6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAbsolvenţii de liceu pot intra în şomaj dacă nu iau la facultate

Absolvenţii de liceu pot intra în şomaj dacă nu iau la facultate

Tinerii care au absolvit în acest an o instituţie de învăţământ trebuie să se înscrie în evidențele Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Mehedinţi pentru a beneficia de asistență personalizată în vederea identificării și ocupării unui loc de muncă. Cei care se înregistrează la AJOFM Mehedinţi vor beneficia de informare și consiliere profesională, mediere pentru identificarea unui loc de muncă, precum și de diverse facilități financiare. De asemenea, în scopul asigurării mobilității și reintegrării pe piața muncii, absolvenții pot participa gratuit la programe de formare profesională.
Persoanele care, într-o perioadă de 60 de zile calendaristice de la finalizarea studiilor, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale și sunt înregistrate în evidenţele AJOFM Mehedinţi pot solicita acordarea indemnizației de șomaj dacă:
– nu urmează o formă de învățământ;
– nu realizează venituri sau realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, în vigoare (500 de lei).
Se consideră că nu au reușit să se încadreze în muncă dacă fac dovada că, în perioada de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii studiilor, s-au înregistrat la agențiile pentru ocuparea forței de muncă ori la alți furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă, acreditați în condițiile legii, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.

Indemnizaţie de 250 de lei

Indemnizația de șomaj se acordă absolvenților, la cerere, pe o perioada de șase luni, și constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă, al cărei cuantum este de 250 de lei. Nu beneficiază de acest drept absolvenții licențiați ai facultăților de medicină, medicină dentară și farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul național de rezidențiat pe locuri sau posturi, în condițiile legii.
Termenul de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii studiilor este termen de decădere din drepturi.
În cazul în care absolvenții diferitelor forme de învăţământ nu se prezintă în intervalul de 60 de zile calendaristice de la terminarea studiilor, au dreptul să se înregistreze ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, beneficiază de toate serviciile oferite de agențiile pentru ocuparea forței de muncă, însă pierd dreptul la indemnizație de șomaj.
Absolvenții de liceu promoția 2017, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat, trebuie să se înscrie la AJOFM Mehedinţi până pe 25 iulie 2017, termenul de 60 de zile calendaristice începând din 27 mai.
Elevii care nu au situația școlară încheiată la unele discipline, se pot înregistra în evidențele ANOFM în termen de 60 de zile calendaristice de la data promovării examenelor de corigență (data înscrisă în adeverința eliberată de instituția de învățământ).
Adeverința de absolvire a claselor terminale trebuie să conțină precizarea exactă a datei absolvirii cursurilor (zi, lună, an), potrivit ordinului ministrului educației naționale şi cercetării ştiinţifice.
Înregistrarea absolvenţilor diferitelor instituţii de învăţământ în evidențele AJOFM Mehedinţi este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii privind privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute de la sediul AJOFM Mehedinţi din Drobeta Turnu Severin, bd. Carol I nr. 3, telefon 0252/319.029.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS