19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljNuntă cu peripeţii: Minivacanță și la căsătoriile civile

Nuntă cu peripeţii: Minivacanță și la căsătoriile civile

Craiovenii care doreau să se căsătorească pe 1, 2, 4, 5 iunie - trimişi la plimbare
Craiovenii care doreau să se căsătorească pe 1, 2, 4, 5 iunie – trimişi la plimbare

Minivacanţa dată de guvern bugetarilor începând cu acest an, pentru ziua de 1 iunie, când se sărbătorește Ziua Copilului şi perioada imediat următoare, când se sărbătoresc Rusaliile, dă peste cap planurile multor craioveni. Este vorba de cei care plănuiseră cu foarte mult timp în urmă să se căsătorească în acest interval, atât la starea civilă, cât şi la biserică. În această săptămână, când au mers să-şi depună actele solicitate pentru oficierea cununiei civile, au avut surpriza neplăcută să afle că în zilele de 1, 2, 4 şi 5 iunie nu se oficiază cununii la Starea Civilă. „Am stabilit cu foarte mult timp înainte ca dată de cununie civilă pentru copiii noştri ziua de 2 iunie. Ne-am prezentat la Oficiul de Stare Civilă, luni, 22 mai, cu 10 – 14 zile înainte de data la care doream să fim programaţi, aşa cum este stabilit, având în vedere că şi analizele medicale care sunt cerute au valabilitate redusă. Am aflat însă cu stupoare că pe 1 și 2 iunie nu se oficiază căsătorii pentru că este liber“, a povestit Laura David, mama unei tinere din Craiova care dorea să oficieze căsătoria civilă săptămâna viitoare.
Termenul legal în care se poate încheia căsătoria este de zece zile de la data la care a fost înregistrată declaraţia de căsătorie. În acest termen se cuprind atât ziua când a fost făcută declaraţia de căsătorie, cât şi ziua în care se oficiază căsătoria.

„Ne-a şocat modul în care am fost trataţi, limbajul folosit“

Femeia a întrebat atunci cum este posibil, aveau petrecerea deja stabilită, au invitat rude, prieteni, atât din ţară, cât şi din străinătate să le fie alături copiilor în această zi unică. „Am întrebat dacă este posibil să facem cununia la primărie, să fie oficiată chiar de primar. Ni s-a răspuns că primarul şi-a dat demisia şi nu are cine să vină să ne cunune copiii. Ne-a şocat modul în care am fost trataţi, limbajul folosit de angajaţii acestui serviciu plătit din bani publici. Nu eram singurii în situaţia asta. În acel moment, la Starea Civilă erau foarte multe persoane revoltate, oameni care au cununia religioasă programată pentru sâmbătă şi duminică și care în acest moment sunt în situaţie disperată. La biserică nu poţi oficia cununia religioasă fără certificat de căsătorie. Nu este deloc simplu să organizezi o nuntă. De cele mai multe ori, acestea sunt programate cu cel puţin un an înainte“, a adăugat Laura David.
Copiii acestei craiovence au fost sfătuiţi de angajaţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova să sărbătorească mai întâi la restaurant, după care să revină la altă dată să se căsătorească în faţa ofiţerului de stare civilă. „Noi sperăm ca totuşi reprezentanţii acestei instituţii să poată să facă o derogare pentru cei care vor să-şi oficieze căsătoria în zilele libere. Este absurd. Ce se întâmplă în cazul unui deces? Sunt instituţii, cum este Sănătatea, unde astfel de zile libere nu afectează cursul normal“, a mai spus Laura David.

Pe 3 iunie – 25 de căsătorii

Reprezentanţii Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Craiova au menţionat pentru GdS că nu au programat nici o oficiere pentru zilele de 1, 2, 4 şi 5 iunie deoarece luaseră în calcul eventualele zile libere ce puteau fi da te de guvern. „Doar pe 31 mai şi 3 iunie se fac programări şi se oficiază cununii. Pe 31 mai îşi exprimaseră două persoane dorinţa de a se cununa, pe 2 iunie – trei persoane. Vom oficia însă căsătorii pe 3 iunie, când sunt programate 25 de căsătorii“, a precizat Camelia Nicola, director executiv la Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS