Elevii unui liceu din Craiova, evacuați din cămin deși au cursuri

Cazarea elevilor navetiști de la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova s-a încheiat pe 14 iunie, deși anul școlar nu s-a terminat
Autori
Etichete , , , ,


Elevii liceelor tehnologice nu au terminat anul școlar, fiind în plină perioadă de cursuri teoretice sau de practică. O sesizare adresată cotidianul Gazeta de Sud arată că la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova elevii care nu sunt din oraș nu mai beneficiază de cazare și masă din 14 iunie, pentru că pedagogul le-ar fi spus că se va închide căminul. Copiii sunt astfel în situația de a face naveta de la zeci de kilometri și în unele zile nu au cum să ajungă la școală. Managerul unității liceale neagă că elevii ar fi fost dați afară din cămin și spune că, de fapt, a fost alegerea lor să plece. De remarcat este că și la alte licee din Craiova numărul elevilor cazați în această perioadă este mic.

Vacanța de vară a început în acest an, pentru majoritatea elevilor, pe 16 iunie. Pentru elevii de la liceele tehnologice, dar și pentru cei de la școala profesională, anul școlar are mai multe săptămâni de instruire teoretică și practică. În funcție de anul de studiu în care sunt, ultima zi de școală este pe 7 iulie, 14 iulie, 21 iulie sau chiar 28 iulie, cum este cazul celor de la profesională. Numai că datele din acest calendar par că nu bat cu dreptul la cazare și masă al elevilor care vin din alte localități, eliberarea locurilor din cămine făcându-se mai devreme. Copiii ajung astfel să facă naveta între localități, fără ca, la prima vedere, cineva să-și asume responsabilitatea. O astfel de situație este la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova, unde elevii trebuie să parcurgă distanțe de zeci de kilometri zilnic, singuri, chiar dacă sunt minori. Aspectul a fost sesizat de un cetățean la Gazeta de Sud. Cele reclamate se regăsesc în teren. Am găsit elevi care au povestit cum s-a procedat la încheierea cazării în cămin.

„Doamna pedagog a venit la noi la începutul lunii și a spus că nu mai putem să stăm în camere decât până pe 14 iunie și apoi trebuie să le eliberăm. Noi am încercat să-i explicăm că venim de departe, dar ne-a spus că așa i s-a spus și dumneaei. Și la casierie, când am plătit, banii s-au luat până pe data de 14 iunie. Nu puteam să plătim mai mult. Nu este după noi. Eram mulți copii în cămin. Pe primele două etaje erau fete și la ultimul etaj stăteau băieții. Nu erau toate camerele ocupate. O parte dintre elevi au mai plecat în timpul anului școlar. În iunie am plecat toți, pentru că ni s-a spus că nu putem să rămânem pentru că se închide căminul. Am început apoi să încercăm să ne descurcăm, dar foarte greu. Orele încep la 8.00 și se termină după ora 13.00, depinde de zile. Unii elevi au făcut absențe, pentru că profesorii au zis că trebuie să le pună ca să nu pățească ei ceva“, a povestit unul dintre elevi.

Managerul: Elevii preferă să facă naveta

Calendarul activităților școlare este cunoscut foarte bine și la nivelul conducerii școlii. „Ultimii care termină cursurile sunt elevii de la școala profesională, pe 29 iulie le validăm rezultatele la învățătură. Și la liceu, anul școlar începe la 1 septembrie, dar se termină diferit pentru fiecare an de studiu. Clasele a IX-a termină pe 14 iulie, clasele a X-a pe 7 iulie, clasele a XI-a au terminat pe 30 iunie“, a declarat Matilda Blagu, directorul Liceului „Matei Basarab“ din Craiova. În ceea ce privește eliberarea bruscă a camerelor de cazare pe 14 iunie, managerul spune că elevii și-au dorit să plece și neagă că le-ar fi fost comunicat că se închide căminul.

„Căminul nu se închide decât după terminarea cursurilor școlare, moment în care începe deratizarea și curățenia. Pentru cazare, la începutul anului școlar primim cererile copiilor. În fiecare lună, în primele zile, se plătește în avans regia și masa. La acest moment, pentru luna iulie au plătit regia cinci fete care vor doar să locuiască în cămin. La cantină nu se mai gătește, dar se poate locui. Dacă vor cazare, se duc la domnul pedagog, îi spun că vor să locuiască în cămin și merg la casierie, sau se duc singuri, cum au făcut în restul anului“, a spus Matilda Blagu.

Managerul a subliniat chiar că elevii preferă să facă naveta și a spus că nu crede că pedagogul le-ar fi zis elevilor să plece.

„Elevii preferă să facă naveta, pentru că cei mai mulți stau iarna, când drumurile sunt impracticabile. Atunci avem 120 de elevi în cămin. Când se încălzește, rămân 50-60 de elevi, care plătesc 50 de lei cazarea și 14 lei pe zi masa. Eu îmi cunosc foarte bine angajații și cunosc foarte bine pedagogul, nu cred că dumnealui ar fi spus acest lucru, dar o să-l întreb și o să văd cum rezolv această situație. Ce pot să vă pun este că nu am nici un părinte care să fi venit să reclame acest lucru“, a mai spus managerul Matilda Blagu.


Un lucru este însă cert: elevii nu mai locuiesc în cămin și au o altă variantă în ceea ce privește ultima zi de cazare.

Cum au procedat alte licee

Situația de la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova pare a fi unică, după ce am vizitat și alte unități de învățământ cu profil tehnologic.

La Liceul CFR din Craiova, de exemplu, în cămin au rămas 14 elevi, pentru care masa era pregătită deja la ora 11.00. La acest liceu sunt peste 100 de elevi care fac practică, iar pentru cei care au rămas în cămin serviciile sunt plătite din bursa acordată de operatorul economic la care se face practică. „Pe 28 iulie se va termina pregătirea practică și pentru ultima clasă de elevi. În acest moment, liceul nostru are deplasați la agenții economici, cu care avem parteneriate, 104 elevi care efectuează practica comasată, fiind însoțiți și de domnii profesori instructori. Școala și agentul economic le-au asigurat elevilor care nu sunt din localitate masa și cazarea. Până pe 21 iulie oferim cazare și masă pentru 14 elevi care fac practică la RELOC SA. În acest moment, sunt ultimii elevi rămași, deoarece sunt din afara localității. Pentru ei se asigură și transportul cu un microbuz“, a spus Cristian Pătrașcu, managerul Liceului CFR din Craiova.

Și la Colegiul Energetic din Craiova mai sunt elevi cazați, unii dintre ei fiind din județele învecinate. La acest colegiu, căminul se va închide pe 7 iulie, după cum declară directorul. „Cazare și masă au fost acordate pentru toți elevii din cămin până pe 30 iunie. După această dată s-a oferit doar cazare, fiind doi lei pe zi chiria. În prezent, mai avem șase elevi, care stau la distanțe mai mari de 50 de kilometri. Ceilalți au plecat și fac naveta. Ultima zi de cazare va fi pe 7 iulie. După această dată se va închide și vom deratiza căminul. Practica va continua la clasa a IX-a până pe 14 iulie și la școala profesională până pe 28 iulie. Nici unul din elevii aceștia nu este în prezent cazat în cămin“, a precizat Ionuț Bistriceanu, directorul Colegiului Energetic din Craiova.

Elevi mai sunt și la Liceul Tehnologic „George Bibescu“. „În acest moment mai sunt aproximativ 15 elevi care beneficiază de cazare și masă. Practica va continua până spre sfârșitul lunii iulie. Dacă vor rămâne mai puțin de zece elevi, atunci vom vedea dacă mai asigurăm masa“, a precizat Petre Cauc, directorul liceului.

De altfel, și inspectorul școlar general Monica Sună a precizat că liceele tehnologice sunt obligate să ofere cazare elevilor până la încheierea cursurilor și stagiilor de practică.Comenteaza acum

Alte stiri

19 aprilie 2018

Craiova: Manifestări dedicate Zilei Forțelor Terestre

Militarii Brigăzii Multinaționale Sud-Est organizează o serie de manifestări în garnizoana Craiova cu ocazia sărbătoririi Zilei Forțelor Terestre din data de 23 aprilie 2018. Ziua Porților Deschise se va desfăşura, pe 23 aprilie, între orele ...

Sumarul ediției de vineri, 7 iulie 2017

Actualitate

» O nouă lucrare semnată și de Mihai Tudose, suspectată de plagiat
» G20: Trump insistă ca Mexicul să finanțeze construirea zidului
» USR: Conducerea ANAF trebuie demisă
» Un turist din Polonia a murit înecat la Mangalia
» Melania Trump, soţia preşedintelui american, blocată la reşedinţa din Hamburg de protestele anti-G20
» Încă 30 de zile de arest preventiv pentru Cristian Boureanu
» Începe procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari
» Descinderea ANAF la RISE Project – tentativă de intimidare a ziariștilor de investigație
» DNA precizează că o parte din aspectele relevate de RISE Project fac obiectul unui dosar penal
» Profesioniştii vor avea un identificator unic la nivel european – EUID
» G20: Noi ciocniri între manifestanți și poliție înaintea summitului
» Italia: Opt persoane, date dispărute după prăbușirea unui imobil în Torre Annunziata
» Craiova: „Carmina Burana”, din nou în aer liber
» Restricţii de circulaţie pe Transfăgărăşan
» Preşedintele ANAF despre controlul la Rise Project: Inspecţia a avut loc în urma unei analize de risc, după depunerea unei sesizări la Direcţia Antifraudă
» DGPI a respins acuzaţiile din ancheta Rise Project
» Prima întâlnire faţă în faţă între Donald Tump şi Vladimir Putin
» Dezvăluiri Rise Project: DGPI știa și monitoriza afacerile grupului de prieteni ai lui Liviu Dragnea încă din 2011
» Germania: “Bun venit în Iad” au strigat protestatarii din Hamburg, unde începe summitul G20

Publireportaj

» ANUNŢ PARTICIPARE PROCEDURĂ ATRIBUIRE CONTRACT DE EXECUŢIE LUCRĂRI ÎN CADRUL PROIECTULUI DE INVESTIŢIE “CONSTRUIRE ŞI DOTARE CLĂDIRE BIROURI AVÂND ACTIVITĂŢI DE PROIECTARE”

Dolj

» Piaţa Chiriac, o bătaie de joc faţă de comercianţi
» Evacuați din cămin deși au cursuri
» Craiova: Primarul Mihail Genoiu s-a întâlnit cu reprezentanții contingentului de militari polonezi care se vor afla timp de 6 luni în Bănie
» Craiova: Activități desfășurate de Biblioteca “Aman” în cadrul Proiectului “Fun in Summer”
» Parcare cu bariere automatizate în Piaţa Centrală, începând cu 15 august
» Suspecți de furt identificați de polițiștii doljeni
» Craiova: Dosar penal pentru refuz de recoltare probe biologice și conducerea uni autovehicul cu permisul anulat
» Craiova: 77 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea semnificației culorilor semaforului electric
» Ultimatum pentru reabilitarea podului de la Malu Mare
» Înregistrarea probei practice pentru permisul auto mai așteaptă
» Scandalul Emilio: Anchetă penală în cazul „Blonda lui Iliescu“

Gorj

» ANI: Şeful secţiei Urologie din Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, incompatibil
» Deputatul de Gorj Victor Ponta a devenit independent
» Slowride Transalpina Fest – trei zile de festival, paradă moto și concerte rock

Olt

» UPDATE – Olt: Trei maşini implicate într-un accident la Pădurea Sarului

Mehedinţi

» Mehedinţi: O casă a ars aproape în întregime la Balotești
» Rata şomajului in judeţul Mehedinţi a fost 8,46 % în iunie
» Mehedinţi: 2.960 şomeri au fost încadraţi în muncă în primul semestru al anului 2017
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi

Vâlcea

» Oltchim a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi, pentru pachetele de active ale societăţii
» Vâlcea: Femeie dispărută de acasă, găsită de poliţişti
» Lucrări pe DN 7 Piteşti – Râmnicu Vâlcea

Sport

» CS Universitatea Craiova l-a transferat pe fundaşul central Hrvoje Spahija
» Baschet (m): Yoram Hadar, noul antrenor al echipei SCM-U Craiova
» Fotbal / S-a stabilit țintarul Ligii I, ediția 2017/2018. Vezi reacțiile alb-albaștrilor
» Vâlcea: HCM şi-a prezentat lotul cu care vrea să ajungă în Europa
» Simona Halep joacă astăzi împotriva chinezoaicei Shuai Peng

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Atenţie la insolaţie!
» Bancul zilei

Top