Craiova, prinsă în afacerea penală cu vagoane de la CFR Marfă

Autori


Procurorii DIICOT din Timișoara au dispus, ieri, efectuarea mai multor percheziții într-un amplu dosar în care ar fi fost implicată întreaga conducere a CFR Marfă, dar și funcționari din Craiova, Timișoara, Brașov, Cluj sau Constanța. Pe scurt, anchetatorii au reținut că CFR a vândut 2.450 de vagoane ca fier vechi, deși acestea intrau în categoriile deșeu fier vechi greu și special, având prețuri mult mai mari. Prejudiciul total a fost calculat de procurori la peste 6,3 milioane de euro. 

Ofițerii de Combaterea a Criminalității Organizate și cei din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) au descins, ieri-dimineață, la 63 de adrese din București, Mehedinți, Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Prahova, Călărași, Arad, Teleorman și Dâmboviţa, scopul fiind destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de delapidare cu consecințe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.

Potrivit ofițerilor DGA, „în cursul anului 2016, mai multe persoane din cadrul Societății Naționale de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă s-au constituit într-un grup infracțional organizat, implicând factori de decizie de la nivel central și teritorial, având drept scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societății, cu prilejul operațiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării. S-a facilitat însușirea și folosirea de către SC REMAT SA Călărași a diferenței rezultate între valoarea reală și cea subevaluată a bunurilor casate“.

Subevaluarea a fost făcută prin ofertarea pe Bursa de Mărfuri București a celor 2.450 de vagoane pe roți, la preț de deșeuri de fier vechi, deși în componența acestora se afla oțel special cotat pe piață cu prețuri de vânzare mai mari.

La rândul lor, procurorii DIICOT au explicat că, „deși oferta de vânzare inițiată de către reprezentanţii societăţii de transporturi feroviare pe Bursa de Mărfuri viza cantitatea generică de 49.000 de tone fier vechi, ulterior contractul de vânzare-cumpărare încheiat cu ofertantul firmei de colectare a menționat vânzarea fierului vechi provenit din casarea a 2.450 de vagoane“.

Prețul de achiziție a fost de 120 euro/tona de fier vechi, în condițiile în care prețul mediu practicat pentru „deșeu fier vechi greu“ era de 175,88 euro/tonă, iar pentru „deșeu fier vechi special“ (oțel) era de 218,90 euro/ tonă. Din calculele anchetatorilor, a rezultat o subevaluare a bunurilor cu 82,42% în cazul „deșeurilor fier vechi special“ (oțel) și cu 46,56% în cazul „deșeurilor fier vechi greu“. Cele 2.450 de vagoane casate au însumat cantitățile de 35.002 tone de oțel și 16.584 de tone de fier vechi greu, cantități care au fost menționate în documentele încheiate doar ca fier vechi. Prejudiciul a fost calculat la suma totală de 6.313.748 de euro.

Totul a început de la comisiile de casare

Oamenii legii au mai precizat că gruparea infracțională a funcționat pe trei niveluri. Pe primul nivel s-au situat persoane din conducerea executivă CFR Marfă, al doilea palier a fost reprezentat de către funcționari din cadrul sucursalelor CFR Marfă din Craiova, Timișoara, Brașov, Iași, Galați, Cluj, Constanța, iar pe ultimul nivel s-au aflat reprezentanții firmei de colectare de fier vechi.


Procurorii DIICOT au explicat că ilegalitățile au pornit de la nivelul sucursalelor CFR Marfă către conducerea centrală. La nivelul sucursalelor CFR, comisiile de casare ar fi „uitat“ să consemneze în documente că vagoanele conțineau și oțel, și fier greu.

„Societatea (CFR Marfă – n.r.) a desemnat la nivelul fiecărei comisii de casare constituite la nivelul sucursalelor societăţii de transport, câte un reprezentant care, conform «Convenției comune de lucru», a întocmit împreună cu reprezentanții comisiilor de casare documentele aferente procesului de casare, respectiv procese-verbale de predare-primire, procese-verbale de tăiere, note de cântar, documente în care, cu știință, s-a omis menționarea cantităților de deșeuri de oțel și de fier greu. De asemenea, unii dintre reprezentanții firmei de colectare a deşeurilor au exercitat, la nivel local, constrângeri asupra membrilor comisiilor de casare, amenințând intervenția pe lângă conducerea unității în vederea destituirii din funcție, în cazul în care nu se conformau planului infracțional“, au mai precizat anchetatorii.

După perchezițiile de ieri, oamenii legii au ridicat aproximativ 40 de suspecți pentru a fi duși la audieri, urmând ca procurorul de caz să dispună eventuale măsuri preventive față de aceștia.

Punctul de vedere al CFR Marfă

Gazeta de Sud a solicitat CFR Marfă un punct de vedere față de aceste acuzații, iar reprezentanții companiei de transport au susținut că „contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condiţiile de casare şi care nu mai prezintă utilitate funcţională în condiţiile concrete ale activităţii proprii. Având în vedere faptul că în prezent (ieri – n.r.) la sediile centrale şi teritoriale ale CFR Marfă au loc percheziţii şi audieri, fiind o anchetă în curs de desfăşurare, reprezentanţii societăţii nu pot face alte declaraţii referitoare la acest subiect“.

De asemenea, reprezentanții CFR Marfă au mai precizat că, în perioada următoare, Consiliul de Administraţie va numi o conducere interimară a societăţii.Comenteaza acum

Alte stiri

8 iunie 2018

Gorj: Furt de fier vechi dintr-o carieră minieră a CEO

Un bărbat, de 48 de ani, din comuna gorjeană Borăscu, este acuzat de furt de fier vechi dintr-o carieră a Complexului Energetic Oltenia(CEO). Poliţişti din cadrul Postului de Poliţie Mătăsari au fost sesizaţi joi prin apelul 112 de o angajată

Sumarul ediției de joi, 4 mai 2017

Actualitate

» Alb-albaștrii – și gazde, și oaspeți la Pitești
» Mihai Manole, numit director general interimar al societății CFR Marfă
» Franţa: Obama îl susține pe Macron la alegeri
» Unitatea 1 de la Cernavodă va fi reconectată vineri dimineața la Sistemul Energetic Național
» MAE anunţă actualizarea listei cu ţările care necesită vaccinarea obligatorie împotriva polio-virusurilor
» Iohannis a promulgat legea referitoare la programul-pilot de acordare a unei mese calde elevilor și preșcolarilor
» CCR, în legătură cu respingerea sesizării Avocatului Poporului: Motivele invocate constituie probleme de aplicare, interpretare și legiferare
» Republica Moldova primeşte ajutor de 100 milioane de euro de la Uniunea Europeană
» Profesoara care a contrazis-o public pe Gabriela Firea, dată afară de la şcoală unde preda
» Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Iohannis: Dragnea induce în eroare şi interpretează după bunul plac procedurile administrative
» Zbor Tarom anulat pe ruta Madrid-Bucureşti după ce un avion a aspirat o pasăre în motor
» Curtea Constituţională respinge ca inadmisibilă sesizarea pe articolul care le interzice persoanelor condamnate să fie membri ai Guvernului (surse)
» Legea RCA: Comisiile din Camera Deputaţilor au primit 327 de amendamente
» Parlamentul Bulgariei a aprobat noul guvern condus de către Boiko Borisov

Local

» Comuna Căzăneşti – loc pitoresc, umbrit de probleme

Dolj

» Elevul acuzat de propagandă jihadistă face închisoare
» Fermierii, aşteptaţi să îşi depună cererile pentru subvenţii şi în weekend
» Trei edificii din Parcul „Nicolae Romanescu“, sărite de la reabilitare
» Olguța Vasilescu, anchetată pentru conflict de interese
» Trei olteni premiaţi la Gala Mentor în Educație
» Trei olteni la Gala Mentor
» Miss Royal Models
» Cu sicriul la Waterpark
» Craiova: Expoziție de grafică la sediul Alianţei Franceze
» Tânărul din Craiova acuzat de propagandă jihadistă, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare
» Craiova, pe harta europeană a operei
» Craiova: Premiera spectacolului „Dacă am gândi cu voce tare” de la Teatrul Naţional se amână pentru duminică

Gorj

» Două variante pentru podul provizoriu peste râul Jiu, la Turcineşti
» Depozite ilegale de gunoi, depistate de Garda de Mediu în mai multe localităţi
» Bunurile Primăriei Săcelu, scoase la vânzare de Finanţele Publice
» Padoc nou construit la Rovinari
» Gorj: Gospodării inundate la Lihulești
» Gorj: Bătrânul ars la Căminul din Suseni a murit
» Gorj: Concurs de protecţie civilă dedicat elevilor
» Gorj: Trei exploatări forestiere s-au ales cu activitatea suspendată pentru că taiau păduri fără lipsa autorizaţiei de mediu
» Gorj: Poliţia din Rovinari are un nou şef
» Gorj: O femeie a suferit mai multe leziuni după ce a fost atacată de un cerb

Olt

» Marș pentru o elevă de 16 ani, a cărei viață depinde de un tratament de 60.000 euro

Vâlcea

» Oltchim a produs anul trecut 88.026 tone de dioxid de carbon şi a cheltuit 18,3 milioane lei pentru protecţia mediului
» Vâlcea: Unui şofer i s-a făcut rău la volan şi a intrat cu maşina într-o ţeavă de gaze
» Vâlcea: Maşină furată din Sibiu, găsită la Drăgăşani. La volan se afla un craiovean
» Dermatologii olteni se reunesc la Olănești

Sport

» Marius Duriță: Trebuie să câștigăm cu Voluntari II

Educatie

» Ce posturi vacante au rămas în școlile din Dolj

Magazin

» Care sunt semnele că suferi de anxietate
» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» REŢETA DE WEEKEND – TIGAIE „MIC DEJUN“

Opinii

» #Ziuapefaţă. Aceşti borfaşi au nevoie de o lecţie: Ori ei, ori noi

Top