Balta Craiovița, focar de infecție la intrarea în orașul CraiovaAvând un regim juridic incert, Balta Craiovița se transformă de la un an la altul într-o groapă de gunoi, care se întinde pe o suprafață de teren de peste 70.000 de metri pătrați. Pe motiv că terenul aparține unei firme care este în faliment și că este instituit sechestru asupra lui, atât deținătorul, cât și autoritățile ridică din umeri.

Craiovenii care locuiesc în zona Bălții Craiovița se plâng că acest loc s-a transformat de ani buni într-o groapă de gunoi. Persoane fizice sau angajații unor societăți aruncă aici gunoi de tot felul, încurajați fiind și de lipsa măsurilor pe care s-ar impune să le ia proprietarul de drept sau autoritățile împuternicite să stopeze acest dezastru. Într-adevăr, pe zeci de mii de metri pătrați, oriunde îți arunci privirea, nu se văd decât munți de gunoaie, pornind dinspre strada Pelendava până în bulevardul Calea Severinului. Tabloul este dezgustător. Nici măcar vegetația sălbatică nu mai acoperă mizeria aruncată atât în apă, cât și pe teren. „Este un focar de infecție. Pe timp de vară nu poți să stai din cauza mirosului. Este și moloz amestecat cu pământ și astea au fost puse aici cu basculanta. Nu vine cetățeanul cu sacoșa. În trecut aici era o zonă frumoasă, un ștrand, era curat. Puteai să vii cu copiii să te odihnești. Îi spunea «Mamaia săracilor», acum…. Știu că a fost a primăriei, acum este proprietate privată, ar fi a lui Mititelu. Și ce face cu ea?“, se întreabă Alexandru Stan, localnic din cartierul Brestei.

Zona, despre care oamenii spun că în trecut era o oază de relaxare, concurează acum cu oricare altă groapă de gunoi. Vechiul drum care face legătura între strada Brestei și Calea Severinului este acum mărginit de gunoiul aruncat la voia întâmplării. Oamenii care îl frecventează, mergând către locul de muncă sau ducându-și copiii la școală, spun că peisajul este dezolant. „Nu prea este bine cu gunoaiele astea, dar ce să facem, trecem prin ele. Este și cale de acces, pe aici ducem copiii la școală. Nu știu al cui este terenul. De când m-am mutat eu aici este un focar de infecție. Vin și descarcă aici cu mașinile. Asta e, nu avem noi ce să facem“, spune Elena Ion.Aruncatul gunoiului „pe baltă“ este o obișnuință pentru localnicii care nu au contracte cu operatorul de salubritate.

Toți ridică din umeri

Autoritățile și deți­nătorul acestui spațiu cu o întindere de peste 70.000 de metri pătrați ridică din umeri. Autoritățile, din nepăsare, iar proprietarul pentru că este depășit de situație. „În prezent, aceste terenuri de la Balta Craioviței sunt în proprietatea societății Cetatea Banilor City, care este în faliment. Eu am clienți să vând în acea zonă, dar sunt ținut în loc de procesul prin care s-a contestat PUZ-ul, proces în care avem termen pe 2 martie. Concret, nu pot să fac nimic până nu se lămurește situația juridică a terenului. Știu că se aruncă gunoi pe acel teren, dar nu am ce să fac, este o suprafață atât de mare încât sunt în imposibilitatea să supraveghez întreaga zonă sau să îngrădesc. M-au avertizat și cei de la primărie, m-a amendat și Garda de Mediu, dar la rândul lor ar avea pârghii să ia măsuri împotriva celor care aruncă mizeria aici. Eu i-am mai speriat, m-am mai certat cu ei, dar degeaba“, a spus Adrian Mititelu, deținătorul Bălții Craiovița.

Autoritățile – și ne referim aici la Garda de Mediu, Primăria Craiova, Poliția Locală – se mulțumesc, în schimb, să spună că „regimul juridic“ al terenului nu le permite să ia măsuri.

„Am avut acțiuni pe zona Balta Craioviței în urmă cu doi ani. Atunci am dat amenzi atât celor pe care i-am depistat că aduceau aici tot felul de resturi, cât și proprietarului. Am sancționat firma care deține legal acest bun imobiliar cu 200.000 de lei. Este o firmă aflată în insolvență, situația este destul de încurcată aici. Nu este doar competența mea să intervin în astfel de situații și autoritatea administrativ teritorială poate să ia măsuri, cu precădere Poliția Locală. Noi, la rândul nostru, am făcut adrese către primărie, să meargă acolo să ia măsurile care se impun. Spuneam că este o situație delicată, pentru că la un moment dat s-a vehiculat și ideea unui proiect care urma să se dezvolte aici. Deocamdată, într-adevăr, este un focar de infecție, dar, repet, autoritatea locală are mai multe pârghii în acest caz, poate chiar să îngrădească zona și ulterior să ceară susținerea cheltuielilor de către proprietar“, a afirmat Gheorghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj.


Există un Regulament de gospodărire a orașului în care la art. 4, alin 1 se arată că este „contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 de lei – pentru persoane fizice și 1.000 și 2.500 de lei – pentru persoane juridice, neîmprejmuirea şi nesalubrizarea terenurilor deţinute cu orice titlu“. Cu toate acestea, norma aceasta nu poate fi aplicată, spun reprezentanții Poliției Locale, fiindcă nu se știe regimul juridic al acestui teren. „Atâta timp cât acel teren are un regim juridic incert, suntem în imposibilitatea de a aplica normele legale“, spune Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Primăria face următoarea precizare: „Terenul din zona Balta Craiovița nu aparține domeniului public al municipiului Craiova și este proprietate privată. Totuși, împreună cu Garda de Mediu, a fost demarată, în 2015, o acțiune pe linie de mediu. La solicitarea Gărzii de Mediu s-a desfășurat o acțiune cu privire la depozitarea ilegală a deșeurilor menajere și, în special din construcții și demolări, în zona Balta Craiovița“, a declarat pentru GdS, Marina Andronache, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei Craiova.

Situație incertă

Balta Craiovița aparține unei firme în faliment, Cetatea Banilor, deținută de Adrian Mititelu. La acest moment, Mititelu este în situația de a nu mai putea vinde aceste terenuri, deoarece acest rol l-au preluat acum lichidatorii judiciari. În anul 2012, Primăria Craiova și-a arătat intenția să cumpere o suprafață de teren de la Balta Craiovița, unde municipalitatea să construiască un drum public din fonduri europene. S-a făcut și un Plan Urbanistic Zonal, prin care întreaga suprafață de teren era declarată construibilă. Numai că PUZ-ul acestui teren a fost contestat în instanță și din acel moment s-au blocat toate proiectele imobiliare.

Nici acum procesul nu s-a încheiat, iar situația terenurilor de la Balta Craiovița nu este lămurită.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 28 februarie 2017

Actualitate

» CSM a avizat pozitiv, cu amendamente, proiectul de lege privind grațierea unor pedepse
» CNAS: Accesul asiguraților la medicamente scumpe se simplifică
» Nou protest anunțat în Piața Victoriei. Tema, depolitizarea CCR și susținerea DNA
» Iohannis a semnat decretele de înființare a consulatelor de la Salzburg și Haifa
» Razii de amploare la Berlin. Este vizată organizaţia musulmană “Fussilet 33”
» Țuțuianu: Directorul SRI a hotărât denunțarea tuturor protocoalelor care nu mai corespund, inclusiv din domeniul justiției
» Ucraina: Provincia separatistă Lugansk adoptă rubla ca monedă oficială
» Procurorul general despre dosarul privind OUG 13: Nu ar trebui blocată o cercetare penală în curs
» CCR: Legea de modificare și completare a OG 22/1999 privind administrarea porturilor și a căilor navigabile, neconstituțională
» Argeş: 50 de păsări au murit sau au fost ucise după ce s-a constatat că sunt bolnave de gripa aviară
» Copiii diagnosticați cu sindromul Down vor beneficia de însoțitor
» Camera Deputaţilor a respins ordonanțele privind achiziționarea “Cumințeniei Pământului”; donatorii își pot recupera banii
» MEN: 17.721 de cereri depuse în prima zi de înscriere în învățământul primar
» Mâine începe campania de primire a Cererilor unice de plată pentru anul 2017
» Tăriceanu, contrazis la DNA de fosta sa soţie, Ioana Valmar
» Iohannis: Prioritare sunt consolidarea parteneriatului cu SUA şi un profil mai puternic în NATO şi UE

Publireportaj

» 2 ani de Vibraţii la Radio Sud

Dolj

» Elev din Craiova, acceptat de universități din Scoția și Anglia
» Polițiștii din Daneți, acuzați că au trecut de partea hoților de lemne
» 29.000 de lei, prețul a două vieți la Spitalul „Filantropia“ Craiova
» Un tir răsturnat a blocat circulaţia în Defileul Jiului
» Sălile și grădinile cinematografelor, cu zăvorul pe ușă
» Paradox oltenesc: Șomajul este mare, dar firmele nu găsesc specialiști să angajeze
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Fermieri sau Agricultori?
» Cioroiasi, comuna legumicultorilor
» Ancheta continuă
» Craiova: Şase deţinuţi vor oferi mărţişoare doamnelor instituţionalizate în Centrul pentru persoane vârstnice
» Craiova: Ziua Protecţiei Civile, sărbătorită la ISU Dolj
» Doi polițiști din cadrul Secţiei Rurală Daneți, reţinuţi pentru luare de mită
» O nouă conferință a TedX Craiova, pe 4 martie

Gorj

» Studenţii străini de la UCB nu mai pleacă din Târgu Jiu după absolvire
» Ambasadorul SUA, impresionat de operele brâncuşiene
» Municipiul Târgu Jiu va rămâne fără o sală de spectacole autorizată de ISU
» Gorj: Prime pentru angajatele CEO de Ziua Femeii. Salariaţii de sex masculin o consideră discriminatorie
» CEO nu a ieşit pe plus în urma creşterii preţului la energia electrică
» Gorj: Incendiu la vegetaţie uscată în Bumbeşti-Jiu

Olt

» Olt: Arest preventiv, respectiv control judiciar pentru cei implicați în furtul de aluminiu de la ALRO

Mehedinţi

» Mehedinţi: Consiliul Local Orşova decide astăzi dacă reziliază contractul cu Floricola

Vâlcea

» Vâlcea: Accident soldat cu trei răniţi la Costeşti
» Vâlcea: Prinşi la scurt timp după ce furaseră 20 de salcâmi
» Vâlcea: S-a ales cu dosar penal după ce a furat telefonul unui tânăr într-un club

Sport

» Andrei Dumitraș nu concepe ratarea play-off-ului
» Cum se pot califica craiovenii în Top 12 al Ligii Campionilor
» Baschet (m): Iuri Fraseniuc a lăsat Craiova pentru Steaua
» Fotbal / Alb-albaștrii joacă duminică împotriva ardelenilor de la Gaz Metan Mediaș

Sanatate

» Cancerul omoară copilării! (IV) – România – pe primul loc la mortalitatea copiilor cu cancer

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Separaţia puterilor: răspunderea juridică pentru acte politice

Top