12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoi bătrâni morţi, înveliţi în folie şi îngropaţi cu buldoexcavatorul

Doi bătrâni morţi, înveliţi în folie şi îngropaţi cu buldoexcavatorul

Caz incredibil în Dolj. Doi bătrâni care locuiau într-o casă situată peste stradă de Primăria Dobreşti au fost găsiţi morţi în locuinţă sâmbătă seară, alături de câinele lor. Din cauza stării avansate de putrefacţie în care se aflau, primarul a decis să îi îngroape chiar în acea noapte, pentru „a scăpa de cadavre“. A dat ordin să fie săpată o groapă cu buldoexcavatorul primăriei, i-au învelit pe cei doi bătrâni în folie şi i-au îngropat la marginea cimitirului. I-au dus până la groapă în cupa utilajului. Fără preot, fără slujbă, fără lumânări… Nu mai era timp pentru cele creștinești, „de teama dispersării viruşilor“…

Maria (85 de ani) şi Jan (75) Lungu locuiau de peste două decenii în comuna Dobreşti, într-o locuinţă din pământ lipsită de condiţii minime de trai. Doar două camere pline de gunoaie, sticle și pietre. În una dintre ele erau închise câteva păsări, iar în cealaltă, în care au fost găsiţi bătrânii, erau haine aruncate peste tot, o saltea ruptă şi murdară. Prin acoperişul de nuiele se vedea cerul. Casa este situată chiar în faţa primăriei, lângă Căminul Cultural din localitate şi lângă sala în care se organizează diverse festivităţi.

„Este foarte ciudat cum au murit amândoi, dar şi câinele lor“

Vecinii spun că bătrânii nu aveau copii și singura rudă cunoscută e un nepot stabilit undeva în Moldova. Oamenii sunt șocați de moartea celor doi și de modul în care au fost înmormântaţi, dar majoritatea se feresc să vorbească. „Soţul meu i-a găsit morţi. A sunat la 112. S-a dus şi s-a uitat pe geam, a zărit-o pe bătrână moartă, pe bătrân nu l-a zărit. Nu îi mai văzusem de mult, însă aproape de casa lor se simţea un miros puternic. În momentul în care la faţa locului au ajuns criminaliştii şi ambulanţa, soţul meu s-a retras. Sărbătoream ziua copilului. Ne pare rău de ei, eram singurii care le mai duceam ceva de mâncare. Bătrâna era mai bolnavă, stătea mai mult la pat, însă pe bătrân îl vedeam mai des, ieşea la magazin. Ultima dată l-am văzut în urmă cu aproape două săptămâni. Ne-a spus atunci că bătrâna e căzută la pat. Este foarte ciudat cum au murit amândoi, dar şi câinele lor. Obişnuiau să mai adune hoituri de pe câmp, oamenii vorbesc că asta le-ar fia dus moartea…“, a povestit o vecină.

„Ne-au spus că sunt morți de cel puțin trei-patru zile“

Un asemenea caz nu s-a mai pomenit în comună. Imediat ce cadavrele au fost descoperite de vecini, a fost anunţat primarul, dar şi poliţia şi salvarea. „Erau două persoane în vârstă, foarte retrase. Ieșeau rar din casă, când luau pensia, și o dată la trei zile să își ia pâine. Femeia avea 85 de ani și nu avea pensie, el avea 75 de ani și o pensie în jur de 800 de lei, pe care îi consumau în general pe alcool şi ţigări“, a spus Mihail Țiulescu, primarul comunei Dobrești. Acesta a povestit că sâmbătă, pe la ora 18.30, a fost înștiințat de șeful postului de poliție local despre moartea celor doi. Când a ajuns la faţa locului, a găsit acolo ambulanța. „Cu o săptămână în urmă au venit în sat facturile de energie electrică și am văzut că după trei zile factura lor era încă în poartă și ne-am întrebat de ce nu au luat-o. Unul dintre vecini a intrat în curte și mirosul de care a dat l-a făcut să creadă că nu mai sunt în viață. Când au intrat în casă, i-au găsit pe amândoi decedați. Cei de la Ambulanță au intrat și ei și au constatat decesul, ne-au spus că sunt morți de cel puțin trei-patru zile. Ei au fost primii care ne-au eliberat un act prin care s-a constatat decesul. Șeful Postului de Poliție i-a sesizat pe cei de la Secția 12 din comuna Daneți, de care aparținem noi, au anunțat Serviciul de Criminalistică, au venit, au constatat și au făcut un raport. Am luat legătura cu medicul de familie la care cei doi erau înscriși, el știa faptul că ei consumau alcool. Era și un cățel acolo, pe care l-am găsit tot mort, lângă ei“, a continuat edilul.

Duși la groapă în cupa buldoexcavatorului

Şocant este modul în care autoritățile locale au decis să procedeze în acea seară. Primarul a hotărât că bătrânii trebuie îngropaţi „în stare de urgenţă“, fără a se mai ţine cont de obiceiurile creştineşti. Trupurile neînsuflețite au fost învelite în folie, urcate în cupa excavatorului şi în aceeași noapte au şi fost îngropate. „Am făcut tot ce era legal și interesul major era să scăpăm de aceste cadavre cât mai repede, să evităm difuzarea microbilor. Nu mai era timp să stai să le faci pe cele lumești. Am sunat, au venit cu buldoexcavatorul, am ales un loc din cimitir undeva în margine, le-am făcut în regim de urgență o groapă, a durat cam o jumătate de oră. Ne-am întors, am cumpărat mănuși, lanternă, am cerut două pături de la vecini ca să putem pune pe cadavre, să mai stopăm mirosul. I-am împăturit, i-am scos din casă, i-am pus apoi în folii cu scopul de a evita dispersarea virușilor. I-am pus unul lângă altul și i-am dus la groapă în cupa buldoexcavatorului. Nu mai aveai timp de canoane ortodoxe. Astea le-om rezolva pe parcurs… În plus, nu ştiu dacă preotul își permitea la ora aia să vină să facă slujbe, și în cazuri din astea nu prea se bagă. Urmează să le punem la cap o cruce și în acel moment o să vină preotul să spună câteva cuvinte din Evanghelie. Când am terminat acțiunea era miezul nopții“, a adăugat edilul.

„Era imposibil să mai putem amâna o secundă înmormântarea“

Condiţiile inumane în care au trăit cei doi bătrâni erau cunoscute de toţi consătenii, însă nimeni nu a făcut nimic pentru ei. Şi-au petrecut ultimele zile de viaţă în frig, pe salteaua îmbâcsită de mizerie, în camera plină de purici. Cu toate acestea, autorităţile locale susțin că i-au ajutat cu lemne pe timp de iarnă şi atunci când le-a fost întrerupt curentul. „Avem în primărie serviciul social, serviciul comunitar, am ţinut mereu legătura cu bătrânii, îi vedeam când ieşeau pe stradă, i-am ajutat și cu ajutoare comunitare, și cu lemne. Din punct de vedere legal, am făcut absolut toate diligențele atât noi, cât şi Serviciul de Ambulanță, Criminalistica, medicul de familie. Acum urmează să fie eliberate certificatele de deces. Nu am mai avut niciodată astfel de cazuri. Am procedat aşa pentru că în condițiile date era imposibil să mai putem amâna o secundă înmormântarea, nu mai era timp să cumpărăm coșciuge. Nu-i puteam ţine ca pe sfintele moaşte“, a mai spus primarul Mihail Țiulescu.

„Nici un câine nu se îngropa în halul ăsta!”

Cei doi bătrâni au fost îngropați la marginea cimitirului, sub un maldăr de pământ și câteva cărămizi sparte. „Nici un câine nu se îngropa în halul ăsta! N-am auzit de aşa ceva şi nu cred că voi mai auzi în viaţa mea! Nici nu ştim unde i-au băgat că am fi pus o lumânare, aş fi făcut o colivă, că sunt o femeie cu frica lui Dumnezeu, aşa amărâtă cum sunt. Îmi pare rău de ei! Ştiu că erau doi oameni necăjiţi, bolnavi. Oamenii povestesc că nu i-au mai văzut de când au luat pensia, de la Paşte. Acum primăria, dacă o fi avut ordin de la altcineva, nu strică nici ea, într-un fel. Vă daţi seama de cât timp erau morţi de erau în starea asta de descompunere… Nu am fost să văd că mi-e frică… Am văzut când a venit procuratura, când au intrat să îi scoată am plecat. N-au cruce, n-au nimic. Se aude că ar fi avut un nepot tanti Maria, dar e plecat departe. Mai trecea cu tirul pe aici şi mai da pe la dânşii“, a spus Ioana Vânturici, o altă vecină.
Medicul de familie a refuzat să discute cu redactorii Gazetei de Sud.

„Cele două cadavre nu prezentau urme de violență“

Polițiștii au fost sesizați prin 112 despre faptul că Maria şi Jan Lungu nu au mai fost văzuți de mai multe zile, iar din locuința lor se simte un miros greu. „La fața locului s-au deplasat lucrători din cadrul Postului de Poliție Dobrești și, întrucât nu a răspuns nimeni, au intrat în locuință prin forțarea ușii de acces. Cele două persoane au fost găsite decedate, pe pat, în stare de putrefacție. Cadavrele nu prezentau urme de violență, iar medicul de familie a eliberat certificate de constatare a decesului. Cele două persoane erau în evidențele medicului de familie cu mai multe afecțiuni medicale“, au precizat, pentru GdS, reprezentanții IPJ Dolj.

Comunicat de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Craiovei

„Arhiepiscopia Craiovei a luat la cunoştinţă despre cazul celor două persoane din localitatea Dobreşti, judeţul Dolj, înhumate fără rânduiala creştinească de cuviinţă. Socotim acest lucru ca fiind regretabil, întrucât fiecare creştin botezat are dreptul la slujba de înmormântare. În consecinţă, vom avea în vedere ca locul în care au fost înhumate cele două persoane să fie amenajat după toată rânduiala creştinească, urmând ca preotul paroh să împlinească cele rânduite spre pomenire“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS