11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul „Râului”, găsit la Parchet după dezvăluirile din GdS

Dosarul „Râului”, găsit la Parchet după dezvăluirile din GdS

Strada Râului a fost reabilitată ilegal, potrivit ISC
Strada Râului a fost reabilitată ilegal, potrivit ISC

După dezvăluirile de ieri din GdS, autoritățile au găsit dosarul penal în care cercetează lucrările fără autorizație executate pe strada Râului din Craiova de Tel Drum, firma despre care se spune că este controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea. Rămâne de stabilit când și cum a ajuns sesizarea Inspectoratului de Stat în Construcții la Parchet.

Încet-încet, se face lumină în controversata afacere „Tel Drum“ de la Craiova. GdS relata ieri că, potrivit unor informații furnizate de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), firma Tel Drum SA (despre care se spune că este controlată de șeful PSD, Liviu Dragnea) a efectuat lucrări fără autorizație de construire pe strada Râului din Craiova, într-un proiect cu fonduri UE de 8,9 milioane de euro. ISC ne-a informat că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, însă Parchetul a infirmat în două rânduri către GdS (22 noiembrie și 27 decembrie 2016) constituirea unui dosar penal. Acuzațiile inspectorilor ISC referitoare la lucrările de pe strada Râului sunt extrem de grave. Potrivit acestora, fără autorizație a fost realizată fundația de balast (tronson I, II, III – parțial), stratul de bază din mixturi asfaltice (tronson I, II), dar și părți însemnate din lucrările efective la tronsoanele I, II și III de pe strada Râului. Acoperirea canalului și betonarea pistelor de bicicliști au fost și ele executate fără autorizații.

Primăria a ignorat recomandările ISC

În timpul recepției lucrărilor (24 iunie 2016), s-a descoperit că pe un tronson de circa 2 km, în sensul dinspre intersecția cu strada Tabaci către strada Brestei, au apărut crăpături transversale și longitudinale, pe care constructorul le-a astupat cu mastic. ISC a recomandat respingerea recepției și efectuarea unei expertize tehnice, pentru a afla cauza fisurilor. Primăria a ignorat recomandarea ISC, a recepționat strada și a dat-o în exploatare. Ulterior (21 septembrie 2016), ISC a făcut un control, în urma căruia a consemnat cele menționate mai sus.
Printre lucrările fără autorizație se afla și tronsonul de stradă pe care au apărut crăpăturile (bulevardul Știrbei Vodă/Tabaci). Dezvăluirile GdS au fost preluate de publicațiile din presa centrală. Tot ieri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a informat GdS că are înregistrat un dosar penal (nr. 1272/P/2016), în care se efectuează cercetări cu privire la infracțiuni prevăzute de Legea nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcții. Textul de lege invocat (art. 24, lit. a) spune că executarea fără autorizație de construire ori cu nerespectarea acesteia a mai multor tipuri de lucrări, printre care și cele privind „reabilitarea căilor de comunicație de orice fel“ (art. 3, alin. 1, lit. c), constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă. Cum a „descoperit“ Parchetul dosarul „Râului“, tocmai acum? În 27 decembrie, Parchetul susținea că nu are înregistrate „dosare penale privind sesizări ale ISC“ referitoare la lucrări fără autorizație pe strada Râului. Două zile mai târziu, se face trimitere la acest răspuns negativ și se menționează că ulterior (28 decembrie) a primit de la ISC o adresă (nr. 34666) datată 28 septembrie 2016 și, ca urmare, sunt în măsură să ne informeze că se fac cercetări în dosarul penal menționat. În zilele următoare, instituțiile implicate trebuie să ne lămurească asupra următoarei chestiuni: când a fost înregistrat la Parchet dosarul „Râului“? Fie dosarul era înregistrat la Parchet, dar a putut fi identificat abia la a treia încercare, după ce ISC a furnizat mai multe detalii, fie sesizarea penală a fost datată 28 septembrie, dar a ajuns la Parchet în 28 decembrie, abia după ce presa s-a interesat de caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS