Un nou termen în dosarul penal al preşedintelui CJ Olt

Familia victimei (părinţii şi unul dintre fraţi)
Autori


Marius Oprescu, pre­­șe­dinte al Consiliului Județean Olt, s-a aflat ieri din nou în fața instanței, la Judecătoria Slatina, unde se derulează procesul în care este acuzat de ucidere din culpă. La termenul de ieri, apărătorul său a cerut judecătorului să-i prelungească încuviințarea de a circula cu mașina pe drumurile publice, invocând prezumția de nevinovăție și prevederile legale.

Oprescu și-a pierdut permisul în toamna anului 2013, când, într-o seară de octombrie, conducând o mașină de teren a instituției (la acel moment ocupa funcția de vicepreședinte al CJ Olt), în timp ce se îndrepta spre casă, la Piatra-Olt, dinspre Slatina, a lovit o căruță în care se aflau patru persoane. Cel mai grav rănit în urma accidentului a fost conducătorul atelajului, Mihai Nini (32 de ani), care după două săptămâni a decedat în urma complicațiilor suferite. În cursul cercetării, după decesul victimei, fapta a fost reîncadrată, iar lucrurile s-au complicat după ce anchetatorii au constatat că la Spitalul Județean de Urgență Slatina probele biologice recoltate pentru a se stabili alcoolemia conducătorului auto ar fi fost înlocuite, grupa de sânge necorespunzând acestuia. La acel moment s-a dispus reținerea actualului președinte al CJ Olt, dar și a altor trei persoane (directorul spitalului, șeful UPU și asistentul-șef al UPU, suspectați că ar fi implicați în măsluirea probelor). În cele din urmă, dosarul în care se cercetează înlocuirea probelor a fost disjuns, fiind încă în faza de cercetare, iar cel de ucidere din culpă a fost trimis în judecată.

Martorii spun că nu circula nici o mașină din sens opus

Preşedintele CJ Olt (stânga), alături de avocatul său

Preşedintele CJ Olt (stânga), alături de avocatul său

La termenul din 21 februarie 2017, instanța a audiat patru martori, rude ale victimei, pentru a se stabili condițiile în care s-a produs evenimentul.

Prima a fost concubina de la acel moment a victimei, Cristina Radu (femeia care i-a fost pentru scurtă vreme alături lui Mihai Nini, după moartea acestuia părăsind familia), care se afla în căruță în momentul producerii impactului. Femeia a povestit că era în atelaj împreună cu fiul său (dintr-o relație anterioară), victima și încă o femeie. Se întorceau din Slatina și pentru că se lăsase seara semnalizau – pentru că pe atelaj nu existau elemente reflectorizante – ea și cealaltă femeie, cu ajutorul unui telefon cu lanternă și al unei brichete prevăzute cu lanternă.

Femeia a spus că nu a sesizat ca la momentul impactului să fi circulat din sens opus o altă mașină și să-l pună, astfel, în dificultate pe șoferul care i-a lovit, dar și că nu-și mai amintește nimic din cele petrecute imediat după impact. „Era’ lăzile peste mine, soba, toate peste mine. D-abia m-a scos copilul de sub soba aia! (…) Veneam din oraș, d-aci, din piață. Dar n-am mai ajuns acasă, n-am mai putut, mă trezii la spital și cu perfuzii“, a mărturisit femeia, continuând să explice, la cererea apărătorului inculpatului, cum stăteau în căruță, cine semnaliza, ce aveau în căruță etc. Cristina Radu a mai confirmat, la cererea avocatului, că familia a primit, imediat după accident, o sumă de bani, motiv pentru care a semnat în fața notarului că nu mai are alte pretenții. „Da’ ce, ăștia mai vrea ceva, le mai dați bani?“, a vrut să știe femeia, care între timp a părăsit familia Mihai.

„Nu mi-a dat nimic. Să dea bani, ceva, orice, la copil, vă rog frumos!“

La bară, pentru a-și susține mărturia, a venit și tatăl victimei decedate în urma accidentului. Gheorghe Mihai a început prin a-i solicita inculpatului să-l ajute să-și crească nepotul (minorul rămas orfan a fost părăsit de mamă înainte de moartea tatălui său și se află în grija părinților victimei accidentului): „Nu mi-a dat nimic. Să dea bani, ceva, orice, la copil, vă rog frumos!“, a încercat martorul să impresioneze, fiind oprit de judecător și rugat să se rezume la a reda evenimentele.


Bărbatul a povestit că a ajuns imediat la locul accidentului și că a găsit telefonul cu lanterna aprinsă, dar și că atelajul ar fi avut în partea din spate un triunghi reflectorizant, amănunt contrazis de declarațiile celorlalți martori.

Cât despre pretenții, martorul a răspuns afirmativ, menționând că trebuie să-și îngrijească nepotul rămas fără părinți. A confirmat că a primit de la fiul său, imediat după producerea accidentului, 12.000 de lei, însă a menționat că nu a semnat nicio declarație notarială prin care să confirme că nu va mai avea pretenții. „Cum să nu știu carte, dom’ne, că am patru clase, sunt șofer, cum am luat permisu’?“, a fost reacția martorului la explicația apărătorului inculpatului conform căreia nu ar fi semnat, asemenea altor membri ai familiei, respectiva declarație pentru că nu ar ști să scrie și să citească. Tatăl victimei nu a recunoscut nici că Oprescu îi ajută lunar cu bani sau că le-a oferit materiale de construcție pentru a-și ridica o casă. „Mi-a omorât copilu’ și și-a bătut și joc!“, a continuat martorul, determinându-l pe avocat să intervină și să menționeze că ar trebui să-i facă plângere pentru mărturie mincinoasă: „El minte cu dezinvoltură, nu ne punem mintea cu el!“, a spus avocatul Radu Țuluca.

Cel de-al treilea martor, Claudiu Radu, care se afla în căruță, alături de victimă, a povestit, la rândul său, cum au decurs lucrurile. Tânărul a spus că în urma impactului a fost aruncat în șanț, de unde s-a ridicat și l-a scos pe tatăl său vitreg de sub mașină, transportându-l în satul Criva la o rudă, la câteva sute de metri distanță de locul accidentului. „Era sânge și pe jos, și pe el, nu se putea ține pe picioare“, a spus tânărul, menționând că în urma impactului tatăl său vitreg a ajuns la aproximativ 50 de metri de căruță.

„Praf, ce să prezinte căruța?! Am găsit-o fier vechi direct!“

Ultimul martor audiat la termenul de ieri a fost Conea Mihai, fratele victimei, care a povestit că a ajuns destul de repede, în seara respectivă, la locul accidentului, și ulterior la adresa unde fratele său a fost transportat, și că el a sunat la ambulanță.

Martorul a povestit că la locul accidentului a găsit un morman de fier vechi. „Praf, ce să prezinte căruța?! Am găsit-o fier vechi direct!“, a rezumat martorul, confirmând că fratele său a primit la scurt timp după accident suma de 12.000 de lei. „A semnat, că s-au dus la spital, era și amețit și el credea că se face bine, că-și cumpără cal și căruță“, a spus martorul, care, în schimb, a confirmat că familia a mai primit 40.000 de lei și că primește lunar bani, sume între 400 și 1.000 de lei, de la Marius Oprescu, pentru a-l îngriji pe minorul orfan, dar și că președintele CJ Olt le-a oferit și materiale de construcție pentru a ridica o casă nouă pentru copil.

O afirmație reluată de martor de mai multe ori a iscat în cele din urmă o întrebare din partea apărătorului, acesta dorind să știe de ce crede martorul că fratele său „A fost prost că n-a murit pe loc!“. Conea Mihai a explicat: „Dacă murea pe loc era mai grav. Atunci (dosarul – n.r.) se făcea mai grav, cu arest, cu tot, așa…“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 22 februarie 2017

Actualitate

» Franţa şi Germania solicită Comisiei Europene revizuirea Codului Frontierelor Schengen
» DNA: Procurorul Cătălin Ceort de la Parchetul General, sub control judiciar pentru luare de mită
» Medalie de aur în Canada, pentru robotul Pablo, construit de liceeni români
» CE: Inegalitatea veniturilor crește în România; sărăcia și excluziunea socială, la nivel ridicat
» Fermierii vor primi vineri primele subvenții pe vegetal
» Mihai Chirica rămâne în PSD fără funcții
» Tudorel Toader, validat în funcția de ministru al Justiției în cadrul CExN al PSD
» Trei români grav răniţi într-un accident produs în Italia
» Cutremur de 3,4 grade în Vrancea

Interviu

» Europarlamentarul german Markus Ferber: Independența justiției nu este garantată în România
» Markus Ferber: Lupta anti-corupție și independența justiției nu sunt garantate, deci nu avem de ce să ridicăm MCV

Publireportaj

» Despăgubirile prin puncte ANRP, de la lege la aplicare
» Licitatia.ro – 1 din 6 licitaţii publice au fost din domeniul Construcţiilor

Local

» Căminele de bătrâni – povară pe umerii administraţiilor locale
» Peste 100 de minori, abuzați
» Nici un copil trimis la cerşit, în evidenţa DGASPC

Dolj

» Povestea incredibilă a copilului plimbat între două şcoli
» Finanțări nerambursabile pentru IMM-uri
» Strada Râului a devenit un pericol pentru șoferi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Ajutorul de deces a crescut semnificativ
» Direcţia Copilului nu vede minorii cerşetori de pe străzi
» Teren transformat în groapă de gunoi
» Dolj: Minor cercetat pentru tăiere ilegală și sustragere material lemnos
» UPDATE – Craiova: Accident rutier pe strada Pelendava. O persoană a rămas încarcerată într-o mașină
» Grevă spontană la Electroputere Craiova
» Craiova: O autoutilitară a luat foc pe bulevardul Nicolae Romanescu
» Experimente ştiinţifice la Universitatea din Craiova pentru copiii de la Şcoala „Sf. Mina”
» Românul care a reuşit să traverseze înot Canalul Mânecii vine sâmbătă la Muzeul Olteniei din Craiova
» Întâlnire româno-bulgară la CJ Dolj
» Dolj: Un bărbat a aflat de la doctorul de familie că în sistemul informatic apare decedat de o lună

Gorj

» Evaziune fiscală de peste nouă milioane de euro
» Accident feroviar grav la Motru
» Victor Ponta, audiat ca martor într-un dosar la Tribunalul Gorj
» Procurorii anchetează cazul medicamentelor expirate
» Gorj: Specialiştii de la Cadastru organizează întâlniri zonale cu primarii
» Un şef din CEO anunţă posibile pierderi pe trimestrul al doilea
» Gorj: Concurs pentru şefia Serviciului Judeţean de Ambulanţă
» Gorj: S-a deschis Târgul de mărţişoare
» Gorj: Oi sfâşiate de lupi, la Peştişani
» Gorj: Disponibilizaţii de la IDP, protest pentru neplata drepturilor salariale
» Gorj: Maşină lovită de tren, la Motru

Olt

» Olt: Biciclist mort într-un accident la Dăneasa

Mehedinţi

» Conflict între elevi aplanat de jandarmii mehedinţeni

Vâlcea

» Vâlcea: A lovit două maşini parcate regulamentar şi a fugit de la faţa locului

Sport

» Fotbal / Astra a fost eliminată din Liga Europa. Rezultatele înregistrate în manşa a doua a 16-imilor
» Geolgău așteaptă revirimentul cu Dinamo

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Opinii

» Pe înţelesul tuturor: Decizia CCR privind abuzul in serviciu

Top