20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVictor Ponta, audiat ca martor într-un dosar la Tribunalul Gorj

Victor Ponta, audiat ca martor într-un dosar la Tribunalul Gorj

Victor Ponta a fost însoţit la Tribunal de Alecu Drăgoi, membru PSD, şi de Ciprian Florescu, vicepreşedinte CJ Gorj (dreapta)
Victor Ponta a fost însoţit la Tribunal de Alecu Drăgoi, membru PSD, şi de Ciprian Florescu, vicepreşedinte CJ Gorj (dreapta)

Deputatul Victor Pon­ta a fost prezent ieri, la Târgu Jiu, unde a fost audiat într-un dosar, la Tribunalul Gorj. Fostul premier are calitatea de martor în dosarul în care este judecat Dănuț Filipescu, acuzat de mărturie mincinoasă, în baza căreia ar fi fost achitat fostul deputat Mugurel Surupăceanu. Ex-deputatul PSD Gorj fusese condamnat iniţial la şapte ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul „Buldotancul“, după care a fost achitat. Deputatul de Gorj Victor Ponta a fost citat să depună mărturie în dosar, fiind audiat de judecători în legătură cu relaţia pe care ar fi avut-o cu Dănuţ Filipescu. Acesta din urmă l-ar fi sunat pe Victor Ponta în anul 2007, însă nu a fost făcută publică discuţia dintre cei doi. De asemenea, fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, Mugurel Surupăceanu, a fost unul dintre apropiaţii de la Târgu Jiu ai lui Victor Ponta.

Nu cunoaşte speţa

La ieşirea de la audieri, deputatul de Gorj Victor Ponta a declarat că nu cunoaște speța și că nu i s-a comunicat nimic despre dosar: „La DNA m-au întrebat dacă îl știu pe Filipescu. Nu-mi amintesc dacă l-am întâlnit. Dacă e din Gorj, e posibil. Pe Surupăceanu îl cunosc. Nu am mai vorbit cu el după audieri. Îmi mențin declarația de la DNA Craiova. Nu am numărul de telefon al lui Filipescu. Mi s-a adus la cunoștință că există un listing telefonic de acum zece ani în care aș fi purtat o discuție cu o persoană. Nu pot preciza cu cine am discutat și al cui era acest număr pe care nu l-am salvat în telefon, pentru că au trecut mulți ani de atunci, dar și pentru că primesc foarte multe apeluri. Nu ştiu cine m-a sunat acum o lună, dar acum zece ani“, a declarat Victor Ponta.

Trimis în judecată de DNA

Este de amintit că în luna aprilie a anului trecut, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Dănuţ Filipescu. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de mărturie mincinoasă (trei acte materiale) şi favorizarea făptuitorului, în formă continuată (patru acte materiale). „În datele de 4.05.2010, 22.04.2013 și 9.05.2014, inculpatul Filipescu Dănuț a fost audiat ca martor într-o cauză penală instrumentată inițial de către procurorii anticorupție și aflată la acele momente în curs de judecare. În aceste împrejurări, inculpatul Filipescu Dănuț, în mod repetat, a făcut declarații mincinoase în fața instanțelor de judecată cu privire la aspecte esențiale ale cauzei, susținând că a fost unicul utilizator al unui post telefonic și că de la acesta a purtat convorbiri cu unul dintre inculpații din cauza respectivă. În același context, pentru a întări cele arătate mai sus, la data de 23 septembrie 2013, inculpatul Filipescu Dănuț a dat o declarație pe proprie răspundere autentificată la un notar în care susținea aceleași lucruri, document care a fost ulterior depus la dosarul cauzei. Prin această conduită, inculpatul a urmărit să îngreuneze aflarea adevărului, tragerea la răspundere penală, să inducă în eroare instanțele de judecată, împrejurări de natură a ușura situația juridică a inculpaților cercetați în dosarul aflat pe rolul instanței de judecată“, potrivit DNA Craiova.

Surupăceanu a scăpat de condamnare

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis achitarea definitivă a lui Mugurel Surupăceanu, care fusese condamnat, în octombrie 2013, la şapte ani de închisoare cu executare de Tribunalul Gorj. Instanţa a diminuat pedepsele dispuse anterior de Tribunalul Gorj şi faţă de alţi inculpaţi din dosar. Un exemplu în acest sens este cel al fostului director al CE Turceni, care a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare, deşi iniţial primise şase ani cu executare. Este de precizat că fostul deputat Surupăceanu a fost trimis în judecată de DNA, fiind acuzat că în anul 2007, prin intermediari, ar fi impus cumpărarea cu peste 832.000 de lei de către fostul Complex Energetic Turceni a unui utilaj multifuncţional, de tip tractor forestier, importat din Ucraina cu 50.000 de dolari, potrivit rechizitoriului, procedurile de achiziţie fiind ilegale.

Cristea a dat dispoziţii subalternilor

Şefii Complexului nu au respectat procedurile legale privind cumpărarea utilajului adus din Ucraina. „Ca urmare a înţelegerii, inculpatul Cristea Dumitru, în calitate de director general al SC Complexul Energetic Turceni SA, a dat dispoziţii personalului aflat în subordine, Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi Direcţiei Comerciale, a transmis datele necesare (caracteristici tehnice, denumirea firmelor care să fie invitate) în vederea întocmirii documentaţiei astfel încât să se realizeze achiziţia utilajului de la SC Voron Trans SRL. Totodată, inculpatul a semnat/aprobat documentele întocmite, respectiv adresele privind necesitatea şi urgenţa achiziţiei unui utilaj terasier multifuncţional, adrese ale Direcţiei Investiţii şi Achiziţii Terenuri şi anexele acestora privind modificarea programului anual de achiziţii produse prin introducerea achiziţiei utilajului terasier şi majorarea valorii estimate. De asemenea, inculpatul a semnat și aprobat documentele în baza cărora, în mod nelegal, s-a stabilit procedura de achiziţie prin negociere fără publicare prealabilă a unui anunţ de participare, s-a hotărât acceptarea ofertei SC Voron Trans SRL, fără a fi respectate dispoziţiile legale privind achiziţiile publice“, se precizează rechizitoriul DNA. În prezent, Complexul Energetic Oltenia încearcă să recupereze pe cale civilă prejudiciul de peste 800.000 de lei de la trei foşti drectori de la CE Turceni, între care şi Dumitru Cristea. Mugurel Surupăceanu nu mai este membru al PSD Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS