Paradox oltenesc: Șomajul este mare, dar firmele nu găsesc specialiști să angajeze

Directorul Manpower Craiova, George Decebal Păunescu, a explicat la emisiunea „Economia Sudului“ care sunt cele mai căutate meserii pentru care mulți angajatori nu găsesc oameni (FOTO: Traian Mitrache)
Autori


Potrivit unui studiu, 79% din firmele care oferă locuri de muncă nu își găsesc angajații potriviți pentru posturile pe care le au vacante. În același timp, Oltenia se situează printre regiunile cu cele mai mari rate ale șomajului din țară. Iată ce meserii se caută cel mai des.

În această perioadă a anului, piața forței de muncă din Craiova se revigorează ușor după ieșirea din iarnă, însă nu aduce foarte multe locuri de muncă în plus față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit directorului firmei de recrutare Manpower Craiova, George Decebal Păunescu, în general, în această perioadă a anului se scot unele posturi în industrie, dar în cele mai multe cazuri sunt absorbite persoanele care au fost disponibilizate, însă rămâne mai mare numărul de disponibilizați față de numărul celor care își găsesc un loc nou de muncă. Totuși, trendul angajărilor este pozitiv, fiind mai multe posturi scoase anul acesta decât anul trecut, în aceeași perioadă. În 2017, sunt anunțate sute de angajări la Ford, unde se caută, în special, muncitori necalificați, precum și la alte firme din industria locală, unele dintre acestea având legătură tot cu industria auto.

Marea problemă a mediului local de afaceri este aceea că, de ani buni, firmele din Dolj și din Oltenia nu găsesc să angajeze exact specialiștii de care au nevoie. Paradoxal, în regiunea aceasta, unde s-a înregistrat cea mai mare rată a șomajului, multe din firmele din industrie care vor să angajeze personal nu găsesc oameni disponibili, care să aibă anumite meserii. Situația este similară și la nivel național. „Manpower are un studiu care se numește «Deficitul de talente» și care măsoară dificultățile pe care le întâmpină firmele în a găsi angajații potriviți pentru posturile vacante. Din acest punct de vedere, România este pe locul trei în lume, după Japonia și Taiwan, conform acestui studiu. 79% dintre angajatori se plâng că nu găsesc candidați cu abilitățile, competențele și cu experiența necesare posturilor pe care le au acei angajatori. Comparativ cu anul trecut, 51% dintre angajatorii aceștia ne-au declarat că preferă să formeze oamenii pe care îi au deja în organizație și să-i specializeze pe posturile respective“, a precizat George Decebal Păunescu, directorul Manpower Craiova, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV. Cele mai multe firme care au participat la studiul respectiv au menționat că nu găsesc sudori, strungari, operatori de mașini cu comandă numerică, lăcătuși mecanici, matrițeri și alte astfel de meserii care au apărut în urma absolvirii învățământului tehnic.

Pe locul doi în topul celor mai căutați potențiali angajați sunt muncitorii necalificați, pe care nu îi găsesc antreprenorii din diverse domenii (industrie, construcții, agricultură etc.). De asemenea, firmele au declarat, conform studiului Manpower, că pe locul al treilea se situează inginerii, în special acei ingineri din domenii de nișă, super specializați, cum ar fi inginerii electroniști, dar și alte categorii de ingineri. Aceștia sunt căutați, în special, în industrie.

1.500 de euro salariul unui inginer, în Craiova


S-a ajuns la o astfel de situație din mai multe motive: nu mai există școli profesionale care să coreleze nevoia de angajare a firmelor cu piața muncii; specialiștii buni din aceste domenii au plecat în străinătate, unde sunt plătiți mult mai bine decât în țară. „Chiar pentru proiecte de două – trei luni, meseriașii buni preferă să plece în străinătate, unde sunt plătiți mult mai bine decât în țară“, a precizat directorul Manpower Craiova. Soluția ar fi, pe de o parte, să fie „relansate“ astfel de meserii în sistemul educațional. Pe de altă parte, angajatorii să majoreze salariile, pentru a ține oamenii buni în firmele locale, în țară, a precizat George Decebal Păunescu. În anumite domenii de activitate, unde se caută ingineri super specializați, vorbitori de limbi străine și cu experiență în domeniu, salariile oferite de angajatorii din Craiova au ajuns la 1.000 de euro net pe lună și chiar 1.500 de euro, în anumite situații, a spus directorul Manpower Craiova. El a mai precizat că, în cazul unor angajatori craioveni care caută oameni bine calificați durează chiar și un an până ce posturile respective sunt ocupate de persoanele potrivite.

Ce-i lipsește Craiovei pentru a veni investitorii

Directorul Manpower Craiova a precizat că investitorii din Europa care contactează firma de recrutare locală au întrebat dacă în Bănie există infrastructură rutieră adecvată de transport, dar și de logistică (hale de producție conectate la utilități – pentru firme din industrie, spații generoase de birouri – pentru firme de call-center și alte servicii) etc. În lipsa acestor facilități pentru afaceri, investitorii străini nu vin în Craiova, deci așa se ajunge să nu se creeze multe locuri de muncă în această zonă a țării, a explicat George Decebal Păunescu.

https://www.youtube.com/embed/Y1LK1hxeMJkComenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 1 martie 2017

Actualitate

» Coldea, audiat la Parchetul General în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiță
» Valoarea tichetelor pentru Programul Rabla va creşte de la 6.500 de lei la 8.000 de lei
» Guvernul pregăteşte o şedinţă comună cu Executivul de la Budapesta – surse
» Proiect de lege al Alinei Gorghiu: Supraveghere cu brăţară electronică şi executarea pedepsei în weekend, măsuri alternative la detenţie
» Avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române au efectuat prima realimentare în zbor deasupra României
» SRI: Doi germani, declarați indezirabili după ce au aderat la ideologia organizaţiei Stat Islamic
» Transnistria a decis ca drapelul rusesc să fie arborat pe toate clădirile oficiale
» RISE Project: Dragnea, Fortăreaţa din Brazilia / Ce a descoperit investigaţia pornită de la sinuciderea în avion a milionarului Costel Comana
» ANAF a elaborat ordinul pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020
» România, inclusă de Parlamentul European în rândul ţărilor care au blocat introducerea unor teste relevante de emisii pentru maşini
» Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, a încercat să se sinucidă. A fost resuscitat şi se află la spital
» Activitatea economică în zona euro, la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor
» Doljean, specializat în furturi din locuință, reţinut
» Procurorii cer pedepse spre maxim pentru inculpații din dosarul “Gala Bute”

Publireportaj

» CJ Gorj organizează o sesiune de informare privind finanţările în cadrul POR
» Câştigă cu Farmaciile Pharma Plus şi Radio Sud
» NETROM, parte a unei echipe internaţionale care schimbă radical practica din învăţământul superior

Local

» Asfaltare în stil oltenesc

Dolj

» Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă
» Asfaltare pe sărite pe DJ 643C
» Doi primari și doi viceprimari de comune, găsiți incompatibili de ANI
» Școli din Craiova, suprasolicitate pentru clasele pregătitoare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Marile semne de întrebare de la cartierul chinezesc din Craiova
» Ambasadorul Rusiei, la Craiova: „Nu există nici un plan de amenințare împotriva României“
» Tarife la Directia Agricola
» Începe curatenia de primavara
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 2 martie, pe două străzi
» “Sancţiuni” cu mărţişoare şi flori aplicate de poliţiştii din judeţele Olteniei
» Craiova: Volumul ”Cultură, personalitate, vocație”, lansat în ediție revzuită
» Doljean arestat la domiciliu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Gorj

» Asociaţiile de proprietari din Motru, date în judecată
» Alte disponibilizări colective, în Gorj
» Trei directori medicali într-o lună şi jumătate, la Spitalul Judeţean
» Procesul în care Condescu este judecat pentru spălare de bani se apropie de final
» Deputatul de Gorj, Mihai Weber, şeful Comisiei de control al SIE
» Gorj: A început luna curăţeniei

Olt

» Olt: Incendiu la o casă din Sprâncenata

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova a ratat calificarea în Top 12 din Liga Campionilor
» Doljenii, pregătiţi pentru retur
» Sănătate și educație la container
» Fraseniuc, ultimul plecat de la SCM-U
» Volei (m): SCM-U Craiova, învinsă la SKRA Belchatow
» Fotbal / CS Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş se joacă la Piteşti

Sanatate

» Prof. univ. dr. Liliana Novac: „Anul trecut au fost 83 de minore care au născut“
» Analize medicale – plătești sau aștepți până data viitoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Colours Cinema în perioada 3-9 martie
» Zilele Babelor, obiceiuri şi superstiţii

Top