20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSituaţie revoltătoare în Dolj - Sute de copii cu diverse probleme medicale, privaţi de banii cuveniţi

Situaţie revoltătoare în Dolj – Sute de copii cu diverse probleme medicale, privaţi de banii cuveniţi

Sute de copii din judeţul Dolj cu cerinţe educaţionale speciale nu îşi primesc drepturile cuvenite prin lege. Pentru a beneficia de alocaţie de hrană, un copil trebuie să fie văzut de specialiștii Serviciului care se ocupă cu evaluarea şi orientarea şcolară, din cadrul CJRAE Dolj. Pentru această evaluare aşteaptă sute de copii doljeni, unii fiind programaţi să ajungă în faţa specialiştilor anul viitor.

Copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES) din Dolj, școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă, au dreptul, conform legii, la asistență socială constând în asigurarea alocației zilnice de hrană, a rechizitelor școlare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei și a încălțămintei. La nivelul judeţului, 649 copii cu nevoi speciale sunt şcolarizaţi în învățământul de masă şi 454 în cel special. Cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în rândul acestor copii sunt: retard mental, autism, hipoacuzie bilaterală, parapareze și tetrapareze, afecțiuni somatice (diabet, astm, tumori canceroase, malformații cardiace). „Am copilul înscris la grădiniţă în Calafat. Din cauza problemelor medicale pe care le are şi pentru care este încadrat într-un grad de handicap, am solicitat evaluarea acestuia de către specialiştii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj. Am fost informată de educatoare că, pe baza acestei evaluări, am dreptul să solicit alocaţie de hrană pentru copil. A fost programat însă pentru evaluare în luna februarie 2017. Având în vedere acest lucru, pierdem nişte drepturi băneşti cuvenite“, a spus Florentina Suditu, o mamă care a solicitat evaluarea copilului său.

„Mai sunt peste 450 de copii care trebuie evaluaţi“

Potrivit reprezentanţilor CJRAE Dolj, evaluările copiilor cu cerinţe educative speciale a început din luna iulie a acestui an. Având în vedere numărul mare de copii cu diverse deficienţe, în acest moment sunt liste de aşteptare pentru următoarele patru luni. Din Serviciul de evaluare şi orientare şcolară şi profesională a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale din cadrul CJRAE Dolj fac parte: doi profesori psihologi atestaţi în psihologie educaţională, un profesor psihopedagog, un profesor de educaţie specială, un asistent social și medic pediatru. „Această echipă are obligaţia să vadă fiecare copil, pentru ca apoi să emită certificatul de evaluare. Din luna iulie până în prezent au reuşit să evalueze aproximativ 600 de copii. Mai sunt însă peste 450 care trebuie evaluaţi. Este un volum foarte mare de muncă, pentru a rezolva cât mai mulţi copii am organizat şi două comisii extraordinare. Din păcate, nici legea nu este permisivă, toate drepturile băneşti pe care aceşti copii le au pentru că merg la grădiniţă sau şcoală nu se acordă retroactiv, ci din momentul emiterii certificatului de evaluare de către specialiştii noştri. Avem foarte mulţi părinţi care au depus cerere pentru evaluare foarte târziu“, a spus Alina Dascălu, director CJRAE Dolj. Potrivit reprezentanţilor CJRAE, acest Serviciu care se ocupă cu evaluarea şi orientarea şcolară a copiilor funcţionează cu numărul de angajaţi impus de Ministerul Educaţiei în toate judeţele ţării.

Drepturile copiilor cu CES care merg la grădiniţă sau şcoală

Pentru a beneficia de aceste drepturi, părinții sau reprezentanții legali ai beneficiarilor trebuie să depună la unitatea de învățământ preuniversitar la care este înscris elevul sau preșcolarul o cerere scrisă, având anexate, în copie, certificatul de naștere al copilului/ tânărului, actul de identitate al părintelui / reprezentantului legal și certificatul de orientare școlară și profesională eliberat de către CJRAE Dolj. Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 904/2014, copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale (CES) școlarizați în unitățile de învățământ special sau de masă beneficiază de o alocație de hrană în cuantum de 16,6 lei/zi, precum și de o sumă anuală pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite, manuale, jucării, materiale cultural-sportive și transport stabilită diferențiat, în funcție de grupa de vârstă în care se încadrează beneficiarii: de la 3 până la 7 ani inclusiv – 498 de lei, de la 7 până la 14 ani inclusiv – 611 lei, de la 14 până la 18 ani inclusiv – 754 de lei și de la 18 până la 26 de ani inclusiv – 844 de lei.

Sute de copii cu dizabilităţi nu frecventează şcoala

Conform statisticii deţinute de DGASPC Dolj, în trimestrul doi al acestui an, în judeţ sunt 186 de copii cu încadrare în grad de handicap uşor – 125 în învăţământul de masă, 20 în învăţământul special şi 41 nu frecventează o formă de învăţământ; cu încadrare în grad de handicap mediu – 440 copii, dintre care 311 în învăţământul de masă, 60 în învăţământul special şi 69 nu frecventează o formă de învăţământ; cu încadrare în grad de handicap sever – 907 copii, dintre care 367 în învăţământul de masă, 97 în cel special şi 443 nu frecventează o formă de învăţământ; cu încadrare în grad de handicap accentuat – 386 copii, dintre care 265 în învăţământul de masă, 56 în cel special şi 65 care nu frecventează o formă de învăţământ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS