8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnregistrarea probei practice pentru permisul auto mai așteaptă

Înregistrarea probei practice pentru permisul auto mai așteaptă

Ofițerii examinatori din Dolj nu au încă tabletele care trebuie montate în mașinile  cu care se susține proba practică pentru obținerea permisului de conducere
Ofițerii examinatori din Dolj nu au încă tabletele care trebuie montate în mașinile cu care se susține proba practică pentru obținerea permisului de conducere

Potrivit legii, proba practică pentru obținerea permisului auto, cunoscută și ca „traseu“ sau „oraș“, ar fi trebuit înregistrată audio-video începând de luni, însă acest lucru se face deocamdată numai în București și Ilfov. Potrivit reprezentanților Direcției Regim Permise de Conducere, în celelalte județe, tabletele pentru înregistrarea probei practice vor ajunge „în zilele următoare“.

Începând de vineri, 30 iunie, au intrat în vigoare o serie de prevederi ale Ordonanței de Urgență nr. 41/2016, prin care se introduc patru noi alineate la art. 23 din Codul Rutier.
Astfel, până vineri, legislația rutieră prevedea (art. 23, alin. 9) că examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice (verificarea cunoștințelor) și a uneia practice (de verificare a aptitudinilor şi comportamentului).
Modificările aduse Codului Rutier aduc drept noutate înregistrarea atât a probei teoretice, cât și a celei practice. Potrivit noilor reglementări, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice – atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice.
Nu se înregistrează audio sau video proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A (mopede și motociclete).
Mai departe, în Ordo-nanța de urgență nr. 41/2016 se precizează că aceste sisteme de monitorizare sunt asigurate de către Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor care organizează examenul de obținere a permisului de conducere.
Practic, ofițerul care urmează să examineze un candidat aduce o tabletă pe care o montează cu ajutorul unui suport pe bordul autovehiculului.
Procedura pentru stocarea înregistrărilor, precum și măsurile pentru protejarea acestora se stabilesc prin ordin al ministrului afacerilor interne.
Potrivit reprezentanților Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare Vehicule (DRPCIV) Dolj, proba teoretică este deja monitorizată video, fiecare stație de examinare având atașată o cameră video orientată către candidat.

Monitorizare audio-video în București și Ilfov începând de luni

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor a comunicat că, începând de luni, proba practică pentru obținerea permisului de conducere se înregistrează audio-video, însă numai în București și Ilfov, iar „în zilele următoare, acest mod de desfăşurare a probei practice se va aplica, etapizat, la nivelul tuturor serviciilor judeţene“.
Direcția Regim Permise de Conducere a venit și cu unele clarificări ale modului în care sunt înregistrate probele practice. Astfel, sistemul tehnic de monitorizare, care este o tabletă, se instalează, într-un punct fix, în autovehiculul pe care este afişată vizibil menţiunea «EXAMEN». Tableta este orientată astfel încât să surprindă traficul pe direcţia de deplasare a autovehiculului.
De asemnea, stocarea datelor se realizează astfel încât să permită identificarea exactă a înregistrărilor după numele ofițerului examinator, ziua şi ora examinării. Datele stocate nu sunt considerate informaţii de interes public. În schimb, pot fi folosite în instanță de către un candidat care alege să conteste rezultatul probei practice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS