8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjColocviile Brâncuşi la Târgu Jiu: „Brâncuşi eternul“

Colocviile Brâncuşi la Târgu Jiu: „Brâncuşi eternul“

La 60 de ani de la moartea creatorului sculpturii moderne, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“ organizează la Târgu Jiu, în perioada 15-16 martie 2017, un amplu eveniment înscris sub genericul „Brâncuşi eternul“. Acţiunea face parte din seria manifestărilor culturale desfăşurate în cadrul „Colocviilor Brâncuşi“. Parteneri ai manifestărilor sunt Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Institutul Cultural Român, Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Filiala Târgu Jiu a UAP din România, Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică „Constantin Brâncuşi“, Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“, Universitatea „Constantin Brâncuşi“ şi Liceului de Artă „Constantin Brăiloiu“. Manifestările vor începe pe 15 martie, de la ora 10.00, la cinematograful „Sergiu Nicolaescu“ din Târgu Jiu, cu prezentarea filmului „Brâncuşi“, producție din anul 1996, în regia lui Cornel Mihalache. În aceeaşi zi, de la ora 17.00, la Galeriile Municipale de Artă va avea loc vernisajul expoziţiei „Desenul Post-Brâncuşi“, eveniment al cărui director de proiect este pictorul Vasile Fuiorea, preşedintele Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici din România. În cadrul aceluiaşi eveniment, de la ora 18.00, se vor lansa cărţile „Brâncuşi“ de Ana Calina Garaş şi „Coada dracului – Cartea înstrăinării“ de Bata Marianov.

Conferinţă la Muzeul de Artă

Manifestările vor continua în data de 16 martie, tot de la ora 10.00, cu o conferinţă intitulată „Constantin Brâncuşi – necesitatea înfiinţării unui Muzeu Naţional de Artă Modernă“, susţinută de Pavel Şuşară în sala de conferinţe a Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Campusul studenţesc „Debarcader“. Conferinţa va fi urmată de o dezbatere pe această temă. De asemenea, în program vor fi incluse discuţii şi prezentări făcute de arhitectul Dorin Ştefan, referitoare la stadiul proiectului de amenajare şi modernizare a străzii „Calea Eroilor“, o succintă prezentare a rezultatelor obţinute în urma cercetărilor efectuate în cadrul procesului de monitorizare a ansamblului brâncuşian. De asemenea, directorul Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, va prezenta stadiul întocmirii dosarului de includere a Ansamblului Monumental „Calea Eroilor“ în Patrimoniul Mondial UNESCO.
La toate aceste evenimente sunt aşteptați să participe ministrul culturii și identității naționale, Ionuţ Vulpescu, autorităţi publice locale, parlamentari, membrii consiliului ştiinţific al Centrului de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi“, critici şi istorici de artă, o serie întreagă de oameni de cultură.

„Brâncuşiana copiilor“

Tot pe 16 martie, de la ora 14.00, va avea loc în Parcul Central, între Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, vernisajul expoziţiei „Brâncuşiana copiilor“, curator al acestui eveniment artistic dedicat tinerelor talente fiind Daria Haidău, directorul Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu“.
La Universitatea „Constantin Brâncuşi“ (Campus studenţesc „Debarcader“), la orele 14.30, se va lansa cartea „Documente din arhivele naţionale ale judeţelor Gorj şi Dolj cu privire la Ansamblul sculptural brâncuşian de la Târgu Jiu“, coordonată de dr. Sorin Lory Buliga şi Adina Andriţoiu, consilieri în cadrul Centrului „Brâncuşi“.
Manifestările se vor încheia la ora 17.00, cu vernisajul expoziţiei „Versant aleatoriu“ a sculptorului Nicolae Fleissig. Evenimentul, ce se va desfășura la Muzeul Judeţean Gorj „Alexandru Ştefulescu“, va fi prezentat de criticul de artă Pavel Şuşară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS