ștampila. Una dintre bănci ne cere ștampilă pe fiecare ordin de retragere de bani și pe fiecare ordin de depunere. Nu mi se pare normal, din moment ce ștampila nu mai este obligatorie de multă vreme“, a spus managerul firmei de consultanță Euro Office Invest din Craiova.

Ce prevede noua ordonanță, legat de ștampilă

OUG nr. 49/2017 men­ționează că reprezen­tanții in­stituțiilor publice nu au voie să ceară ștampilă de la reprezentanții mediului privat pe nici un document, iar dacă totuși cer documente ștampilate, atunci se consideră abatere disciplinară. „Fapta de a solicita persoanelor fizice, persoanelor juridice de drept privat, precum și entităților fără personalitate juridică aplicarea ștampilei pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri, săvârșită de către persoana din cadrul unei instituții sau autorități publice, constituie abatere disciplinară și atrage răspunderea disciplinară a acesteia, conform prevederilor legale“, se arată în noul act normativ care modifică OG nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri bugetar-fiscale și modificarea unor acte normative, care prevede eliminarea obligativității folosirii ștampilei de către mediul privat. În acest sens, prin modificările aduse de OUG nr. 49/2017 se clarifică anumite aspecte din OG nr. 17/2015, în sensul că se prevede clar că nu mai este obligatorie ștampila pe cereri și alte documente emise de mediul privat, deci nici pe cererile de finanțare întocmite pentru fonduri europene.

De la 30 iulie se interzice solicitarea ștampilei pe documente

Modificările aduse a OG nr. 17/2015 intră în vigoare la 30 de zile de la publicarea OUG nr. 49 în Monitorul Oficial, adică pe 30 iulie 2017. Practic, după această dată va fi considerată abatere disciplinară orice solicitare din partea funcționarilor instituțiilor publice adresată mediului de afaceri de a ștampila documentele depuse. Cu alte cuvinte, de la 30 iulie încolo li se interzice funcționarilor statului să mai ceară acte ștampilate de către mediul privat. Textul modificat al OG nr. 17/2015 prevede că nici de la persoane fizice autorizate și nici de la liber profesioniști nu mai trebuie cerute ștampile.
„Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri, contracte sau orice alte documente sau înscrisuri depuse la instituțiile sau autoritățile publice ori emise sau încheiate în relația cu instituțiile sau autoritățile publice“, se prevede în actul normativ citat mai sus.
Ștampila nu se mai folosește, din 2015, nici în relațiile dintre două entități private. În schimb, orice document emis de către autoritățile publice către persoane fizice și juridice trebuie să poarte și ștampila instituției emitente.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS