17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTerenurile de sport din școlile craiovene, în paragină

Terenurile de sport din școlile craiovene, în paragină

Baza sportivă de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul“, la început de an școlar
Baza sportivă de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazul“, la început de an școlar

Unitățile școlare din Craiova au în majoritate terenuri de sport pline de gropi, pe care elevii își desfășoară cu greu orele de educație fizică și sport din primăvară și până toamna. De mai bine de zece ani, în curțile multor unități de învățământ nu s-au mai făcut reparații. Anul trecut, în luna septembrie, s-a făcut o nouă inventariere a acestor spații, rezultând că sunt 50 de terenuri cu o suprafață totală de 83.381 mp. Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, în perioada 2017 – 2018 se vor face reparații, în funcție de fondurile disponibile și de priorități.

Odată ce stratul de zăpadă se va topi, în majoritatea unităților de învățământ din Craiova vor ieși la lumină aceleași terenuri de sport, pline de gropi sau cu asfaltul măcinat. Unele au ajuns să nu mai fie deloc practicabile.

Jumătate din baza sportivă a Școlii gimnaziale „Decebal“ are asfaltul măcinat și nu se mai poate utiliza pentru orele de educație fizică și sport
Jumătate din baza sportivă a Școlii gimnaziale „Decebal“ are asfaltul măcinat și nu se mai poate utiliza pentru orele de educație fizică și sport

De exemplu, la Școala Gimnazială „Decebal“, jumătate din curtea școlii este într-o stare deplorabilă, asfaltul fiind măcinat. La Școala Gimnazială „Mihai Viteazul“ din Craiova, pe o bună parte din spațiul destinat terenului de sport, asfaltul este plin de crăpături printre care din primăvară își fac loc buruienile. Spații neamenajate sunt și la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu“. La toate aceste școli, nici în sezonul rece situația nu este mai roz. Sălile de sport sunt improvizate, în spații mici care au fost vestiare sau săli de clasă, și nu corespund cerințelor prevăzute de programele școlare pentru orele de educație fizică și sport. Și exemplele de acest gen pot continua. Situația acestor terenuri a fost inventariată și de Primăria Craiova, care a încheiat un acord-cadru pentru reparațiile în școli pentru perioada 2014 – 2018. O nouă solicitare de inventariere a terenurilor a fost transmisă în luna septembrie, anul trecut. „În urma inventarierii terenurilor de sport de la unitățile de învățământ din Craiova a rezultat existența a 50 de terenuri cu o suprafață totală de 83.831mp“, se arată în răspunsul Primăriei Craiova pentru GdS.

Terenul de sport de la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“ din Craiova.
Terenul de sport de la Școala gimnazială „Mihai Eminescu“ din Craiova.

Au avut prioritate reparațiile la clădiri

Spațiile din curțile unităților de învățământ nu au fost prioritare pentru reparații.Potrivit reprezentanților administrației locale, prin acordul-cadru prioritate au avut reparațiile la construcțiile existente în incinta unităților de învățământ. „Prin cele zece contracte subsecvente, au fost executate cu prioritate lucrări de reparații la construcțiile existente în incinta unităților de învățământ pentru a asigura condițiile normale de desfășurare a procesului de învățământ, precum reparații de hidroizolații la terase, reparații la învelitoare de tablă sau țiglă, zugrăveli, interioare, reparații de pardoseli, înlocuiri de tâmplărie de lemn cu tâmplărie PVC, amenajarea de grupuri sanitare și rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități“, după cum se precizează în răspunsul Primăriei Craiova. În ceea ce privește terenurile de sport, în 2016 au fost două unități școlare care au beneficiat de asfaltare. „În anul 2016, în funcție de fondurile disponibile, a putut să se realizeze asfaltarea terenului de sport de la Școala Gimnazială «Gheorghe Țițeica» și asfaltarea parțială a terenului de la Colegiul Național «Carol I». Pentru asfaltarea terenului de sport de la Școala Gimnazială «Gheorghe Țițeica» a fost decontată suma de 93.000 de lei“, au precizat reprezentanții administrației locale. Asfaltări s-au făcut și înainte de 2016, dar doar la patru unități școlare. „În perioada 2011 – 2016, au fost făcute asfaltări la Colegiul Național «Frații Buzești», Școala Gimnazială «Ion Țuculescu», Școala Gimnazială «Traian». La Liceul Tehnologic «George Bibescu», terenul de sport a fost reabilitat în 2015“, se arată în comunicatul primăriei privind investițiile făcute în școlile din Craiova. Pentru perioada următoare, reprezentanții administrației locale spun că se va avea în vedere executarea unor lucrări de reparații la terenurile de sport, acestea se vor face însă în funcție de fondurile disponibile. „Deoarece în perioada 2014-2016, prin contractele subsecvente încheiate prin acordul-cadru au fost executate cu prioritate acele lucrări necesare asigurării condițiilor normale pentru desfășurarea procesului de învățământ, urmează ca în perioada 2017 – 2018 să se execute reparații la terenurile de sport prin lucrările prevăzute la acordul-cadru, în funcție de fondurile disponibile și de priorități“, se precizează în răspunsul Primăriei Craiova, pentru GdS. Unitățile de învățământ care vor avea prioritate la asfaltare vor fi stabilite de comun acord cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS