14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSalariile nete din Oltenia, sub media pe țară

Salariile nete din Oltenia, sub media pe țară

 

Câștigul mediu lunar diferă de la un județ la altul al regiunii și se situează la niveluri foarte mici față de salariile din alte regiuni. În decembrie 2016, doljenii au câștigat, în medie, 2.020 de lei în mână, ei fiind depășiți doar de cei din Gorj, care au primit ceva mai mulți bani. Cele mai mici salarii din Oltenia se găsesc în Vâlcea și Mehedinți.

Salariul mediu net din regiunea Sud-Vest Oltenia se situa în anul 2015 la un nivel scăzut față de cel înregistrat pe țară. Dacă la nivelul țării câștigul salarial mediu net era de 1.859 de lei pe anul 2015, în aceeași perioadă analizată, locuitorii din Oltenia au avut un câștig salarial mediu net de 1.622 de lei, cu 237 de lei mai puțin decât media pe țară, conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Dolj. În regiune, salariul mediu net a evoluat de la an la an, însă tot se situează sub nivelul celui înregistrat pe țară. În 2011, în Oltenia se înregistrea un salariu mediu net de 1.330 de lei pe lună; în 2012 a urcat ușor la 1.377 de lei pe lună, în 2013 a ajuns la 1.433 de lei pe lună, iar în 2014 a urcat la 1.538 de lei pe lună. Directoarea DJS Dolj, Carmen Ispas, a precizat, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la Alege TV, că la nivelul analizei de la an la an se observă că în Dolj, salariul mediu net pe 2015 a fost mai mare decât media pe regiune, dar mai mic decât cel pe țară, situându-se la nivelul a 1.672 de lei pe lună.

Salariile din Gorj, cele mai mari din regiune

Statistica a analizat și câștigul mediu lunar pe luna decembrie 2016. Conform datelor de la DJS Dolj se poate observa o creștere semnificativă a tuturor salariilor, comparativ cu nivelurile anunțate în 2015. Așadar, acest câștig salarial mediu net pe țară a ajuns, în decembrie 2016, la 2.354 de lei pe lună, salariu ce corespunde unei sume brute de 3.257 de lei pe lună. Ceea ce înseamnă că orice român ar fi câștigat, în medie, 2.354 de lei în ultima lună a anului trecut. Salariile din Oltenia s-au situat tot sub nivelul mediei pe țară, chiar dacă se observă că au crescut și aici foarte mult față de 2015.
Cel mai mare câștig salarial mediu net din Oltenia s-a plătit în județul Gorj. În medie, în ultima lună a lui 2016 un gorjean a câștigat 2.090 de lei pe lună, în mână. Urmează salariile din Dolj, care au urcat în decembrie la 2.020 de lei net (ce corespunde unui salariu mediu brut de 2.807 lei pe lună). În Dolj, câștigul salarial mediu a urcat semnificativ față de 2015, când fusese de 1.672 de lei net. În județul Olt, câștigul salarial mediu net a urcat la 1.977 de lei pe lună în decembrie 2016, ceea ce îi corespunde unui salariu brut de 2.739 de lei.
Care este explicația? Câștigurile salariale sunt influențate de creșterile repetate ale salariilor bugetarilor, dar și de creșterile de salarii din anumite ramuri ale economiei. Directorul executiv al DJS Dolj, Carmen Ispas, a explicat, la emisiunea „Economia Sudului“, cum se formează statisticile privind câștigurile salariale medii pe fiecare județ: „Se iau în calcul atât salariile din sectorul bugetar, cât și cele din mediul privat. Există un eșantion reprezentativ din fiecare ramură de activitate. Eșantioanele nu sunt reprezentative la nivelul județului Dolj, ci la nivel național. La nivel național se merge foarte mult cu cercetare totală (adică se iau în calcul toate salariile) la unitățile care au peste 50 de salariați. În cadrul ramurilor de administrație este clar că sunt cercetate numai unitățile administrative, iar în cadrul celorlalte ramuri este vorba despre firme din sectorul privat. În eșantion, când le cercetăm, sunt mai multe unitățile private“, a spus Carmen Ispas.

Salarii mai mici în celelalte județe

În Mehedinți, angajații au câștigat, în medie, 1.881 de lei net în ultima lună a anului 2016, conform datelor de la Direcția Județeană de Statistică Dolj. Cele mai mici salarii din regiunea Olteniei sunt în județul Vâlcea. Un vâlcean a primit, în perioada analizată, doar 1.768 de lei pe lună, sumă ce se situează cu mult sub nivelul salariilor din Gorj și Dolj.
Potrivit metodologiei de calcul a Statisticii, „câștigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani și în natură cuvenite salariaților pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile și indemnizațiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizațiile pentru concediile de odihnă și studii, zile de sărbătoare și alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă și alte sume plătite din fondul de salarii (…)“. Câștigul mediu net se calculează după ce se scad impozitele și contribuțiile din salariile brute.

Unde se plătesc cele mai mari salarii din țară

În Capitală și în județele puternice din punct de vedere economic se înregistrează cele mai mari salarii din țară. Potrivit Comisiei Naționale de Prognoză, în 2016 s-au prefigurat cele mai mari câștiguri salariale nete în București – 2.813 lei pe lună, în Ilfov – 2.363 de lei pe lună, urmat de Cluj – cu 2.166 de lei pe lună, Timiș – cu 2.136 de lei pe lună și Argeș – 2.050 de lei pe lună. Din primele date se pare că salariile finale pe fiecare județ vor fi și mai mari decât cele anticipate de Comisia de Prognoză, ca medie pe tot anul trecut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS