9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBalta Craiovița, focar de infecție la intrarea în orașul Craiova

Balta Craiovița, focar de infecție la intrarea în orașul Craiova

Având un regim juridic incert, Balta Craiovița se transformă de la un an la altul într-o groapă de gunoi, care se întinde pe o suprafață de teren de peste 70.000 de metri pătrați. Pe motiv că terenul aparține unei firme care este în faliment și că este instituit sechestru asupra lui, atât deținătorul, cât și autoritățile ridică din umeri.

Craiovenii care locuiesc în zona Bălții Craiovița se plâng că acest loc s-a transformat de ani buni într-o groapă de gunoi. Persoane fizice sau angajații unor societăți aruncă aici gunoi de tot felul, încurajați fiind și de lipsa măsurilor pe care s-ar impune să le ia proprietarul de drept sau autoritățile împuternicite să stopeze acest dezastru. Într-adevăr, pe zeci de mii de metri pătrați, oriunde îți arunci privirea, nu se văd decât munți de gunoaie, pornind dinspre strada Pelendava până în bulevardul Calea Severinului. Tabloul este dezgustător. Nici măcar vegetația sălbatică nu mai acoperă mizeria aruncată atât în apă, cât și pe teren. „Este un focar de infecție. Pe timp de vară nu poți să stai din cauza mirosului. Este și moloz amestecat cu pământ și astea au fost puse aici cu basculanta. Nu vine cetățeanul cu sacoșa. În trecut aici era o zonă frumoasă, un ștrand, era curat. Puteai să vii cu copiii să te odihnești. Îi spunea «Mamaia săracilor», acum…. Știu că a fost a primăriei, acum este proprietate privată, ar fi a lui Mititelu. Și ce face cu ea?“, se întreabă Alexandru Stan, localnic din cartierul Brestei.
Zona, despre care oamenii spun că în trecut era o oază de relaxare, concurează acum cu oricare altă groapă de gunoi. Vechiul drum care face legătura între strada Brestei și Calea Severinului este acum mărginit de gunoiul aruncat la voia întâmplării. Oamenii care îl frecventează, mergând către locul de muncă sau ducându-și copiii la școală, spun că peisajul este dezolant. „Nu prea este bine cu gunoaiele astea, dar ce să facem, trecem prin ele. Este și cale de acces, pe aici ducem copiii la școală. Nu știu al cui este terenul. De când m-am mutat eu aici este un focar de infecție. Vin și descarcă aici cu mașinile. Asta e, nu avem noi ce să facem“, spune Elena Ion.Aruncatul gunoiului „pe baltă“ este o obișnuință pentru localnicii care nu au contracte cu operatorul de salubritate.

Toți ridică din umeri

Autoritățile și deți­nătorul acestui spațiu cu o întindere de peste 70.000 de metri pătrați ridică din umeri. Autoritățile, din nepăsare, iar proprietarul pentru că este depășit de situație. „În prezent, aceste terenuri de la Balta Craioviței sunt în proprietatea societății Cetatea Banilor City, care este în faliment. Eu am clienți să vând în acea zonă, dar sunt ținut în loc de procesul prin care s-a contestat PUZ-ul, proces în care avem termen pe 2 martie. Concret, nu pot să fac nimic până nu se lămurește situația juridică a terenului. Știu că se aruncă gunoi pe acel teren, dar nu am ce să fac, este o suprafață atât de mare încât sunt în imposibilitatea să supraveghez întreaga zonă sau să îngrădesc. M-au avertizat și cei de la primărie, m-a amendat și Garda de Mediu, dar la rândul lor ar avea pârghii să ia măsuri împotriva celor care aruncă mizeria aici. Eu i-am mai speriat, m-am mai certat cu ei, dar degeaba“, a spus Adrian Mititelu, deținătorul Bălții Craiovița.
Autoritățile – și ne referim aici la Garda de Mediu, Primăria Craiova, Poliția Locală – se mulțumesc, în schimb, să spună că „regimul juridic“ al terenului nu le permite să ia măsuri.
„Am avut acțiuni pe zona Balta Craioviței în urmă cu doi ani. Atunci am dat amenzi atât celor pe care i-am depistat că aduceau aici tot felul de resturi, cât și proprietarului. Am sancționat firma care deține legal acest bun imobiliar cu 200.000 de lei. Este o firmă aflată în insolvență, situația este destul de încurcată aici. Nu este doar competența mea să intervin în astfel de situații și autoritatea administrativ teritorială poate să ia măsuri, cu precădere Poliția Locală. Noi, la rândul nostru, am făcut adrese către primărie, să meargă acolo să ia măsurile care se impun. Spuneam că este o situație delicată, pentru că la un moment dat s-a vehiculat și ideea unui proiect care urma să se dezvolte aici. Deocamdată, într-adevăr, este un focar de infecție, dar, repet, autoritatea locală are mai multe pârghii în acest caz, poate chiar să îngrădească zona și ulterior să ceară susținerea cheltuielilor de către proprietar“, a afirmat Gheorghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj.
Există un Regulament de gospodărire a orașului în care la art. 4, alin 1 se arată că este „contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei – pentru persoane fizice și 1.000 și 2.500 de lei – pentru persoane juridice, neîmprejmuirea şi nesalubrizarea terenurilor deţinute cu orice titlu“. Cu toate acestea, norma aceasta nu poate fi aplicată, spun reprezentanții Poliției Locale, fiindcă nu se știe regimul juridic al acestui teren. „Atâta timp cât acel teren are un regim juridic incert, suntem în imposibilitatea de a aplica normele legale“, spune Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.
Primăria face următoarea precizare: „Terenul din zona Balta Craiovița nu aparține domeniului public al municipiului Craiova și este proprietate privată. Totuși, împreună cu Garda de Mediu, a fost demarată, în 2015, o acțiune pe linie de mediu. La solicitarea Gărzii de Mediu s-a desfășurat o acțiune cu privire la depozitarea ilegală a deșeurilor menajere și, în special din construcții și demolări, în zona Balta Craiovița“, a declarat pentru GdS, Marina Andronache, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Craiova.

Situație incertă

Balta Craiovița aparține unei firme în faliment, Cetatea Banilor, deținută de Adrian Mititelu. La acest moment, Mititelu este în situația de a nu mai putea vinde aceste terenuri, deoarece acest rol l-au preluat acum lichidatorii judiciari. În anul 2012, Primăria Craiova și-a arătat intenția să cumpere o suprafață de teren de la Balta Craiovița, unde municipalitatea să construiască un drum public din fonduri europene. S-a făcut și un Plan Urbanistic Zonal, prin care întreaga suprafață de teren era declarată construibilă. Numai că PUZ-ul acestui teren a fost contestat în instanță și din acel moment s-au blocat toate proiectele imobiliare.
Nici acum procesul nu s-a încheiat, iar situația terenurilor de la Balta Craiovița nu este lămurită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS