14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria începe să construiască gardul din Parcul „Romanescu“

Primăria începe să construiască gardul din Parcul „Romanescu“

Constructorul trebuie să monteze și să vopsească gardul din jurul lacului (Foto: Lucian Anghel)
Constructorul trebuie să monteze și să vopsească gardul din jurul lacului (Foto: Lucian Anghel)

Primăria Craiova a dat marți ordinul de reluare a lucrărilor rămase nefinalizate în Parcul „Romanescu“, în speță montarea și vopsirea în verde a gardului care împrejmuiește lacul de la intrarea în parc. Acest lucru se întâmplă la două luni de la primirea avizului de la Ministerul Culturii, care trebuia să decidă continuarea lucrărilor și culoarea gardului ce împrejmuiește luciul de apă. Este, totodată, și un bun prilej de remediere a unor deficiențe descoperite între timp și de îndreptare a stricăciunilor apărute pe parcurs, toate fiind în sarcina constructorului.

La două luni de la primirea avizului de la Ministerul Culturii, care trebuia să decidă asupra continuării montării și a culorii gardului din jurul lacului situat la intrarea în Parcul „Romanescu“, municipalitatea craioveană a hotărât marţi reluarea lucrărilor. „Astăzi am dat ordinul de începere a lucrărilor din Parcul «Romanescu», a declarat Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei. Acestea ar fi ultimele din lungul șir al intervențiilor de reabilitare a celui mai mare parc natural din țara noastră. În primul rând, se continuă lucrările de montare și vopsire în culoarea verde a gardului care împrejmuiește lacul de la intrarea în parc, așa cum a decis ministerul. Reamintim că firma care s-a ocupat de lucrări a început în primăvara anului 2016 să împrejmuiască lacul și insula de la intrarea principală, dar nu avea avizul Ministerului Culturii. Drept urmare, lucrările au fost sistate în parc și a fost demarată procedura de obținere a avizului. Nici de această dată administrația locală nu s-a grăbit și a trimis documentația către minister prin iunie 2016, aceasta fiind analizată abia în septembrie, iar răspunsul a venit pe 31 octombrie.

Coșuri dislocate din locul în care au fost montate ( Foto: Lucian Anghel)
Coșuri dislocate din locul în care au fost montate ( Foto: Lucian Anghel)

În afară de gard, Ministerul Culturii mai menționa că trebuie lucrat la balustrada de la Debarcader, dar și la sistemul de protecție pentru siguranța pietonilor de la parapeții existenți la poduri. În plus, a mai apărut și necesitatea montării unei vane suplimentare la pompa care trage apă din lac pentru sistemul de irigații din spațiile verzi. Și, pe lângă toate acestea, trebuie înlocuite bunurile vandalizate și deteriorate în ultima vreme în parcul aflat încă în administrarea constructorului. Sunt aspecte pe care le remarcă orice craiovean aflat în trecere prin Parcul „Romanescu“, Gardul din jurul lacului de la intrare este montat în partea dinspre aleea principală, cealaltă parte lipsind, deoarece aici lucrările au fost sistate în vară.

Borduri dislocate (Foto: Lucian Anghel)
Borduri dislocate (Foto: Lucian Anghel)

Conductele care au rol să transporte apa din lac către pompele care împing apa în sistemul de irigare zac într-un șanț plin cu apă înghețată, locul fiind împrejmuit cu o bandă de avertizare, semn că aici lucrările nu s-au încheiat din cauza problemelor ivite. Grav este faptul că, deși nu s-a făcut recepția lucrărilor, au apărut ici-colo sticăciuni: unii dintre stâlpii de pe marginea aleilor au fost îndoiți, la alții au fost doborâte globurile de sticlă în care sunt montate lămpile de iluminat doborâte, multe din coșurile de gunoi sunt dislocate din locul în care au fost montate, iar pe alocuri bordurile au fost scoase de pe marginea aleilor.

Stâlp deteriorat (Foto; Lucian Anghel)
Stâlp deteriorat (Foto; Lucian Anghel)

Oricum, administrația locală pare că nu are nici o grabă în a finaliza și recepționa lucrarea, al cărei termen-limită a tot fost prelungit. În concluzie, deși aceste ultime lucrări nu sunt de anvergură, este puțin probabil ca ele să se încheie până la sfârșitul anului 2016. Prin urmare, nici recepția lucrărilor nu poate fi luat în calcul prea curând.

Început în 2015, finalizat în 2018

Proiectul de reabilitare a Parcului „Nicolae Romanescu“ a fost prelungit până la data de 31 decembrie 2018. Valoarea totală a contractului de lucrări este de 47,3 milioane de lei fără TVA, iar de execuţie s-a ocupat asocierea de firme Mitliv Exim SRL – Civitas Systems SRL şi R&A Partners SRL.

 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS