6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenție la piața valutară! Cursul de schimb, exorbitant la bănci

Atenție la piața valutară! Cursul de schimb, exorbitant la bănci

De teamă că euro ar putea crește și mai mult, cei care au nevoie de valută dau năvală  să cumpere. Cererea mare pentru euro ridică și mai mult cursul de schimb.
De teamă că euro ar putea crește și mai mult, cei care au nevoie de valută dau năvală să cumpere. Cererea mare pentru euro ridică și mai mult cursul de schimb.

Cei care au rate de plată în moneda europeană și merg la bănci să schimbe leii în euro vor avea surpriza să schimbe la un curs mult mai mare decât cel oficial anunțat de BNR. În schimb, cele mai bune rate de schimb se găsesc la casele de schimb valutar. GdS
a efectuat o serie de calcule comparative.

În ultima săptămână, cursul de schimb leu/euro a urcat vertiginos în defavoarea monedei naționale, ajungând joi pentru vineri la un nivel de 4, 5509 lei pentru un euro. Vineri pentru luni, Banca Națională a României (BNR) a stabilit o cotație de 4,5654 lei pentru un euro, acesta fiind cel mai scăzut nivel pentru leu din ultimii patru ani și jumătate. Pe piața interbancară, cursul a „explodat“ la sfârșitul săptămânii. Băncile au afișat cursuri de schimb mai mari față de cotația BNR, doar la vânzarea de euro, și mult mai mici la cumpărarea valutei cu pricina. Așadar, în cursul zilei de joi, băncile vindeau euro cu 4,61 – 4,62 lei, în timp ce vineri dimineață cursul ajunsese la 4,63 lei pentru un euro la una dintre marile bănci, spre disperarea celor care aveau de plată rate scadente în euro.
Dezavantajați de creșterea cursului de schimb al euro în raport cu leul sunt toți cei care au credite în valuta europeană și au scadențe de plată a ratelor în zilele în care euro este „umflat“. De asemenea, pierd și cei care au bunuri cumpărate în leasing și ratele sunt raportate la euro, precum și cei care au abonamente de telefonie mobilă și de internet negociate tot în euro. Ei vor scoate mai mulți bani din buzunar de fiecare dată când euro crește, în sensul că vor plăti mai mulți lei la facturarea acelor servicii.
Cine are o rată bancară de plată de 300 de euro, de exemplu, ar plăti 1.368 de lei dacă ar cumpăra euro de la o casă de schimb valutar din Craiova, la 4,56 lei vineri de dimineață. Dacă ar cumpăra cei 300 de euro de la una dintre băncile de top ar achita la ghișeul băncii 1.389 lei, pentru că banca respectivă vindea euro vineri dimineață la un curs uluitor de 4,63 lei pentru un euro. Deci, în aceeași zi, o persoană care ar schimba leii pe euro la ghișeul unei bănci mari ar plăti mai mult cu 21 de lei decât dacă ar cumpăra moneda europeană de la o casă de schimb valutar. La ratele mai mari de plată către bănci, diferența între cursul de vânzare al băncii și cursul de la casele de schimb este și mai mare. Cu alte cuvinte, cu cât rata bancară este mai mare în valută, cu atât va plăti mai mulți lei persoana respectivă pentru a-și achita rata către bancă, dacă schimbă la casieria băncii.

Cursuri diferențiate la bănci și case de schimb

Cursul oficial stabilit de BNR pentru vineri a fost de 4,5509 lei pentru un euro, care este un curs orientativ. Se observă că la multe bănci cursurile de vânzare și de cumpărare sunt destul de îndepărtate față de cursul oficial valabil în ziua respectivă. Pe finalul săptămânii, cel mai mare curs la vânzare (adică pentru valuta pe care o vindea banca) era afișat la BCR, 4,63 lei pentru un euro la vânzare. Însă banca respectivă avea afișat pe internet printre cele mai mici cursuri de cumpărare, respectiv 4,4850 lei pentru un euro. La fiecare 100 de euro cumpărați, banca plătea clientului 448,5 lei, iar aceiași 100 de euro vânduți de bancă în aceeași zi îi aducea instituției de credit 463 de lei, deci un câștig de 14,5 lei doar la două tranzacții de valori mici.
ING Bank avea afișat la vânzare un curs de 4,6253 lei/euro, iar la cumpărare, valuta europeană se achiziționa de către bancă la 4,4975 lei/euro. La BRD, la vânzare euro se vindea de către bancă la casieria proprie cu 4,6250 lei pentru un euro, iar cursul la cumpărare era de 4,4910 lei pentru un euro. Raiffeisen Bank avea afișat un curs la vânzare de 4,6150 lei/euro, iar la cumpărare 4,4900 lei/euro. De asemenea, la Banca Transilvania era afișat un curs de vânzare a euro la 4,6100 lei/euro, iar banca respectivă cumpăra cu 4,5100 lei pentru un euro.
La casa de schimb Egipteanul, cursul afișat joi după-amiază era de 4,5550 lei la vânzare și de 4,5250 lei la cumpărare, iar vineri de dimineață era de 4,5600 lei la vânzare și de 4,5300 lei la cumpărare.
La altă casă de schimb din Craiova, Prima Valută, cursul afișat vineri era de 4,5400 lei la cumpărare și la vânzare ajunsese la 4,5700 lei pentru un euro. „Este cererea foarte mare de euro. Astăzi au venit foarte mulți să cumpere, de teamă că se duce și mai sus cursul oficial“, a spus reprezentanta unei case de schimb din Craiova.

De ce este mai mare cursul de schimb la bănci

Băncile spun că își formează cursul de schimb în funcție de raportul dintre cerere și ofertă. Cu cât cererea de valută este mai mare, cu atât crește cursul la care băncile vând valuta. În schimb, câștigul băncii este foarte mare nu doar la vânzarea de valută, ci instituțiile financiare mențin un curs scăzut și atunci când cumpără valută de la populație și firme.
Și la casele de schimb a mai crescut cursul față de zilele precedente, pentru că s-a intensificat cererea. „Este cerere mare de valută de câteva zile, din cauza crizei politice. Firmele străine și băncile au cumpărat masiv valută și acest lucru influențează negativ cursul de schimb. La începutul lunii aprilie anticipez că euro își va reveni și se va mai stabiliza, în sensul că va începe să mai scadă în raport cu leul, ca urmare a faptului că vor mai trimite românii din străinătate valută acasă, pentru că se apropie Paștele“, a declarat, pentru GdS, Abdul Salaheldin, de la casa de schimb valutar Egipteanul.

Avantaj pentru cei care au euro și vor să vândă

Persoanele care au euro de vânzare, în această perioadă ar prinde un curs bun de schimb. Și cei care vând valută beneficiază de sume mai bune dacă vând la casele de schimb valutar. Băncile cumpără valută la cursuri foarte mici față de cursul oficial anunțat de BNR pentru ziua respectivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS