11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncepe Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“

Începe Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“

Festivalul Internaţional de Literatură „Tudor Arghezi“ îşi deschide mâine porţile. Astfel, în perioada 25-28 mai, la Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti, va avea loc cea de-a 37-a ediție a sa. Potrivit conducerii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, festivalul se adresează creatorilor de literatură şi exegeţilor în arghezologie din ţară, precum şi vorbitorilor de limbă română din comunităţile de peste graniţe, cu preocupări în domeniu. „Vor participa creatori de literatură şi artă plastică din România, Bulgaria, Serbia, Moldova, Ucraina, Germania, Franţa, Italia, Rusia, Israel şi Liban. Acest festival este, fără îndoială, evenimentul cultural cel mai important al anului acestuia în Gorj. Participă personalităţi din România şi din alte zece ţări. Va fi cea mai mare ediţie pe care am organizat-o noi până acum“, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Scriitori români şi străini

Zeci de scriitori din țară și de peste hotare sunt aşteptaţi în Gorj, în cadrul acestui festival. „Ne bucurăm de prezenţa unor creatori de foarte mare anvergură europeană. Este vorba despre Evgheni Nedev, directorul Muzeului de Artă Gabrovo şi vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Bulgaria; Beatrice Bernath, din Haifa, Israel, poetă şi artist plastic, membru al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română şi redactor la revista Secolul XXI din Haifa; din Serbia vin Maia și Zoran Pesici, poeți și traducători Zoran este directorul revistei Grădina din Niş și va aduce o parte din poeziile lui Tudor Arghezi traduse în limba sârbă. Din Germania va participa Ioana Heidel, prozatoare, preşedinta Asociaţiei culturale germano-română din Wurzburg, asociaţie cu care, de la începutul acestui an, am devenit parteneri. Din Republica Moldova va participa o poetă cercetător, lector universitar la Universitatea de Stat din Chişinău, Maria Pilchin. Din Liban vine Hanane Aad, poetă și traducătoare, laureată a Premiului Ministerului Culturii din Liban. Din Cernăuţi, Ucraina, va participa pentru prima dată Vasile Bâcu, redactor-şef la Gazeta de Herţa. Natalia Azarova este primul scriitor rus care ajunge în Gorj. Aceasta este profesor la Universitatea Pedagogică din Moscova, cercetător la Institutul de Lingvistică al Academiei de Stat a Rusiei şi director al Centrului de Cercetare a Poeziei Lumii din Moscova. Din Franţa, Syl­­vestre Clancier, poet, editor, membru în Biroul Asociaţiei Internaţionale de Critică Literară şi vicepreşedinte al Federaţiei Societăţilor Scriitorilor Europeni. În ceea ce priveşte participarea scriitorilor români, aceştia sunt poeţi, critici literari, prozatori, redactori-şefi de reviste literare, traducători, începând cu Nicolae Manolescu, membru al Academiei Române, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România şi preşedinte de onoare al festivalului nostru, Gabriel Chifu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Irina Horea, traducător, Horia Gârbea, preşedintele Filialei de Poezie Bucureşti a USR, Ioana Moldovan, redactor-şef al revistei Familia din Oradea ş.a.“, a mai declarat Ion Cepoi.
La fel ca în fiecare an, vor avea loc lansări de carte, conferinţe de presă, întâlniri cu cititorii şi vizitarea Muzeului „Tudor Arghezi“ din oraşul Târgu Cărbuneşti. Bugetul pentru organizarea festivalului şi pentru premieri este de 70.000 de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS