20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAtenție, RAADPFL Craiova! Unele tobogane au ajuns un pericol pentru copii

Atenție, RAADPFL Craiova! Unele tobogane au ajuns un pericol pentru copii

Odată cu venirea primăverii, locurile de joacă amenajate în municipiul Craiova au devenit principala atracție a copiilor. Tiribombele, caruselele, balansoarele sau toboganele sunt luate cu asalt de copii în această perioadă, însă unele piese de mobilier de la locurile de joacă pot deveni un pericol pentru cei mici. GdS a făcut, vineri, un tur al unor locuri de joacă din Bănie, unele amenajate în 2014 de o firmă cu care primăria a încheiat în 2013 un contract-cadru pe patru ani, altele existente dinainte, cum sunt cele din Parcul „Nicolae Romanescu“ și Parcul Tineretului. Concluzia a fost că unele tobogane ar avea nevoie de intervenția angajaților RAADPFL, având în vedere că Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ este cea care se ocupă, printre altele, de locurile de joacă și mobilierul urban. Regia a și intervenit recent în spațiul de joacă din Parcul Tineretului, unde rădăcinile copacilor ridicaseră atât de mult tartanul, pe anumite porțiuni, încât acesta se transformase în capcane pentru copii. GdS a prezentat, de altfel, încă din septembrie 2016, problema apărută la locul de joacă din „Tineretului“, dar RAADPFL a răspuns atunci că „recondiționarea mobilierului de la locul de joacă este planificată după trecerea sezonului rece“, dar că angajații săi se ocupă de obiectele care ar pune în pericol siguranța.
Astfel de „obiecte“ există și în prezent. În cartierul 1 Mai, spre exemplu, ambele locuri de joacă au probleme cu toboganele. La cel amplasat în vecinătatea străzii dr. Victor Papillian, tunelul prin care trec copiii, parte integrantă din tobogan, s-a spart și a rămas fără partea de sus. Un adevărat pericol pentru copii îl reprezintă însă toboganul de la celălalt loc de joacă din cartier (din vecinătatea străzii Popoveni). Acesta a rămas, de anul trecut, fără doi parapeți de protecție, ambii pe aceeași parte, iar copiii pot oricând să cadă de la înălțime. Dacă un parapet lipsește de la primul nivel al toboganului (aici distanța până la sol depășește un metru), celălalt parapet lipsă se află la ultimul nivel, iar aici distanța este mult mai mare, de peste doi metri. „Au dispărut de anul trecut și până acum nu a venit nimeni să pună alții. Noi stăm tot timpul lângă copii când se urcă la tobogan, pentru că pot cădea oricând. Se urcă mulți, se îmbulzesc și ferească Dumnezeu să cadă vreunul de la ultimul nivel. Până acum nu au fost incidente, dar ar trebui să vină cineva și să monteze alți parapeți. Mai ales acum, când vin tot mai mulți copii la locul ăsta de joacă“, a spus, vineri, unul dintre părinți. Mai mult, tunelul prin care trec copiii de la un tobogan la altul a crăpat serios și chiar s-a îngăurit, existând riscul ca un copil să- și prindă piciorul în spărtura apărută. Și la locul de joacă amenajat în părculețul de la Catedrală am găsit, vineri, un tobogan spart. În rest, locurile de joacă din Parcurile „Nicolae Romanescu“ și „Tineretului“, dar și cele din cartierele Valea Roșie, Rovine, Brazdă sau cel de la Gară nu prezentau defecțiuni.
RAADPFL Craiova nu a oferit, până vineri seară, un răspuns legat de perioada în care va interveni pentru a repara aceste tobogane. Regia preciza însă, anul trecut, tot în urma unei solicitări GdS, că „piesele sau obiectele de la locurile de joacă ce pun în pericol siguranța utilizatorilor sunt ridicate pentru recondiționare sau înlocuire, în funcție de situație“. Aici s-ar încadra și toboganele descrise mai sus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS