6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPasajul subteran, în beznă de peste două săptămâni

Pasajul subteran, în beznă de peste două săptămâni

Pasajul subteran a rămas fără lumină de mai mult de două săptămâni (Foto: Bogdan Grosu)
Pasajul subteran a rămas fără lumină de mai mult de două săptămâni (Foto: Bogdan Grosu)

Pasajul subteran din zona Universităţii din Craiova a rămas fără lumină, de peste două săptămâni, din cauza unui tir care nu a respectat indicaţiile rutiere, a intrat în pasaj şi a defectat sistemul de iluminat. În urmă cu aproape două săptămâni, viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, declara pentru Gazeta de Sud că se va lucra intens, chiar şi în zilele libere de 30 noiembrie, 1 şi 2 decembrie, tocmai pentru ca situaţia să fie rezolvată cât mai rapid. Însă, tranzitarea pasajului se face tot pe întuneric şi nu se vede nici urmă de muncitor. Primăria promite, totuşi, că şoferii care trec prin pasajul subteran vor fi „luminaţi“ cu doar o zi înainte de alegeri.

De la începutul anului, mai multe tiruri au greşit direcţia şi au ajuns în centrul Craiovei, producând avarii pasajului sau unor elemente din afara acestuia. Un senzor care detectează înălţimea vehiculelor şi care în momentul trecerii pe sub el a unui tir aprinde culoarea roşie la semaforul de la intrarea în pasaj este montat în faţa Casei Studenţilor. Şoferii tirurilor ignoră, însă, culoarea semaforului. De asemenea, au fost montate limitatoare de înălţime înainte de intrarea în pasaj, dar au fost distruse tot de tirurile care au forţat intrarea pe sub acestea. De când au fost puse la pământ, primăria nu le-a mai refăcut. Ultimul tir a reuşit să pătrundă în pasaj pe 23 noiembrie şi a avariat sistemul de iluminat din interiorul acestuia, iar autorităţile întârzie să rezolve şi această problemă. Însă, există promisiuni că şoferii vor avea lumină în pasajul subteran, chiar cu o zi înaintea alegerilor parlamentare. „Sistemul de iluminat va fi gata în noaptea de vineri, 9 decembrie“, a declarat Mihail Genoiu, viceprimarul Craiovei.

Cum reuşesc tirurile să ajungă în centrul Craiovei

Şoferii de tir ignoră indicatorul rutier de la intrarea în oraş, care i-ar ajuta să nu mai ajungă în centrul oraşului (Foto: Bogdan Grosu)
Şoferii de tir ignoră indicatorul rutier de la intrarea în oraş, care i-ar ajuta să nu mai ajungă în centrul oraşului (Foto: Bogdan Grosu)

Tirurile care ajung în centrul Craiovei vin dinspre intrarea în oraş prin Podari. De vină este neatenţia şoferilor, care ignoră sau nu observă indicatoarele rutiere ce îi direcţionează spre Bucureşti sau Timişoara pe străzile ocolitoare, care nu conduc spre centrul oraşului. Şoferii tirurilor care vin dinspre Podari sunt atenţionaţi, iniţial, înainte cu câteva sute de metri până la sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Râului, Calea Dunării, bulevardul Nicolae Romanescu şi DN 55 că au voie să pătrundă pe bulevardul Nicolae Romanescu doar autovehiculele cu o masă mai mică de 7,5 tone. Cei care nu bagă în seamă acest indicator, îşi continuă drumul spre Parcul „Nicolae Romanescu“, unde cu câteva sute de metri înainte, cei care se îndreaptă spre Timişoara mai sunt atenţionaţi, încă o dată, că pot face stânga, spre bulevardul 1 Mai, pentru a ajunge pe strada Râului. Ce-i drept, indicatorul este mult mai mic decât cel iniţial. Pentru cei care merg spre Bucureşti, soluţia ar fi ca de la sensul giratoriu din faţa Parcului „Romanescu“ ori să se întoarcă spre DN 55, către Malu Mare, ori să vireze către strada Corneliu Coposu, de unde să iasă pe strada Caracal. Însă, această indicaţie nu există pe un panou rutier din zonă, iar şoferii de tir îşi continuă drumul de la Parcul „Romanescu“ pe Calea Unirii, apoi către strada Arieş, unde intră în pasajul subteran şi rămân blocaţi. Majoritatea şoferilor care au intrat cu tirurile în pasaj, producând de cele mai multe ori pagube, au declarat poliţiei că au ajuns acolo din cauza GPS-ului, care i-a condus pe drumul cel mai scurt. Cel puţin trei astfel de cazuri au fost înregistrate de poliţişti anul acesta, iar şoferii au fost sancţionaţi cu amenzi între 250 şi 375 de lei.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS