9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDouă centre pentru victimele violenţei domestice, la Târgu Jiu

Două centre pentru victimele violenţei domestice, la Târgu Jiu

Casa „Iris” din Târgu Jiu
Casa „Iris” din Târgu Jiu

În judeţul Gorj sunt disponibile două centre pentru preluarea victimelor violenţei domestice. Ambele sunt la Târgu Jiu şi oferă condiţii persoanelor care au suferit diferite abuzuri. Unul dintre centre funcţionează în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, iar celălalt în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Târgu Jiu. Potrivit reprezentanţilor celor două instituţii, în prezent nu este cazată nici o persoană în centrele de asistenţă pentru victimele violenţei domestice.

Anul trecut, 16 femei au fost înregistrate la Centrul „Sânziana“

Mihaela Drondoe, asistent social în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Jiu, a declarat că în Centrul „Sânziana“, în 2016, au fost înregistrate 16 cazuri. Aici se acordă asistenţă psihologică, medicală, juridică. Masa este asigurată la cantina de ajutor social din municipiu.
Mihaela Drondoe a precizat că toate cele 16 femei şi copiii care au ajuns anul trecut în Centrul „Sânziana“ au revenit la domiciliu. „Adresa centrului este secretă, iar asistatele nu o comunică. Sunt preluate de Direcţia de Asistenţă Socială şi internate în centru. Adresa este secretă pentru a nu avea probleme cu soţii, să vină să le caute. Acum nu avem nici o persoană internată, dar anul trecut am avut 16 cazuri. A fost vorba de femei şi copii. Toate cele 16 cazuri au revenit la domiciliu. Nu au existat divorţuri. Probabil că s-a ajuns la o înţelegere. Nu au mai revenit la Centru. Centrul nostru este pregătit să ofere condiţii bune de cazare şi masa la cantina de ajutor social. Se oferă și asistenţă de mai multe tipuri“. Corina Drăgan, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, a declarat că nici la centrul direcţiei nu se află în prezent internată vreo persoană. Pe parcursul lui 2016 au trecut pe la centru 12 adulţi şi 28 de copii. „Au fost 11 mame şi un tată. Au venit la centrul nostru pentru victimele violenţei domestice, alături de copii. În total au fost şi 28 de copii. Suntem pregătiţi să oferim şi în acest an asistenţă de specialitate, dacă va fi nevoie“, a declarat Corina Drăgan.

Casa „Iris“, adăpost pentru 26 de persoane

La adăpostul Primăriei Târgu Jiu, Casa „Iris“, sunt adăpostite în prezent 26 de persoane. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, printre acestea se află și patru femei și trei copii. „Toţi cei cazaţi aici sunt persoane fără adăpost care, în aceste zile geroase, şi-au găsit un acoperiş deasupra capului în centrul municipalităţii. Aici îşi pot prepara hrana, primesc un pat şi pot face duş. De obicei, în astfel de perioade vin mai multe persoane fără adăpost, iar când temperaturile mai cresc pleacă. Sunt şi persoane care refuză cazarea oferită de noi şi preferă să stea în gară sau în alte spaţii publice“, a declarat Mihaela Drondoe, asistent social în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS